Σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς σε σχέση με τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση με την πανδημία στην Ξάνθη, επιρρίπτει η Τομεάρχης Μακεδονίας-Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη.
«Η κυβέρνηση άφησε να διαχειριστούν την κατάσταση τοπικοί κομματικοί παράγοντες και να εμπλακούν σε όλα αυτά μικροπολιτικές σκοπιμότητες με συνέπεια να χαθεί η μπάλα. Και από την άλλη επέτρεψε να λειτουργήσει ένας ιδιότυπος κοινωνικός αυτοματισμός, επέτρεψε να δαιμονοποιηθούν συγκεκριμένες περιοχές της Ξάνθης», αναφέρει η Δώρα Αυγέρη σε συνέντευξη της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90.1» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:
Δ.Τ. Μία ζωντανή εκπομπή υποτάσσεται πάντα στην επικαιρότητα. Και η επικαιρότητα αυτή την ώρα έχει να κάνει με τα όσα συμβαίνουν στην Ξάνθη πάνω και με τα κρούσματα. Είχαμε κανονίσει με τη Δώρα Αυγέρη να συζητήσουμε και πολιτικά θέματα και το τι γίνεται και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά τα πολιτικά, αλλά και σε αυτή τη συζήτηση η επικαιρότητα προέχει. Καλή σας ημέρα κυρία Αυγέρη.
Δ.Α. Καλημέρα κ. Τάκη, αντιλαμβάνομαι ως δημοσιογράφος που είμαι.
Δ.Τ. Έτσι. Το ξέρετε κι εσείς ότι η επικαιρότητα τα ανατρέπει όλα. Λοιπόν, εκτός από δημοσιογράφος που δεν χάνετε ποτέ την ιδιότητα, και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είστε και τομεάρχης Μακεδονίας-Θράκης.
Δ.Α Αναπληρώτρια.
Δ.Τ. Αναπληρώτρια και είστε και από την Ξάνθη άρα έχετε κι εσείς γνώση του πράγματος. Μου λένε ότι υπάρχει μία ευαισθησία και μια δυσκολία στην περιοχή και επικοινωνίας και εμπιστοσύνης και ενδεχομένως αυτό να συνετέλεσε και στην αύξηση των κρουσμάτων πολύ περισσότερο τώρα που έχουμε και το συνολικό lockdown. Σας ακούω.
Δ.Τ. Είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τη συγκεκριμένη περιοχή την πανδημία και τη διαχείρισή της η κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό το επισημάναμε και την περίοδο του Πάσχα, όταν κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε την Ξάνθη. Και τότε επισημάναμε αυτές τις αστοχίες και την ολιγωρία της κυβέρνησης, αλλά το επισημάναμε και προχθές σε μία ανακοίνωσή μου, γιατί ακριβώς η κυβέρνηση έδειξε να μην αντιλαμβάνεται την ιδιαιτερότητα και το πώς πρέπει να κάνει τη δουλειά της εκεί. Αυτό είναι κάτι που το είχαν επισημάνει, όχι μόνο η αντιπολίτευση, αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι της Ξάνθης, παραγωγικοί φορείς, οικονομικοί παράγοντες, δημοτικοί σύμβουλοι, περιφερειακοί σύμβουλοι. Η κυβέρνηση άφησε να διαχειριστούν την κατάσταση τοπικοί κομματικοί παράγοντες και να εμπλακούν σε όλα αυτά μικροπολιτικές σκοπιμότητες, με συνέπεια να χαθεί η μπάλα. Και από την άλλη, επέτρεψε να λειτουργήσει ένας ιδιότυπος κοινωνικός, θα πω εγώ, αυτοματισμός για το ποιος φταίει, να δαιμονοποιηθούν συγκεκριμένες περιοχές της Ξάνθης. Γιατί ξέρετε οι περιοχές έχουν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Είναι ο κάμπος, είναι ο ορεινός όγκος.
Επίσης, υπήρχε η απαίτηση από την τοπική κοινωνία να υπάρχει διαφάνεια και ειλικρίνεια στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση και πολύ περισσότερο μία σωστή ενημέρωση. Θα σας πω ένα πολύ ενδεικτικά. Είχε παροπλιστεί τελείως ο υπεύθυνος διαχείρισης Πολιτικής Προστασίας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο οποίος είναι ένας υπηρεσιακός παράγοντας. Όλες οι αποφάσεις και η διαχείριση γίνονταν κεντρικά. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός για αυτή την περιοχή και πολύ περισσότερο μία λογοδοσία και μία διαφάνεια σε σχέση με τη διάχυση των πληροφοριών. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Ήταν απαίτηση, μάλιστα, των συνάδελφων μας (δημοσιογράφων) και η Ένωση Συντακτών είχε βγάλει σχετική ανακοίνωση για την ανάγκη καθημερινής ενημέρωσης και για τον αριθμό των κρουσμάτων και για την πορεία της πανδημίας στην περιοχή. Δεν υπήρχε. Μυστικά και ψέματα. Μυστικά και ψέματα.
Δ.Τ. Εννοείτε όταν είχε σταματήσει η καθημερινή ενημέρωση ή μετά που ξανάρχισε;
Δ.Α. Μιλάμε για όσο, όλη η Ελλάδα ζούσε στους ρυθμούς της πανδημίας και του lockdown
Δ.Τ. Α, λέτε τον Απρίλιο και τον Μάιο
Δ.Α. Ακριβώς. Εκείνη την περίοδο που ήταν πολύ έντονα τα φαινόμενα. Υπήρχε απαίτηση για μία ενημέρωση καθημερινή με βάση τις ανάγκες της περιοχής . Οι δημοσιογράφοι ήθελαν να ξέρουν. Αναγκάζονταν να πηγαίνουν από τον Άννα στον Καιάφα, ο κάθε ένας να λέει εγώ δεν είμαι αρμόδιος για αυτήν την ενημέρωση. Αυτό είχε συνέπεια να μην ξέρει ακριβώς ο κόσμος τι γίνεται, να υπάρχουν πολλοί εμπλεκόμενοι φορείς που ήταν «αρμόδιοι» και δεν ήταν αρμόδιοι. Στη διαχείριση μέσα είχε μπει το νοσοκομείο της Ξάνθης, αλλά όταν έπαιρνες τηλέφωνο για να ρωτήσεις τι γίνεται, κανείς δεν μπορούσε να σου απαντήσει υπεύθυνα και σας το λέω εγώ ως αρμόδια τομεάρχης της περιοχής. Δεν είχα με ποιον άνθρωπο να μιλήσω για να ξέρω ποια είναι η κατάσταση. Και κάτι τελευταίο. Τόσες φορές έγιναν επισκέψεις και ενημερωτικές συναντήσεις από τους αρμόδιους, από τον υφυπουργό και τον εκπρόσωπο του ΕΟΔΥ, ουδέποτε εκλήθη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για ενημέρωση.
Δ.Τ. Εντοπίζετε δηλαδή ένα έλλειμμα ενημέρωσης στο κομμάτι το πολιτικό εσείς.
Δ.Α. Ένα έλλειμμα ενημέρωσης και ένα έλλειμμα πολιτικής βούλησης αντιμετώπισης σοβαρά αυτής της κατάστασης. Κάποιοι νόμιζαν ότι πάνω σε αυτήν την ιστορία θα μπορούν να παίξουν παιχνίδια και να κάνουν το δικό τους γκουβέρνο.
Δ.Τ. Θεωρείτε ότι έχει συμβάλλει και αυτό στο να ξεφύγει ξανά η κατάσταση εκεί;
Δ.Α Μα φυσικά και το θεωρώ. Και γι’ αυτό θα ήθελα λίγο να σας παραπέμψω και στην ανακοίνωση που εξέδωσα πριν από δύο ημέρες. Ακριβώς γιατί ξέρετε κύριε Τάκη, με έπαιρναν κάθε μέρα τηλέφωνο και μου λέγανε: «Δώρα τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Και κανείς δεν στέκεται πάνω σε αυτά. Έχουμε πρόβλημα. Έχουμε πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Κάντε κάτι.»
Δ.Τ. Μάλιστα. Μια που μιλάτε με τους ανθρώπους εκεί στην περιοχή αληθεύει αυτό που λέγεται ότι το ραμαζάνι ήταν αυτό που συνετέλεσε στο να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων;
Δ.Α. Δεν μπορώ εγώ να κάνω τέτοιου είδους εικασίες.
Δ.Τ. Δηλαδή το πώς συμπεριφέρθηκαν οι κάτοικοι στην περιοχή εκείνες τις μέρες.
Δ.Α. Τα συμπεράσματα αυτά πρέπει να είναι επιστημονικά.
Δ.Τ Όχι λέω μήπως από την επικοινωνία που είχατε με τους ανθρώπους σας το είπαν. Γι’αυτό το ρωτώ.
Δ.Α. Θέλω να είμαι πάρα πολύ προσεκτική
Δ.Τ. Το ξέρω, το ξέρω
Δ.Α. Αυτού του είδους οι επισημάνσεις ή ακόμα και τα συμπεράσματα μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ επικίνδυνους αυτοματισμούς.
Δ.Τ. Σωστό, σωστό.
Δ.Α. Θέλω να είμαι πάρα πολύ προσεκτική. Υπάρχουν οι επιστήμονες που μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους σε ποια περίοδο αφέθηκε το πράγμα και φτάσαμε σήμερα σε αυτή την κατάσταση κύριε Τάκη και τελικά ποιοι παίζουνε παιχνίδια εκεί πάνω.
Δ.Τ. Μάλιστα. Λοιπόν, επειδή πρέπει να πάτε στη Βουλή, ξεκινάει η Προανακριτική σε λίγη ώρα, τώρα μιλήσαμε μόνο επί της αμέσου επικαιρότητος αλλά θα μας δοθεί η δυνατότητα να τα ξαναπούμε και για τα σημαντικά πολιτικά θέματα.
Δ.Α. Αυτό είναι κάτι πολύ σοβαρό. Είναι πάρα πολύ σοβαρό. Έστω και τώρα θα παρακαλούσα την κυβέρνηση να έχει ως γνώμονα τη διαχείριση αυτής της κατάστασης στην περιοχή γιατί τα κρούσματα ξέρετε είναι πάρα πολλά και στον γειτονικό νομό, στο νομό Ροδόπης.
Δ.Τ. Ε, βέβαια σε λίγες μέρες 73 κρούσματα είναι πολλά.
Δ.Α. Να λάβουν πάρα πολύ σοβαρά υπόψη ότι ούτως ή άλλως η περιοχή έχει πληγεί πάρα πολύ και αυτή από την οικονομική κρίση που έχει προκληθεί από την πανδημία, τις ιδιαιτερότητες που ούτως ή άλλως υπάρχουν και να σταθούμε και σε κάποια επιμέρους ζητήματα, όπως την εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας.
Δ.Τ. Μάλιστα, μάλιστα
Δ.Α Αν έχουν πρόσβαση σε αυτά τα εργαλεία της υποτιθέμενης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης…
Δ.Τ. Σωστά κάνετε και τα θέτετε, διότι είναι επικράτεια της χώρας, είναι συμπολίτες μας, Έλληνες, ασχέτως αν έχουν ένα άλλο θρήσκευμα, δεν παύουν να είναι Έλληνες και να είναι Έλληνες πολίτες της ελληνικής επικράτειας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >