Την ανώτατη ποινή που προβλέπει ο νόμος, δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή, επέβαλε το Ειδικό Δικαστήριο στον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, ενώ στον Χρήστο Καλογρίτσα επιβλήθηκε χρηματική ποινή, με τα ελαφρυντικά να απορρίπτονται.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αναπληρωτής εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστήριου Δημήτρης Ασπρογέρακας, ο οποίος αντικατέστηκε την τακτική εισαγγελέα Ολγα Σμυρλή, που απουσίαζε λόγω ασθένειας, ζήτησε να σταλούν στον εισαγγελέα τα πρακτικά με την κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα, Ευθαλίας Διαμαντή, που είχε καταθέσει ότι «φάκελοι και τσάντες έφευγαν απο γραφείο Καλογρίτσα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Νωρίτερα το Δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή του πρώην υπουργού Νίκου Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, το 2016.

Με την ίδια απόφαση το δικαστήριο καταδίκασε τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα για το αδίκημα της συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος του πρώην υπουργού.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του κ. Ασπρογέρακα ήταν ποινή φυλάκισης ενός έτους για τον Νίκο Παππά και έξι μηνών για τον Χρήστο Καλογρίτσα.

Νίκος Παππάς: Στα πρότυπα Novartis και Siemens

Για απόφαση που είναι «στο πνεύμα των αποφάσεων για τις υποθέσεις NOVARTIS και SIEMEΝS» έκανε λόγο ο ο Νίκος Παππάς στην πρώτη του δήλωση, τονίζοντας πως η δίκη ήταν πολιτική.

Η δήλωσή του:

«Η απόφαση του ειδικού δικαστηρίου είναι στο πνεύμα των αποφάσεων για τις υποθέσεις NOVARTIS και SIEMENS.
Φαίνεται ότι για κάποιους δικαστές αθώος είναι όποιος ζημιώνει το δημόσιο και ένοχος όποιος με τις ενέργειες του εξασφαλίζει χρήματα για το δημόσιο. Για κάποιους δεν είχε καμία σημασία ούτε η αθώωση Κρέτσου για την ίδια υπόθεση, ούτε η εισαγγελική πρόταση που διέλυσε το κατηγορητήριο.
Είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Η δίκη αυτή ήταν πολιτική. Έγινε για να κρύψει ο Μητσοτάκης τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, τους «γαλάζιους κοριούς» και τις  «γαλάζιες ακρίδες».
Η δίκη αυτή έγινε επειδή πλούσιοι συμπολίτες μας πλήρωσαν ψηφισμένους φόρους και αναγκάστηκαν να τηρήσουν το σύνταγμα. Η δίκη αυτή έγινε για να χτυπηθεί η παράταξη μας και να μην ξαναπληρώσουν οι πλούσιοι.
Αλλά για αυτό δε θα αποφασίσουν κάποιοι δικαστές. Θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Ο οποίος με την εντολή του θα φέρει δικαιοσύνη παντού.
Έχουμε κάνει το καθήκον μας και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον».

Οι αντιδράσεις των δικηγόρων του 

Παράλληλα μέσω του δικηγόρου του Γιάννη Μαντζουράνη, έγινε γνωστό πως προτίθεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Όπως είπε ο κ. Ματζουράνης, «όταν η πολιτική εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου, τότε η δικαιοσύνη εξέρχεται. Ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν επιβάλλεται. Κερδίζεται, όταν οι λειτουργοί της έχουν το σθένος να κρίνουν μόνο με βάση το Σύνταγμα, το νόμο και τη συνείδησή τους και κυρίως όταν δεν συμβιβάζονται παρά μόνο με την αλήθεια. Καμία απόφαση δικαστηρίου δεν αυτοδικαιώνεται. Μόνο ο δημόσιος έλεγχος της αιτιολογίας της επιτρέπει τη διακρίβωση της ορθότητας ή μη αυτής και μπορεί να προσφέρει σε οποιαδήποτε δικαστική απόφαση εκτός από δεσμευτικότητα και πειστικότητα και συνακόλουθα τον σεβασμό των πολιτών. Μετά από όλα αυτά η Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι απλά δεδομένη, αλλά και απολύτως αναγκαία»

Και ο Θεόδωρος Π. Μαντάς, δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Παππά, έκανε λόγο για «ακατανόητη» δυσαρμονία ανάμεσα στην πρόταση της Εισαγγελέως και στην απόφαση του Δικαστηρίου.

Αναλυτικά η δήλωση:

«Προφανής, ακατανόητη και εντελώς αδικαιολόγητη η δυσαρμονία ανάμεσα στην πρόταση της Εισαγγελέως  και στην απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Η ορθότητα της δεν θα κριθεί από την ομοφωνία αλλά από τον αντίκτυπό της στην Ελληνική κοινωνία.
Το μοναδικό πραγματικό γεγονός το οποίο αποδείχθηκε σε αυτήν την ακροαματική διαδικασία είναι ότι με τις ενέργειες του Νίκου Παππά εισέρρευσαν εκατοντάδες εκατομμυρίων στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου από τον εξορθολογισμό του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου».