Με 152 ψήφους εγκρίθηκαν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για το Πρωτοβάθμιο Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) οι οποίες αφορούν τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών. Στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν 267 Βουλευτές. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης δεν προσήλθε να ψηφίσει, παρότι βρισκόταν στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου. Σημειώνεται ότι N. Κακλαμάνης ανακοίνωσε σήμερα την «ανεξάρτητη υποψηφιότητά» του για το δήμο Αθηναίων αφού πρώτα είχε ανακοινώσει τη δικη του, με τη ΝΔ, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. 

Ads

Τα άρθρα 16 και 17, όπως και η τροπολογία που αφορούσε το ΤΑΙΠΕΔ, εγκρίθηκαν με 152 υπέρ και 115 κατά.

Από την κυβερνητική πλειοψηφία απουσίασαν οι Ν. Κακλαμάνης (ΝΔ), Γ. Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ) και Μ. Χρυσοχοΐδης (ΠΑΣΟΚ), αλλά ψήφισαν οι ανεξάρτητοι Βουλευτές Α. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης.

ΙΣΑ: Ανικανότητα του υπουργείου Υγείας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, υπογραμμίζει ότι το υπουργείο αποδεικνύει καθημερινά την ανικανότητά του να διαχειριστεί το κεφάλαιο της παροχής υπηρεσιών υγείας και να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία.

Ads

Όπως σημειώνει, «χωρίς κανένα όραμα, ούτε καν απτό σχεδιασμό, έστω εξ αντιγραφής από τα αντίστοιχα ισχύοντα στην Ευρώπη, το Υπουργείο διαλύει το σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας. Ξεφυτρώνουν διατάξεις χωρίς καμία συνοχή. Ξεκίνησαν με τη δραστική ουσία και τώρα προχώρησαν αφενός στην οριζόντια και πρόχειρη θέσπιση “πλαφόν” στη συνταγογράφηση, αλλά και στην εκβιαστικά επιβληθείσα υποχρέωση στους ίδιους τους γιατρούς να πληρώσουν ιδιωτικές εταιρείες να τους ελέγξουν, προκειμένου να πληρωθούν τα δεδουλευμένα».

Ο ΙΣΑ διευκρινίζει ότι τάσσεται υπέρ του ορθολογισμού των δαπανών της υγείας και του ελέγχου των, καθώς και υπέρ της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αλλά και της θέσπισης θεραπευτικών πρωτοκόλλων. «Πρέπει να μπει τάξη στο σύστημα, αλλά μόνο πάνω σε υγιείς βάσεις, μετά από προηγούμενη θέσπιση θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Και τούτο, με γνώμονα το συμφέρον των ασθενών και την αξιοπρέπεια του ιατρικού λειτουργήματος», υπογραμμίζεται.

Επιπλέον,  κατηγορεί το υπουργείο ότι διέλυσε τις δομές του ΕΟΠΥΥ, δεν επιτρέπει σε κανένα νέο ιατρό να συμβληθεί, δεν καταβάλλει τα δεδουλευμένα και απαγορεύει τη συνταγογράφηση πάνω από ένα όριο, «ξεχνώντας ότι η άσκηση της ιατρικής συνδέεται με τη διαχείριση ασθενών και όχι μόνο πόρων». Παράλληλα, κάνει λόγο για προχειρότητα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να αποστερηθούν οι ασθενείς από το δικαίωμα πρόσβασης στο αναγκαίο φάρμακο και οδήγησε το σύνολο του ιατρικού σώματος σε απόγνωση.