Φωτογραφία: Fosphotos Αλέξανδρος Κατσής

Ads

Ως «εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας» πρόκειται να εμφανιστεί στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΟ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι δεν εξαρτά τη στάση του από τη ΔΗΜΑΡ, η οποία έχει ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσει τα προτεινόμενα εργασιακά μέτρα. Πάντως, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ διατυπώνονται ενστάσεις αναφορικά με τη στρατηγική του κόμματος ενόψει της νέας συμφωνίας «μαμούθ» με την τρόικα. Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση Σκανδαλίδη, ο οποίος προβάλλει σταδιακά ως «αντίπαλο δέος» στη σημερινή ηγεσία του κόμματος.

Η συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σήμερα αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει της ψηφοφορίας στο ν/σ για τις αποκρατικοποιήσεις, της κατάθεσης του προϋπολογισμού και φυσικά της τελικής διαμόρφωσης και κατάθεσης του εφαρμοστικού νόμου με τα δημοσιονομικά μέτρα και τις λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος «θα διατυπώσει επίσημα τη θέση του, ως εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας και της εθνικής στρατηγικής για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, με ασφάλεια και προοπτική». Άλλωστε, η ηγεσία του κόμματος διαμηνύει ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν εξαρτά τη δική του στάση από τη στάση της ΔΗΜΑΡ που βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με τις ευθύνες δύσκολων εθνικών αποφάσεων».

Ads

Μιλώντας στο tvxs.gr, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης προαναγγέλλει μέχρι τέλους διαπραγμάτευση με την τρόικα: «Θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες έως την τελευταία στιγμή». Ωστόσο, αφήνει να φανεί ότι τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης δεν θα καθορίσουν τη στάση της ΚΟ την ώρα της ψήφου: «Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα στηρίξουμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης, προκειμένου να βγει η χώρα από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται». Ο ίδιος επαναφέρει την αξίωση του ΠΑΣΟΚ για «συνολική πολιτική διαπραγμάτευση» με τους εταίρους και δανειστές της χώρας.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μανιάτης ήταν ανάμεσα στους συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι επικοινώνησαν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ώστε να του μεταφέρουν ότι η σύγκληση ενός Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας με πρωτοβουλία οποιουδήποτε υπουργού της σημερινής κυβέρνησης και κάθε κυβέρνησης που δεν προκύπτει από αυτοδύναμη πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ αποτελεί παρέμβαση στα εσωτερικά του κινήματος. Νωρίτερα, ο κ. Στουρνάρας, προκαλώντας την αντίδραση της Ιπποκράτους, είχε καλέσει να παρευρεθούν στο γραφείο του οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι ζητούν να έχει τον τελευταίο λόγο για τις επικείμενες αποκρατικοποιήσεις η ολομέλεια της Βουλής (μεταξύ άλλων οι κ.κ. Γ.Δριβαλέγκας, Μ.Μπόλαρης, Θ.Μωραΐτης, Χρ.Αηδόνης, Θ.Τζάκρη).

Όσον αφορά στη ψηφοφορία για τα νέα μέτρα, στην ΚΟ επικρατεί προβληματισμός (ήδη έχουν δηλώσει ότι δεν τα ψηφίζουν οι κ.κ. Μ.Κασσής και Θ.Παραστατίδης). Σε αυτό το πλαίσιο, υπό την έννοια της σημαντικής επιρροής του στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του κ. Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος έχει διατυπώσει ενστάσεις αναφορικά με το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας με την τρόικα.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επιβολής κομματικής πειθαρχίας στο ΠΑΣΟΚ ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στα μέτρα, η έγκριση των οποίων θα αποδεσμεύσει την επόμενη δανειακή δόση, ύψους 31,5 δις.

*Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να ζήτησε από τους στενούς συνεργάτες του να παραστούν στην παρουσίαση του βιβλίου – πολιτικού μανιφέστου του κ. Ανδρέα Λοβέρδου τη Δευτέρα το βράδυ. Ουδέν σχόλιον από την Ιπποκράτους για το άρθρο του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία κοινού μετώπου φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.