Φωτογραφία του Μενέλαου Μυρίλλα από το FosPhotos

Ads

Τη διαμόρφωση ενός «συνεκτικού, δημοκρατικού και ευρωπαϊκού μετώπου ως απάντηση στον λαϊκισμό και τον φανατισμό των άκρων» προτείνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Με άρθρο του στα Νέα τάσσεται εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της προσέγγισης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τη διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού μετώπου κατά του λαϊκισμού. Στέλνει, παράλληλα, ένα σαφές μήνυμα στον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός νέου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

 
«Στο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται, αναδύεται όλο και πιο επιτακτικά η ανάγκη για τη δημιουργία ενός συνεκτικού, δημοκρατικού και ευρωπαϊκού μετώπου απέναντι στον λαϊκισμό που υπονομεύει την εθνική προσπάθεια και τον φανατισμό των άκρων που απειλεί τη δημοκρατία. Το διακύβευμα για τη χώρα είναι ένα. Η διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας στο πλαίσιο μιας ευρείας και κοινωνικά δίκαιης ανασυγκρότησης και η επαναθέσμιση της ελληνικής Πολιτείας στο πρότυπο ενός σύγχρονου κράτους δικαίου» γράφει ο κ. Χρυσοχοίδης και καλεί σε πολιτική και κοινωνική ενότητα όλες τις φιλοευρωπαικές δυνάμεις.
 
Μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή φαίνεται να παγιώνει τη θέση του ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Δεν είναι λαϊκιστικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ; διερωτάται ο ίδιος στο άρθρο του για να δώσει την απάντηση «σαφώς και είναι αλλά σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας καταγράφεται ως η νέα Κεντροαριστερά».
 
Απευθυνόμενος έμμεσα στον συνάδελφό του Ανδρέα Λοβέρδο ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης τον προειδοποιεί ότι αν δημιουργήσει νέο κόμμα θα είναι καταδικασμένο να γίνει ΚΟΔΗΣΟ. «Δεν υπάρχει η πολυτέλεια, πολύ περισσότερο δεν αποτελεί καν ένα μαζικό κοινωνικό ζητούμενο η δημιουργία ενός ή περισσότερων νέων ΚΟΔΗΣΟ» γράφει χαρακτηριστικά.
 
«Υπάρχουν πολιτικές διεργασίες για την ανασύσταση του χώρου της Κεντροαριστεράς ή της Σοσιαλδημοκρατίας, εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ. Αναμφίβολα είναι γόνιμες και δημιουργικές. Ωστόσο, στον βαθμό που αποδέχονται τις βασικές δεσμεύσεις της χώρας για την παραμονή στην ευρωζώνη, αποτελούν περισσότερο, στη σημερινή συγκυρία, ένα κομμάτι της ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων».