Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Όπως έγινε γνωστό, μετά από 13 ημέρες νοσηλείας, η υγεία της επιδεινώθηκε ραγδαία το βράδυ της Κυριακής και τελικά έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στις 25 Οκτωβρίου. 

Ads

Διαβάστε επίσης: 

Στην ανακοίνωση του νοσοκομείου αναφέρεται: «Σήμερα 25/10/2021 και ώρα 12:04 μμ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, απεβίωσε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μετά από πολυετή μάχη και παρά τις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της».

Από τη μεριά του, το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝΑΛ σε δική του ανακοίνωση αναφέρει: «Με ανείπωτη θλίψη, το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ αποχαιρετούν την Πρόεδρό μας, Φώφη Γεννηματά. Αυτήν την ώρα, τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν την απώλεια. Η Φώφη Γεννηματά συνδέθηκε με τον λαϊκό κόσμο, τους προοδευτικούς πολίτες, με όσους αγωνίζονται και ονειρεύονται μια δίκαιη κοινωνία, μια καλύτερη Ελλάδα. Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη θα τιμήσουν και θα συνεχίσουν στο δρόμο της πολιτικής της παρακαταθήκης. Η Φώφη Γεννηματά ήταν μια αγωνίστρια της ζωής και της πολιτικής. Θα είναι για πάντα στις καρδιές μας».

Ads

Η περιπέτεια με τον καρκίνο

Η Φώφη Γεννηματά, το 2008 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν και αμέσως μετά ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και εισήχθη στο Νοσοκομείο Μεμόριαλ για να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Η μητέρα της είχε διαγνωστεί επίσης με καρκίνο το 1984 με τον οποίο πάλεψε για δέκα χρόνια. Στις 12 Οκτωβρίου του 2021 ανακοίνωσε η ίδια πως αποσύρεται από την μάχη για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, καθώς σημειώθηκε υποτροπή της ασθένειας. Εισήχθη στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Έχασε τη μάχη στις 25 Οκτωβρίου 2021.

Λίγα λόγια για τη ζωή της

Κόρη του ιδρυτικού και κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Γεννηματά, γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους το 1964. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1987.  Παντρεύτηκε το 1986 τον Αλέξανδρο Ντέκα, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη, ενώ με τον δεύτερο σύζυγό της, Ανδρέα Τσούνη, παντρεύτηκαν το 2003 και απέκτησαν μαζί μια κόρη και έναν γιο.

Η Φώφη Γεννηματά ενεπλάκη από νωρίς με την πολιτική, καθώς έγινε μέλος της ΠΑΣΠ, της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στα πανεπιστήμια από το πρώτο έτος των σπουδών της. Το 2000 εξελέγη Βουλευτής Α΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ, θέση την οποία διατήρησε μέχρι το 2002, όταν και εξελέγη υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς. Επανεξελέγη το 2006. Το 2007 παραιτήθηκε από υπερνομάρχης προκειμένου να κατέλθει υποψήφια βουλευτής, ωστόσο λόγω νομικού κωλύματος δεν κατήλθε στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.

Μετά τις εκλογές του 2009 και συγκεκριμένα στις 7 Οκτωβρίου, τοποθετήθηκε Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Παρέμεινε έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2010. Κατόπιν ανέλαβε Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2011, ενώ έπειτα Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών. Στις 27 Μαρτίου 2012, παραιτήθηκε από το αξίωμα της Υπουργού, στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, για να αναλάβει Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Με τον ανασχηματισμό της 25ης Ιουνίου 2013 της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, επιλέχθηκε για το αξίωμα της Αναπληρώτριας Υπουργού Εθνικής Άμυνας, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τις επόμενες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Τον Ιούνιο του 2015, εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 51,7%, διαδεχόμενη τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στις 12 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου κόμματος, που μετεξελίχθηκε στο ΚΙΝΑΛ, μεταξύ εννέα υποψηφίων. Ήρθε πρώτη, ενώ στο δεύτερο γύρο ήρθε αντιμέτωπη με τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο νίκησε με 56,75% των ψήφων.