Τη διενέργεια Πανσπουδαστικού Συνεδρίου της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος – η οποία έχει ουσιαστικά περιέλθει σε αχρησία από τη δεκαετία του ’80 – στις 23-25 Οκτωβρίου αποφάσισε εχθές επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους των φοιτητικών παρατάξεων ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΠΚΣ και Αριστερή Ενότητα. Το tvxs μιλά με εκπροσώπους των φοιτητικών παρατάξεων και ερευνά την πολιτική δράση, την «αδράνεια» και το μέλλον της ΕΦΕΕ.

Ads

Η συνάντηση των εκπροσώπων των παρατάξεων κατέληξε σε συμφωνία, η οποία προβλέπει την πραγματοποίηση Πανσπουδαστικού Συνεδρίου για την εκλογή Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ στις 23-25 Οκτωβρίου, καθώς και τη σύσταση τεχνικής Γραμματείας για τη διεξαγωγή του συνεδρίου στις 16 Οκτωβρίου. Αντίθετοι στο εν λόγω εγχείρημα παραμένουν οι εκπρόσωποι των ΕΑΑΚ, οι οποίοι προσπάθησαν εχθές να εμποδίσουν την υπογραφή της συμφωνίας και δηλώνουν αποφασισμένοι να σταματήσουν τις προσπάθειες να δημιουργηθεί «μια ΕΦΕΕ που θα λειτουργήσει ως επίσημος συνομιλητής με την κυβέρνηση στον υποτιθέμενο ‘Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία’ και στην ουσία θα παίξει ένα νομιμοποιητικό ρόλο στις μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θέλει να περάσει», όπως εξήγησε στο tvxs ο Κώστας Τόδουλος, φοιτητής Οικονομικού και μέλος του σχήματος «Αριστερή Συσπείρωση Οικονομικού» που ανήκει στα ΕΑΑΚ.

Η ίδρυση και η πολιτική δράση

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τι ακριβώς είναι η ΕΦΕΕ; Η ΕΦΕΕ αποτελεί το τριτοβάθμιο σωματείο συγκρότησης των φοιτητών σε πανελλήνιο επίπεδο. Το οργανωτικό σχήμα που προβλέπεται είναι το εξής: Σε πρώτο βαθμό οι φοιτητές οργανώνονται στους φοιτητικούς συλλόγους κάθε σχολής ή τμήματος, οι οποίοι αποτελούν πρωτοβάθμια σωματεία, με όργανά τους τη Γενική Συνέλευση κάθε τμήματος και το Διοικητικό Συμβούλιο.

Ads

Σε δεύτερο βαθμό συναντάμε τους φοιτητικούς συλλόγους σε επίπεδο πανεπιστημίου, οι οποίοι στην ουσία αποτελούν ένωση των επιμέρους φοιτητικών συλλόγων των διαφόρων τμημάτων. Τέλος, σε τρίτο βαθμό βρίσκεται η περίφημη Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος (ΕΦΕΕ), η οποία αποτελεί ένωση όλων των φοιτητικών συλλόγων της χώρας και έχει ως όργανα το Πανσπουδαστικό Συνέδριο και το Κεντρικό Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται από το Πανσπουδαστικό Συνέδριο.

Η σύσταση της ΕΦΕΕ ήταν αποτέλεσμα του 4ου Πανσπουδαστικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Απριλίου 1963, και το καταστατικό της διατυπώθηκε στα πρότυπα της διακήρυξης της Γρκενόμπλ, ακολουθώντας τα οράματα του γαλλικού φοιτητικού κινήματος, σε μια ταραγμένη πολιτική περίοδο για την Ελλάδα. Πρώτος πρόεδρός της εξελέγη ο Γ.Τζανετάκος, ενώ μετά το 1967 – χρονικό σημείο κατά το οποίο η στρατιωτική δικτατορία διέλυσε την ΕΦΕΕ – μέλη της διοίκησής της συνελήφθησαν σε απαγορευμένες διαδηλώσεις, με σημαντικότερες αυτές για τη δολοφονία του Λαμπράκη, το Βιετνάμ και την αποστασία.

Στη μεταπολίτευση, η ΕΦΕΕ ανασυγκροτήθηκε και λειτούργησε ως όργανο με ιδιαίτερη πολιτική και ιδεολογική επιρροή μέχρι το 1980, όπου τελευταίος πρόεδρός της διατέλεσε ο σημερινός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος προκύπτει ότι η σημαία της ΕΦΕΕ – η οποία βρίσκεται παραδοσιακά στην κεφαλή της πορείας της επετείου του Πολυτεχνείου – είναι μέχρι και σήμερα στα χέρια της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ.

Η ΕΦΕΕ σε αχρησία…

Ωστόσο, από τη δεκαετία του ’80 ξεκίνησε η εικόνα διάλυσης της ΕΦΕΕ. Συγκεκριμένα, ήδη από τότε οι φοιτητικές παρατάξεις δεν κατόρθωσαν να έρθουν σε συμφωνία σχετικά με την εκλογή του Προεδρείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ, με αποτέλεσμα εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες η ΕΦΕΕ να στερείται Προεδρείου. Το Κεντρικό Συμβούλιο συνέχισε να λειτουργεί μέχρι το 1996 και η τελευταία του σύνθεση ήταν η εξής: ΔΑΠ 8 έδρες, ΠΑΣΠ 5 έδρες, ΕΑΑΚ 3 έδρες, ΠΚΣ 2 έδρες, Νέοι Ορίζοντες (μία παράταξη προσκείμενη στην Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά) 1 έδρα, ΣΥΝ 1 έδρα, Ανεξάρτητα Σχήματα Επιστήμης Πολιτισμού 1 έδρα.

Από τότε η ιστορία της ΕΦΕΕ στιγματίσθηκε από μια σειρά Πανσπουδαστικών Συνεδρίων από τα οποία αποχώρησαν η μία μετά την άλλη οι φοιτητικές παρατάξεις. «Ως αποτέλεσμα, ακόμα και σήμερα δεν έχει εκλεγεί νέο Κεντρικό Συμβούλιο και η σύνθεση του Κεντρικού Συμβουλίου παραμένει ίδια με αυτή που υπήρχε το 1996», εξηγεί στο tvxs ο γραμματέας της ΔΑΠ ΑΕΙ, Γιώργος Παπαδομιχελάκης. «Εξακολουθούν να κατέχουν μια έδρα οι Νέοι Ορίζοντες – μια παράταξη που πλέον ούτε καν υφίσταται!» καταλήγει.

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι ο αριθμός των συνέδρων που κάθε παράταξη θα έχει στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο. «Προβλέπεται ότι ο αριθμός των συνέδρων κάθε παράταξης προκύπτει από τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών στα επιμέρους τμήματα», εξηγεί στο tvxs ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΑΕΙ, Μιχάλης Νικηφόρος. «Η ΠΑΣΠ είναι υπέρ της σύγκλησης του συνεδρίου, με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των συνέδρων δεν θα προέλθει από εκλογικά αποτελέσματα που βγήκαν από νοθευμένες εκλογές», τονίζει, προσθέτοντας ότι εδώ και χρόνια υφίστανται αμφισβητήσεις σχετικά με το αδιάβλητο των φοιτητικών εκλογών σε τμήματα όπου η ΔΑΠ έχει την απόλυτη πλειοψηφία, με πέτρα του σκανδάλου – σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΠΑΣΠ – το πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

«Οι φοιτητικές παρατάξεις δε μπορούν καν να αποφασίσουν για κοινά εκλογικά αποτελέσματα! Όταν κάθε παράταξη ανακοινώνει τα δικά της αποτελέσματα μετά τις εκλογές, πώς θα συμφωνήσουν στον αριθμό των συνέδρων που αντιστοιχεί στην κάθε μία;» καταγγέλλει από την πλευρά του στο tvxs ο Κώστας Τόδουλος, μέλος των ΕΑΑΚ.

Ποιο θα είναι το μέλλον της ΕΦΕΕ;

Τέσσερις φοιτητικές παρατάξεις – ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΠΚΣ και Αριστερή Ενότητα – τάσσονται υπέρ της ανασυγκρότησης της ΕΦΕΕ, η κάθε μία με το δικό της όραμα σχετικά με τη λειτουργία της εν λόγω ένωσης. Ο γραμματέας της ΔΑΠ ΑΕΙ, Τάσος Παπαδομιχελάκης, εξηγεί στο tvxs ότι «είναι πολύ σημαντικό ότι οι διαδικασίες ήδη δρομολογούνται για τη διενέργεια του συνεδρίου, καθώς την Παρασκευή θα συνεδριάσει η Τεχνική Γραμματεία, με συμμετοχή ενός εκπροσώπου από κάθε παράταξη». Στη διενέργεια του συνεδρίου αποσκοπεί και η παράταξη της ΠΑΣΠ, καθώς κρίνει ότι η «ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας και πάγιο αίτημα της φοιτητικής κοινότητας», όπως δήλωσε στο tvxs ο γραμματέας ΠΑΣΠ ΑΕΙ, Μιχάλης Νικηφόρος. «Μέσω της ανασυγκρότησης της ΕΦΕΕ οι φοιτητές θα νιώσουν ότι οι φοιτητικές εκλογές και ο φοιτητικός συνδικαλισμός είναι μια ασφαλής και νομότυπη διαδικασία, και όχι ένα παιχνιδάκι», καταλήγει ο ίδιος.

Για την ΠΚΣ η ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την «ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος απέναντι στη θύελλα των αντιλαϊκών μέτρων που έρχονται», όπως αναφέρεται στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης», ενώ τονίζεται ότι η προσπάθεια διάλυσης των φοιτητικών συλλόγων και της ΕΦΕΕ αποτελεί κατά μέτωπον επίθεση στη δημόσια δωρεάν παιδεία. Όπως εξηγεί από την πλευρά του στο tvxs ο εκπρόσωπος της Αριστερής Ενότητας, η ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ θα αποτελέσει ένα θετικό βήμα στη διενέργεια του διαλόγου σε ξεκάθαρες βάσεις και θα γίνει επιτέλους κατανοητό το «ποιος είναι η δεξιά και ποιος η αριστερά στο πανεπιστήμιο». Ο ίδιος τονίζει ότι «οι φοιτητικές παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ υποστηρίζουν κάτι διαφορετικό σε κάθε τμήμα, ανάλογα με τους συσχετισμούς δυνάμεων στο συγκεκριμένο ΑΕΙ και το αποτέλεσμα που θέλουν να πετύχουν. Σε κάποια τμήματα λένε ότι είναι ενάντια στα μη κρατικά πανεπιστήμια, και σε άλλα ότι είναι υπέρ, σε ορισμένες σχολές λένε ότι αντιτίθενται στη λίστα συγγραμμάτων και άλλες ότι συμφωνούν. Ένας κεντρικός διάλογος στην ΕΦΕΕ θα ξεκαθαρίσει το τοπίο», καταλήγει.

Για τα ΕΑΑΚ, αντιθέτως, η ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ αποτελεί μια προσπάθεια να «καπελωθεί» το φοιτητικό κίνημα και να μεταφερθεί η πολιτική δυναμική των φοιτητών από τις Γενικές Συνελεύσεις σε έναν ελιτίστικο διάλογο ανάμεσα στην ΕΦΕΕ και στην κυβέρνηση. «Το βασικό ερώτημα είναι ποια είναι η ΕΦΕΕ που θέλουν να κάνουν», εξηγεί στο tvxs ο Κώστας Τόδουλος, μέλος των ΕΑΑΚ. «Επιδιώκουν να παραμερίσουν τις Γενικές Συνελεύσεις – που ήταν αυτές που κατάφεραν να ανατρέψουν την τροποποίηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος και το νόμο πλαίσιο – και να συμμετάσχουν μέσω της ΕΦΕΕ σε έναν εικονικό διάλογο που θα έχει ως μόνο στόχο τη νομιμοποίηση των μέτρων της κυβέρνησης. Αυτές οι προσπάθειες θα μας βρουν αντίθετους», καταλήγει.