Με προβλήματα και αντιδράσεις άρχισε η υλοποίηση του μέτρου της εφεδρείας. Περίπου 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι οδηγήθηκαν στην πόρτα της εξόδου την Δευτέρα. Δεν λείπουν οι ενστάσεις και οι αντιδράσεις αλλά και η δημιουργία ελλείψεων σε αρκετές υπηρεσίες. Η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για «αποφράδα ημέρα» και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία που έχει κηρυχθεί από κοινού με την ΑΔΕΔΥ, την Πέμπτη 1 Δεκέμβρη. Παράλληλα, το ΠΑΜΕ, καλεί σε συγκέντρωση στην Ομονοία στις 16:00 σήμερα, Τρίτη. Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται για δεύτερη ημέρη η κατάληψη των γραφείων της ΥΠΑ.

Ads

 

Καθυστερήσεις και λάθη παρατηρήθηκαν σε αρκετές υπηρεσίες στην επίδοση των διαπιστωτικών πράξεων σε εκείνους που μπήκαν στην εφεδρεία. Αλαλούμ επικρατεί και με τους υπαλλήλους που είχαν αναγνωρίσει μισθολογικά και βαθμολογικά προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα, καθώς συμπλήρωναν 33 χρόνια και πλέον προϋπηρεσίας, και όπως λένε τους κοινοποιήθηκε λανθασμένα ένταξη στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

Η μεγαλύτερη δυσκολία στη διαδικασία της εφεδρείας αναμένεται να σημειωθεί με τους υπαλλήλους που έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου, οι οποίοι έχουν κληθεί να δηλώσουν με υπεύθυνη δήλωσή τους τον πραγματικό συντάξιμο χρόνο τους όχι μόνο στις υπηρεσίες που υπηρετούν, αλλά και την προϋπηρεσία τους σε άλλους φορείς. Αρκετοί εργαζόμενοι, ύστερα και από παρέμβαση της ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικαλιστικών φορέων, αρνήθηκαν να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις, «μπλοκάροντας» με αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία ελέγχου των στοιχείων με τα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να προχωρήσει η εφεδρεία.

Ads

Από πλευράς υπουργείου, ο Δημήτρης Ρέππας έστειλε mail σε όλους του υπουργούς, με το οποίο τους καλούσε να επιδείξουν «προσωπικό ενδιαφέρον» προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία της εφεδρείας, ενημερώνοντάς τους ταυτόχρονα ότι η προθεσμία για την υπογραφή των διαπιστωτικών πράξεων προς τους μόνιμους υπαλλήλους του Δημοσίου εξέπνευσε χθες.

Στο μεταξύ, σοβαρές ανησυχίες υπάρχουν ήδη για την εύρυθμη λειτουργία πολλών υπηρεσιών, καθώς σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ απομακρύνεται έμπειρο προσωπικό.

«Ο νόμος αυτός δεν είναι μόνον κραυγαλέα άδικος και αντισυνταγματικός. Ταυτόχρονα, σε μια αυθαίρετη βάση με κριτήρια μόνον ηλικιακά και προϋπηρεσίας, απολύει χιλιάδες ανθρώπους διαλύοντας τις υπηρεσίες. Η διοίκηση, στην προσπάθειά της να εφαρμόσει τον θεσμό της εφεδρείας, επισπεύδει τις διαδικασίες μη τηρώντας ούτε καν τις προϋποθέσεις που θέτει ο ίδιος ο νόμος» επισημαίνει στην Ελευθεροτυπία, η Δέσποινα Σπανού, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

«Δεν έχουν εξεταστεί καν οι αιτήσεις εξαίρεσης των εργαζομένων (αυτό θα γίνει αντικειμενικά έπειτα από μήνες), οι υπάλληλοι που συμπληρώνουν συντάξιμα χρόνια από δυο Ταμεία -που έχουν διαφορετικό όριο ηλικίας- δεν γνωρίζουν πότε θα συνταξιοδοτηθούν, εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν αν πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται ή όχι, διότι η εντολή να μην εργαστεί κάποιος από τις 28 Νοεμβρίου -ενώ δεν έχει πάρει διαπιστωτική πράξη- αντίκειται στον νόμο. Αν με αυτόν τον τρόπο εφαρμοστούν όλα αυτά δεν θα υπάρχει αύριο στο Δημόσιο, οι υπηρεσίες θα αποψιλωθούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν ούτε στο ελάχιστο τους πολίτες» καταλήγει.