Επιπλέον ποσό ύψους σχεδόν 400 εκατ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν φέτος το δημόσιο και οι ΟΤΑ για ρεύμα, αν δεν “περπατήσει” το πλάνο εξοικονόμησης ενέργειας που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση προ ολίγων μηνών.

Ads

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, λίγο πριν την την κατάθεση του Προϋπολογισμού την ερχόμενη Δευτέρα, καταγράφονται αιτήματα προς το Γενικό Λογιστήριο το Κράτους (ΓΛΚ) από φορείς του Δημοσίου για επιπλέον κονδύλια, προκειμένου να καλυφθούν πρόσθετες δαπάνες ενέργειας.

Κάπως έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες αρμόδιες πηγές, θα πρέπει να καλυφθούν οι επιπλέον δαπάνες ηλεκτροδότησης, εάν δε γίνει κάτι δραστικό. Οι έξτρα δαπάνες αυτές ανέρχονται στα 300- 400 εκατ ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι στο τέλος του έτους ο συνολικός λογαριασμός ενδεχομένως και να ξεπεράσει το 1 δισ ευρώ.

Δεν έχει οριστεί καν υπεύθυνος από πολλούς φορείς

Ads

Με βάση τις ίδιες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, δεν φαίνεται να έχουν προχωρήσει σε υλοποίηση των δράσεων που έχουν προβλεφθεί με σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Μάλιστα, πολλοί φορείς και δήμοι δεν έχουν ορίσει καν κάποιον ως διοικητικά υπεύθυνο, που θα παίρνει μέτρα στην υπηρεσία την οποία εποπτεύει  όταν διαπιστώνει ότι δεν τηρούνται τα μέτρα και οι στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας.

Έτσι, με βάση το νέο πλαίσιο που έχει θεσμοθετηθεί, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις.

Όσοι φορείς δεν μειώσουν άμεσα 10% τουλάχιστον τις καταναλώσεις τους, καλούνται για εξηγήσεις και το υπουργείο Οικονομικών τους κόβει τη «στρόφιγγα» της χρηματοδότησης, ενώ ο πάροχος ενέργειας την πίστωση και το ρεύμα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στο “μικροσκόπιο” προς περικοπή μπαίνουν τα κονδύλια για όλους τους φορείς του Δημοσίου, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ακόμα και επιχειρήσεις του δημοσίου.

Όλοι οι παραπάνω φορείς θα πρέπει να ανεβάζουν στην πλατφόρμα από τους λογαριασμούς ρεύματος, μέχρι τι ώρα σβήνουν τα φώτα στα γραφεία και αν έκαναν προληπτική συντήρηση στα συστήματα ψύξης και θέρμανσης –έπρεπε να έχουν κάνει όλοι μέχρι 31.10.2022.

Ποιοι και πώς χάνουν λεφτά

Το νέο σύστημα θέτει αυστηρούς κανόνες, ποινές αλλά και κίνητρα στους κρατικούς φορείς.

Συγκεκριμένα:

  • 90 εκατομμύρια ευρώ συνολικά προβλέπεται να δοθούν σε όλους τους φορείς, για να τα φέρουν βόλτα με τις τρέχουσες συνθήκες ακρίβειας φέτος
  • άλλα τόσα θα δοθούν σαν μπόνους, μόνο  στους δημόσιους φορείς που θα εφαρμόσουν με επιμέλεια τα μέτρα εξοικονόμησης.

Τα 8 νέα μέτρα-κανόνες που καλούνται να εφαρμόζουν οι υπεύθυνοι στα δημόσια κτίρια  είναι:

  1. Καθορισμός εσωτερικής θερμοκρασίας (μέγιστης/ελάχιστης) τόσο σε θερμαινόμενα/ κλιματιζόμενα όσο και σε μη κτίρια. Η εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων γραφείων του δημόσιου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, κατά τη θερινή περίοδο τηρείται στους 27ο C και κατά τη χειμερινή στους 19ο C.
  2. Απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
  3. Απενεργοποίηση εξοπλισμού γραφείου σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
  4. Συντήρηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, συμπεριλαμβανομένων των κλιματιστικών μονάδων, τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος (μέχρι 31.10.2022).
  5. Χρήση του νυχτερινού αερισμού των κτιρίων, όπου αυτό είναι δυνατό.
  6. Σκίαση του κτιρίου προς βελτίωση της ενεργειακής του συμπεριφοράς, εφόσον αυτό δεν μειώνει σε μη ανεκτό επίπεδο τον φυσικό φωτισμό των εσωτερικών χώρων.
  7. Μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 10% τουλάχιστον, ενδεικτικά μέσω βελτιστοποίησης του χρονοπρογραμματισμού του οδοφωτισμού και εξορθολογισμού του καλλωπιστικού/διακοσμητικού φωτισμού.
  8. Δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των αντλιοστασίων (π.χ. τοποθέτηση inverter).