Συνεχίζονται στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ιδιώτες πιστωτές για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να συναντάται το βράδυ της Παρασκευής με τον επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα. Ενώ όμως ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και πηγές κοντά στις συνομιλίες «βλέπουν» συμφωνία για το PSI μέσα στο Σαββατοκύριακο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει δυσαρεστημένη από τις έως τώρα προτάσεις των πιστωτών, εκτιμώντας ότι δεν θα ήταν επιθυμητό για τους Έλληνες να τις αποδεχτούν.
Ads
Ο πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα βρέθηκε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Αθήνα και ιδιώτες πιστωτές φαίνεται να συγκλίνουν σε επιτόκιο μεταξύ 3,6% και 3,8% για τα νέα ομόλογα, με ανοικτό ενδεχόμενο να εισαχθούν «ρήτρες ανάπτυξης».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε το Reuters πριν από τη συνάντηση με τον κ. Νταλάρα, ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας για το PSI εντός των επόμενων ημερών, τονίζοντας παράλληλα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη νέα σύμβαση το αργότερο έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
«Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων και τις τελευταίες ημέρες, ειδικότερα. Καταβάλλουμε προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις το συντομότερο δυνατόν. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες», σημείωσε.
Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, προσθέτοντας ότι η χώρα μας έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με εμφανή αποτελέσματα, αν και όπως παραδέχθηκε, υπάρχουν αποκλίσεις στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ο πρωθυπουργός προέβλεψε ότι σημάδια μέτριας ανάπτυξης θα εμφανιστούν το 2013, ενώ εκτίμησε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 9,5% του ΑΕΠ του 2011.
Νωρίτερα, Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος κοντά στις διαβουλεύσεις, δήλωσε στο Reuters πως «γίνεται προσπάθεια για συμφωνία επί της αρχής, υπάρχει πιθανότητα να έχουμε αυτή τη συμφωνία μέχρι το απόγευμα της Κυριακής». Και ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν εκτίμησε από το Νταβός ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία «χωρίς αμφιβολία αυτό το Σαββατοκύριακο».
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, πάλι, δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής, μετά τη συνάντησή του με την τρόικα, πως επίκειται σύντομα συμφωνία για το «κούρεμα» και την ανταλλαγή των ομολόγων (PSI), προκειμένου η δημόσια αναγγελία να γίνει πριν από τις 15 Φεβρουαρίου. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το PSI». Συνέδεσε, όμως, τη συμφωνία για το PSI με αυτή για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση, λέγοντας ότι για το νέο πρόγραμμα «έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από ανοικτά σκληρά θέματα».
Χαρακτηρίζοντας δε τη διαπραγμάτευση που γίνεται «πολύ δύσκολη και πάρα πολύ λεπτή», ο υπουργός επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση μετά τη συμφωνία, μετά τις υπογραφές, μετά την ψήφο του Κοινοβουλίου. Και όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν μέσα στις επόμενες ημέρες, γιατί η δημόσια αναγγελία για το PSI πρέπει να γίνει πριν από τις 15 Φεβρουαρίου».
Δυσαρεστημένη η Λαγκάρτν
Ωστόσο, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε σήμερα τη δυσαρέσκειά της για τις μέχρι τώρα προτάσεις των πιστωτών της Ελλάδας για τη διαγραφή ενός μέρους του χρέους της χώρας.
«Ο τρόπος που βλέπω εγώ τα πράγματα είναι ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι σαφώς, μέχρι στιγμής, δεν ήταν επιθυμητό για τους Έλληνες να αποδεχθούν την προσφορά των πιστωτών», δήλωσε η Λαγκάρντ από το Νταβός στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg TV.
Όμως «είμαι ικανοποιημένη που βλέπω ότι επιστρέφουν στο τραπέζι, για να διαπραγματευτούν και να εργαστούν σκληρά», πρόσθεσε.
Για το τι θα ήθελε να δει να προκύπτει από αυτές τις διαπραγματεύσεις, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ΔΝΤ εμμένει στην ιδέα ότι η Ελλάδα πρέπει να καταφέρει να φθάσει σε ένα λόγο χρέους 120% προς το ΑΕΠ το 2020 το αργότερο. Ένας στόχος που συμμερίζεται και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εκφράστηκε προς την κατεύθυνση αυτή σήμερα στο Νταβός.
«Πρέπει να είναι προφανώς σημαντική (σ.σ. η απομείωση του χρέους). Επειδή εμείς δεν το κάνουμε αυτό με επαναληπτικό τρόπο», συνέχισε η Λαγκάρντ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >