Μια συμφωνία για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας προς τον ιδιωτικό τομέα είναι επικείμενη και θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Ιανουαρίου το αργότερο, δήλωσε σήμερα ο Όλι Ρεν, επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ μιλώντας στο 42ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Την ίδια ώρα, ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζει ότι η συμφωνία θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι το σύνολο του ελληνικού χρέους θα υποχωρήσει στο 12% του ΑΕΠ, ως το 2020, ενώ ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, προέβλεψε απώλειες 70% για τις τράπεζες. Η ΕΚΤ, πάλι, εμφανίζεται διχασμένη σχετικά με τη συμμετοχή της στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ο Λουκάς Παπαδήμος θα έχει συνάντηση με τον Τσαρλς Νταλάρα στις 18:30 το απόγευμα.

Ads

«Είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία. Αν όχι σήμερα, τότε κατά το Σαββατοκύριακο και κατά προτίμηση τον Ιανουάριο μάλλον, όχι το Φεβρουάριο» δηλαδή πριν από το βράδυ της Τρίτης, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν προσθέτοντας: «Είμαστε πολύ κοντά».
 
«Η συμφωνία αυτή θα πρέπει όμως να είναι φιλόδοξη και να εξασφαλίσει ότι το σύνολο του ελληνικού χρέους θα υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ της Ελλάδας ως το 2020, όπως έχει ήδη απαιτήσει το ΔΝΤ» προειδοποίησε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος συμμετείχε στην ίδια συζήτηση με τον Ρεν στο Νταβός.
 
Ο υπουργός υπογράμμισε, εξάλλου, ότι δεν περιμένει «μια χρεοκοπία της Ελλάδας». Ωστόσο ο Σόιμπλε δεν διευκρίνισε πώς θα ήταν δυνατόν να επιτευχθεί αυτός ο στόχος της μείωσης του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η πρόταση των ιδιωτών πιστωτών δεν επιτρέπει να περιοριστεί το ελληνικό χρέος περισσότερο από το 130% του ΑΕΠ.
 
Στις συνθήκες αυτές, ο πρόεδρος του Eurogroup, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την αυστριακή εφημερίδα Standard πως τα κράτη πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει «να παραγράψουν ένα μέρος του ελληνικού χρέους» όπως οι ιδιωτικές τράπεζες.
 
Απώλειες 70% για τις τράπεζες βλέπει ο Γιόζεφ Άκερμαν

 
Την πεποίθησή του πως επίκειται μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ιδιώτες πιστωτές της, καθώς οι τράπεζες είναι έτοιμες να δεχθούν «απώλειες σχεδόν 70%», εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν.
 
«Όπως και να το κάνουμε, οι απώλειες που αποδεχόμαστε είναι 70%, είναι πραγματικά πολύ» δήλωσε ο Γιόζεφ Άκερμαν, απαντώντας απ’ ευθείας από το Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία σε ερώτηση που του τέθηκε από το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv. «Καθένας πρέπει τώρα να προσφέρει τη συμβολή του και μετά θα δούμε. ‘Όμως είμαι πεπεισμένος πως θα φτάσουμε σε μια λύση» πρόσθεσε.
 
Στις 30 Σεπτεμβρίου, η Deutsche Bank κατείχε περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ ελληνικού χρέους, που έχει ήδη υποτιμηθεί σχεδόν στο 50% της ονομαστικής αξίας του στους λογαριασμούς της.

Διχασμένη η ΕΚΤ
 
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι διχασμένη για το αν πρέπει να δεχθεί -ή όχι- ζημιές από τα ελληνικά ομόλογα, που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, μεταδίδει το Rueters. Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, σε συνεδρίασή της διοίκησης της ΕΚΤ αργά το βράδυ της Τετάρτης, χωρίς να υπάρξει συμφωνία.
 
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εμφανίσθηκαν διχασμένοι και για το αν θα πρέπει να δεχθεί η τράπεζα την εναλλακτική πρόταση, η οποία προβλέπει να παραιτηθεί από το κέρδος που θα είχε, επειδή αγόρασε τα ελληνικά ομόλογα σε τιμή χαμηλότερη από την ονομαστική τους.
 
«Η ΕΚΤ δεν συμφώνησε σε μία θέση», δήλωσε πηγή της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι «δεν έχει κλείσει η συζήτηση για τον χειρισμό που θα γίνει σε σχέση με τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει».

Μιλώντας σε δημοσιογραφική ένωση, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ζοζέ Μανουέλ Γκονζάλεζ-Παράμο δήλωσε πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να υποστεί απώλειες για τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει, αξίας 40 δισ. ευρώ, εξαιτίας περιορισμών που υπάρχουν στο καταστατικό της. «Η ΕΚΤ δεν εμπλέκεται στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος. Αλλά υπάρχουν περιορισμοί, που απαγορεύουν στην κεντρική τράπεζα να δανείζει χρήματα στις κυβερνήσεις», τόνισε.
 
Ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Άντερς Μποργκ, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να πιέσουν την ΕΚΤ να αναλάβει ζημιές από τα ελληνικά ομόλογα, σημειώνοντας ότι μία τέτοια πίεση μπορεί να έχει ως συνέπεια ότι η ΕΚΤ θα αναθεωρήσει την απόφασή της να βοηθά τις προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης με αγορές των ομολόγων τους.

Ads