“Τη Δευτέρα θα παρουσιάσουμε επεξεργασμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων. Τιμούμε τη συμφωνία και αναμένουμε να την τιμήσουν και οι άλλοι θεσμοί”, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Ads

Σχετικά με την απόφαση της ΕΚΤ, που δίνει παράταση στην ασφυξία, ο κ. Δραγασάκης δήλωσε η εν λόγω απόφαση “δεν έχει ενσωματώσει ακόμη τη συμφωνία του Eurogroup”, σημειώνοντας πως ενδεχομένως ο κ. Ντράγκι να περιμένει και το Eurogroup της Δευτέρας για να “ανοίξει” τη ρευστότητα.

Σχετικά με το ζήτημα της ρευστότητας είπε πως “δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα διαφορετικό από αυτό που είχαμε το 2012”. “Τι έγινε τότε; Μας επέτρεψαν να εκδώσουμε έντοκα γραμμάτια και θα ήθελα να ρωτήσω τους θεσμούς γιατί υπάρχει αυτή η διαφορετική μεταχείριση, μέχρι στιγμής”, είπε αφήνοντας αιχμές για τη στάση της ΕΚΤ και πρόσθεσε: “Ελπίζω από τη Δευτέρα να αλλάξουν τα πράγματα”.

Για τη συμφωνία του Eurogroup δήλωσε πως είναι η βάση για να κινηθούμε προς τα μπροστά και όχι για να πάμε προς τα πίσω, “όπως ενδεχομένως κάποιοι θα ήθελα”, και υπογράμμισε ότι “βρισκόμαστε στο στάδιο της εξειδίκευσης της”.  Αναφέρθηκε επίσης στις “θετικές”, όπως είπε, δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και της καγκελαρίου της Άνγκελα Μέρκελ

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει τρίτο πακέτο, ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως “η εποχή των μνημονίων έχει τελειώσει”. “Ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη”, είπε, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας πως η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο. “Η εποχή των μνημονίων έχει τελειώσει και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Με τα μνημόνια έχουμε χάσει 1 εκ. θέσεις εργασίας, το 25% της οικονομίας μας, το χρέος μας έχει πάει στο 180% και έχουμε φαινόμενα ανθρωπιστική κρίσης που θυμίζουν εποχές πολέμου”.

Ads

“Αυτό που κάνουμε τώρα δεν είναι το πρόγραμμά μας όπως θα το θέλαμε. Είναι μια γέφυρα, ένας κοινός τόπος με τους θεσμούς για να περάσουμε από την εποχή των μνημονίων σε ένα νέο συμβόλαιο, το οποίο θα εξασφαλίζει το κύρος της χώρας μας, την αξιοπρέπειά μας, ανάπτυξη και απασχόληση”, τόνισε.