Η οργή για τη δολοφονία του 16χρονου Ρομ, Κώστα Φραγκούλη, μετά από πυροβολισμό αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ, ξεχείλισε με χιλιάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους και να ζητούν «ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ», για μία ακόμα σφαίρα αστυνομικού που στέρησε βίαια τη ζωή ενός παιδιού.

Ads

Ο 16χρονος τα ξημερώματα της 5ης Δεκεμβρίου έφυγε χωρίς να πληρώσει το αντίτιμο των 20 ευρώ από βενζινάδικο της Θεσσαλονίκης. Τότε τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ ξεκίνησαν να τον καταδιώκουν, παρά το γεγονός ότι ο υπάλληλος του βενζινάδικου, σε κλήση του προς την Άμεση Δράση, είπε ότι δεν επιθυμούσε περαιτέρω ενέργειες. Αυτό δεν τους αρκούσε για να παύσουν την καταδίωξη. Ούτε η οδηγία που έχουν περί απαγόρευσης πυροβολισμών, αρκούσε στον 34χρονο – με πολυετή εμπειρία στο σώμα – κατηγορούμενο ο οποίος άνοιξε πυρ κατά του ανήλικου.

Αλλαγή κατηγορίας και απόφαση για την προφυλάκιση

Η κακουργηματική δίωξη που αντιμετωπίζει μέχρι τώρα ο 34χρονος αστυνομικός, για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και για παράνομο πυροβολισμό εξουδετέρωσης και ακινητοποίησης, αναμένεται να τροποποιηθεί σε ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο μετά τον θάνατο του ανήλικου Κ. Φραγκούλη.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο κατηγορούμενος  παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό, μετά την απολογία του, καθώς υπήρξε διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα και η απόφαση για την προφυλάκισή του ή όχι αναμένεται πλέον από το Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, όπως ορίζει ο νόμος.

Ήδη ο εισαγγελέας στην πρότασή του προς το Συμβούλιο, την περασμένη Δευτέρα πριν ακόμα καταλήξει ο 16χρονος, αποφαίνεται πως ο αστυνομικός πρέπει να προφυλακιστεί καθώς όπως αναφέρει μεταξύ άλλων λόγω της εμπειρίας του δεν έπρεπε να πυροβολήσει.

Η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών αναμένεται να γίνει γνωστή πολύ σύντομα, ενώ νομικοί κύκλοι σχολιάζουν πως πλέον η προφυλάκιση του 34χρονου είναι σχεδόν δεδομένη.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως στόχος του και τις δύο φορές που πυροβόλησε ήταν τα λάστιχα του αυτοκινήτου και όχι ο ανήλικος, παρά το γεγονός ότι αρχικά έκανε λόγο για προειδοποιητικό πυροβολισμό στον αέρα και το ότι η μία σφαίρα καρφώθηκε σε πόρτα ξενοδοχείου και η δεύτερη στο κρανίο του Κώστα Φραγκούλη.

Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία Σαμπάνη

Η δολοφονία του 16χρονου Ρομ, έρχεται ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του 18χρονου επίσης Ρομ, Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα και πάλι από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ.  Οι δύο υποθέσεις, μοιάζουν τόσο που σχεδόν αποκαλύπτουν ένα modus operandi της ΕΛ.ΑΣ.

Συγκεκριμένα οι Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ:

– Προχωρούν σε καταδίωξη υπόπτων για ασήμαντα αδικήματα την ώρα μάλιστα που γνωρίζουν ότι αυτοί που καταδιώκουν είναι μικροί σε ηλικία και Ρομα. 

– Πυροβολούν σε ευθεία βολή

– Δεν ενημερώνουν το Κέντρο Επιχειρήσεων

– Υποστηρίζουν ότι οι ύποπτοι προσπάθησαν να τους εμβολίσουν

«Οδεύουμε προς την υιοθέτηση ενός δολοφονικού μοτίβου που στοχεύει σε νέους Ρομά. Οι ομοιότητες των δύο υποθέσεων είναι τρομακτικές. (…) Λέγαμε ότι θα πρέπει να περιμένουμε παρόμοια περιστατικά στο μέλλον, διότι ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση τότε η πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ,  η ηθική νομιμοποίηση που αποδόθηκε στους δράστες και ο τρόπος με τον οποιο το χειρίστηκαν γενικότερα στην ουσία, έλυσε τα χέρια της αστυνομίας», είχε επισημάνει λίγες ημέρες πριν στο tvxs η Αλεξάνδρα Καραγιάννη, συνήγορος της οικογένειας του Νίκου Σαμπάνη.