Τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο 16χρονος Κώστας Φραγκούλης, πυροβολήθηκε στο κεφάλι από έναν αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ κατά τη διάρκεια καταδίωξης. Το «έγκλημά» του; Είκοσι ολόκληρα ευρώ. Ο ανήλικος Ρομά, βρέθηκε σε βενζινάδικο στην οδό Μοναστηρίου στη Θεσσαλονίκη, έβαλε 20 ευρώ βενζίνη και έφυγε χωρίς να πληρώσει. 

Ads

Στον αστυνομικό ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας, αλλά ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη και στο θύμα για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή.

Σχεδόν ένα χρόνο πριν, και συγκεκριμένα το βράδυ της 22ας Οκτωβρίου 2021, ο Νίκος Σαμπάνης, 18χρονος Ρομά από τον Ασπρόπυργο και πατέρας δύο παιδιών, άφησε την τελευταία του πνοή στο Πέραμα, μετά από καταδίωξη και 36 ολόκληρες σφαίρες. Οι επτά κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αστυνομικοί, δεν προφυλακίστηκαν παρά το γεγονός ότι πυροβόλησαν 36 φορές κατά ενός κλεμμένου οχήματος που επέβαιναν τρεις άνθρωποι.

Αν είχαν προφυλακιστεί, ίσως σήμερα ο Κώστας Φραγκούλης να μη πάλευε για τη ζωή του στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Ads

«Λέγαμε ότι θα ξανασυμβεί»

«Οδεύουμε προς την υιοθέτηση ενός δολοφονικού μοτίβου που στοχεύει σε νέους Ρομά. Οι ομοιότητες των δύο υποθέσεων είναι τρομακτικές. Έχουμε ξανά ανηλικο, έχουμε ξανά παράβαση και έχουμε ξανά καταδιωξη που καταλήγει σε βολές εξουδετέρωσης από αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ», λέει στο tvxs.gr η Αλεξάνδρα Καραγιάννη, συνήγορος της οικογένειας του Νίκου Σαμπάνη και επισημαίνει ότι από την πρώτη στιγμή τόνιζαν πως η ατιμωρησία και η ηθική νομιμοποίηση από πλευράς του υπουργείου ΠΡΟΠΟ, ανοίγει τον δρόμο για νέα παρόμοια περιστατικά.

«Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ένα παρόμοιο περιστατικό ξανασυνέβη. Είναι κάτι το οποίο το είχαμε πει ένα χρόνο πριν. Λέγαμε ότι θα πρέπει να περιμένουμε παρόμοια περιστατικά στο μέλλον, διότι ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση τότε η πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ,  η ηθική νομιμοποίηση που αποδόθηκε στους δράστες και ο τρόπος με τον οποιο το χειρίστηκαν γενικότερα στην ουσία, έλυσε τα χέρια της αστυνομίας. Αυτό είχαν πει άλλωστε και τότε οι συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ, όταν οι δράστες δεν προφυλακίστηκαν».

«Ποσο αξίζει η ζωή ενος ανήλικου Ρομά;»

Η ίδια αναφέρει πως το ρατσιστικό κίνητρο είναι ξεκάθαρο και αναρωτιέται «πόσο τελικά αξίζει η ζωή ενός ανήλικου Ρομά»;

«Οι αστυνομικοί γνώριζαν ακριβώς για ποιο λόγο καταδιώκουν. ΄Γνώριζαν ότι ήταν Ρομά. Γνώριζαν ότι ήταν πολύ νεαρός και γνώριζαν το αδίκημα που είχε διαπράξει, ότι δηλαδή δεν είχε πληρώσει τη βενζίνη που κόστιζε 20 ευρώ.  Ο τρόπος με τον οποίο τέθηκε στη ζυγαριά η ανθρώπινη ζωή σε σχέση με το αδίκημα που είχε διαπράξει είναι τόσο δυσανάλογος. Πόσο τελικά αξίζει η ζωή ενός ανήλικου Ρομα και πόσο εύκολο είναι σε αυτές τις περιπτώσεις ένας αστυνομικός να σηκώσει το όπλο του και να ρίξει ευθεία βολή, βόλη εξουδετέρωσης απέναντι σε έναν ανήλικο; Θεωρούμε ξεκάθαρα ότι υπάρχει ρατσιστικό κίνητρο και ότι είναι πολύ πιο εύκολο για εναν αστυνομικό να αποφασίσει ότι μπορεί να αφαιρεσει τη ζωη ενος Ρομα», είπε η κα Καραγιάννη και έφερε ως παράδειγμα το επίσης πρόσφατο περιστατικό, που οι άνδρες της ΕΛΑΣ παρουσιάστηκαν ως ήρωες αφού όχι μόνο αρνήθηκαν να επέμβουν όταν μία οικογένεια δεν είχε να πληρώσει τη βενζίνη και κλήθηκαν από τον ιδιοκτήτη του βενζινάδικου, άλλα πλήρωσαν οι ίδοι το ποσό. «Έχουμε δυο σχετικά μεταξύ τους περιστατικά στα οποία η αντιδραση της αστυνομίας είναι διαφορετική», υπογράμμισε.

Ο αντιτσιγγανισμός

Αναλύοντας την παραπάνω διαφορετική στάση της αστυνομίας, η δικηγόρος αναφέρθηκε στον «αντιτσιγγανισμό», ο οποίος όπως λέει, γίνεται ανεκτός σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται, ενώ παράλληλα έθιξε και το πρόβλημα της έλλειψης βοήθειας και υποστήριξης προς τις κοινότητες των Ρομά, πράγμα που διαιωνίζει την περιθωριοποίησή τους.

«Δυστυχώς στις περιπτώσεις που εμπλέκονται Ρομά, εστω και με μια μικροπαραβατική συμπεριφορά, η αντιδραση της αστυνομίας είναι τελείως διαφορετική. Βλέπουμε ότι γενικότερα η αστυνόμευση στις κοινότητες Ρομα εχει ενα ύφος σχεδόν αποκλειστικά κατασταλτικό. Ούτε κοινωνικό, ούτε προληπτικό. Δηλαδή, στις περιπτώσεις που οι Ρομά χρειάζονται προστασία υπάρχει τρομερή υποαστυνόμευση, άνθρωποι που θέλουν να καταγγείλουν στην αστυνομία δεν αντιμετωπίζονται όπως θα έπρεπε και δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι καταγγελίες τους. Από τη μία δεν τους παρέχεται βοήθεια και υποστήριξη και από την άλλη πλευρά όταν έχουμε παραβατικη συμπεριφορα, μικρότερη ή μεγαλύτερη, βλέπουμε μία υπεραστυνόμευση. Βλέπουμε ισχυρες αστυνομικές δυνάμεις και φοβερή καταστολή», είπε η κα Καραγιάννη και πρόσθεσε ότι:

«Γενικότερα το ρατσιστικό έγκλημα, ακόμα και αν αυτό προέρχεται από την αστυνομία, είναι δηλαδή αστυνομική βία, είναι κάτι το οποίο εξελίσσεται, δεν είναι κάτι το οποίο ξεφυτρώνει απο την μία μέρα στην άλλη. Ξεκινάει από πολλές διακρίσεις και φτάνει τελικά στο ρατσιστικό έγκλημα. Όταν υπάρχει ανοχή στις διακρίσεις, στον αντιτσιγγανισμό πιο ήπιας μορφής, είναι σχεδόν δεδομένο ότι αυτή η ανοχή κάποια στιγμή θα οδηγήσει σε ρατσιστικό έγκλημα και δυστυχώς είναι πάρα πολύ συχνά τα φαινόμενα αστυνομικής βίας στις κοινότητες των Ρομά. Ούτως ή άλλως υπάρχει ενα γενικότερο συστημικό πρόβλημα στη χώρα αυτή τη στιγμή με τα φαινόμενα αστυνομικης  βίας αλλά ειδικότερα πιο ευάλωτες ομάδες πλήττονται ακόμα περισσότερο».