Ο ρόλος και η παραμονή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αναδεικνύεται στον παράγοντα-κλειδί για την τύχη του ασφαλιστικού και το κλείσιμο της αξιολόγησης στη νέα, απρόβλεπτης έκβασης, μάχη με τους πιστωτές.

Ads

Θα πρόκειται για μια μάχη ξανά δύσκολη όπως δείχνουν τα μηνύματα από Βερολίνο και Βρυξέλλες που εντείνουν τον κλοιό της πίεσης όχι μόνον προς την κυβέρνηση αλλά και προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι πληροφορίες από κοινοτικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι το ΔΝΤ είναι ο πιο σκληρός παίκτης της διαπραγμάτευσης, ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η συζήτηση για την παραμονή ή μη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι κι εκείνη που θα καθορίσει το κλίμα των διαβουλέυσεων του κρίσιμου επόμενου δεκαημέρου.

Την ίδια ώρα, τόσο το Βερολίνο όσο και οι Βρυξέλλες εντείνουν την πίεση προς τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, θεωρώντας ότι η ευρύτερη δυνατή συναίνεση αποτελεί και το «κλειδί» για να προχωρήσουν ομαλά οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ads

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Σε ό,τι αφορά το κύριο μέτωπο, εκείνο του ΔΝΤ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο επιμένει τόσο σε πιο ριζικές περικοπές – μέσω των πσοοστών αναπλήρωσης – στις συντάξεις, όσο και στην άρνησή του να δεχθεί αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών.

Εάν αυτή η στάση δεν αλλάξει, τότε δύσκολα θα αποφευχθεί και ο κίδνυνος της ρήξης με την ελληνική κυβέρνηση.

Ενδεικτικό είναι, επ’αυτού, και σημερινό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξουν «εντάσεις στην επόμενη συνάντηση του Eurogroup, όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα κληθεί να παρουσιάσει το ασφαλιστικό. Αλλά όχι μόνο. «Το μεγάλο θέμα τριβής θα είναι η παραμονή του ΔΝΤ», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης.

«Για πολλούς» γράφει η SD, «το ΔΝΤ αποτελεί την εγγύηση ότι θα συνεχιστούν οι αυστηροί έλεγχοι, αλλά από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας δεν το θέλει, γιατί πληρώνει υψηλότερους τόκους για τα δάνεια που παίρνει από το ΔΝΤ από ό,τι από τους Ευρωπαίους εταίρους και γιατί το Ταμείο συνεχώς διακρίνεται για τη σκληρή κριτική του».

Το μείζον σημείο τριβής είναι πάντοτε ο τρόπος εξοικονόμησης των 1,8 δισ. για το ασφαλιστικό, με το Ταμείο να επιμένει ότι δεν μπορεί το μεγαλύτερο μέρος του χρηματοδοτικού κενού να καλυφθεί με την αύξηση των εισφορών.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρήσει να βρει συμμάχους υπέρ της ελληνικής θέσης με την εξαήμερη περιοδεία του στην Ευρώπη, που ξεκινά αύριο και κλείνει στις 13 Ιανουαρίου με την συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, ωστόσο όλα δείχνουν ότι το Eurogroup της 14ης Ιανουαρίου θα είναι κρίσιμο.

Το μέτωπο της (μη) συναίνεσης

Δυσαρέσκεια και πιέσεις από την πλευρά των πιστωτών προκαλεί, ταυτόχρονα, και η πλήρης άρνησης των κομμάτων της αντιπολίτευσης – ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι – να συναινέσουν στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Οι πιέσεις και προς τα τρία κόμματα εντείνονται σταθερά τόσο από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωσοσιαλιστών, όσο και από κύκλους της ίδιας της Κομισιόν, όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές.

Στο θέμα της συναίνεσης αναφέρθηκε ξανά σήμερα και η κυβερνητική εκπρόσωπος ‘Ολγα Γεροβασίλη, τονίζοντας τη σημασία της συμμετοχής
σε έναν εποικοδομητικό και εθνικής σημασίας διάλογο για την τελική διαμόρφωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να τους ακούσει. Ας αρθρώσουν επιτέλους πολιτικό λόγο. Ας διατυπώσουν τις προτάσεις τους» είπε στο real.gr η ‘Ολγα Γεροβασίλη προσθέτοντας ότι «ακόμη και αν απορρίπτουν εντελώς την πρόταση της κυβέρνησης, θα πρέπει να προτείνουν την εναλλακτική λύση για τη βιωσιμότητα του συστήματος και την άρση των διογκωμένων αδικιών».