Για την τέταρτη δόση του εμβολίου αναμένεται να ενημερώσει την Πέμπτη, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου μαζί με τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ads

Οι διευκρινίσεις θα δοθούν λόγω αντιδράσεων από την επιστημονική που έχουν προκληθεί μετά τις ανακοινώσεις της Επιτροπής σχετικά με την τέταρτη δόση.

Συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε από την κ. Θεοδωρίδου πως όσοι είναι άνω των 30 ετών και το επιθυμούν μπορούν να προχωρήσουν στην τέταρτη δόση, τονίζοντας όμως πως δεν υπάρχουν για την ώρα επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της αναμνηστικής δόσης σε υγιή άτομα.

Αντιθέτως, τόνισε πως υπάρχουν δύο μεγάλες μελέτες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά της στα άτομα άνω των 60 ετών και κυρίως σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και για τον λόγο αυτό, επανέλαβε την ισχυρή σύσταση.

Ads

Η επιστημονική κοινότητα εξέφρασε δύο απόψεις. Στην μία οι γιαστροί παρότρυναν τους πολίτες να απευθυνθούν στον γιατρό τους που γνωρίζει καλύτερα το ιατρικό τους ιστορικό ώστε να τους πει αν χρειάζεται ή όχι η τέταρτη δόση και στην άλληθεωρούν πως τα δεδομένα δεν είναι επαρκή για την απόφαση αυτή, τονίζοντας πως ουσιαστικά η τέταρτη δόση δεν χρειάζεται στον γενικό πληθυσμό.

Ο κ. Παυλάκης είχε αναφέρει σε ανάρτησή του πως «η 4η δόση δεν προσφέρει τίποτα σχεδόν σε υγιείς τριτοδοσιτες η και δι-δοσιτες που έχουν ήδη μολυνθεί το τελευταίο εξάμηνο, πιθανότατα με Ο2 και έχουν αναρρώσει».

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί τόσο ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίγκας Μαγιοκρίνης, όσο και ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Ο πρώτος είχε αναφέρει «πως οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν προβλήματα υγείας θα πρέπει να το κάνουν. Όσο για τον γενικό πληθυσμό «δεν είναι μεγάλο το όφελος από την τέταρτη δόση».

Ο κ. Μόσιαλος από την πλευρά του είχε τονίσει πως η ενημέρωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών που δεν ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες δεν συνοδεύεται από την αναγκαία τεκμηρίωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, φαίνεται να υπάρχει ένας εκνευρισμός και μία ενόχληση ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής Εμβολιασμών για τη διάσταση αλλά και την παρερμηνεία της απόφασης, καθώς όπως μεταφέρουν μέλη της επιτροπής στο in «μερικοί παρουσίασαν τα πράγματα όπως ήθελαν».

Επιπλέον, ο κ. Λουκίδης είχε τονίσει πως «δεν μπορεί επιστημονικά να προτείνεις κάτι όταν δεν υπάρχει ένα δεδομένο το οποίο να το υποστηρίζεις. Δεν μπορώ να πάω να πω σε έναν τριαντάρη, κάνε τέταρτη δόση όταν δεν υπάρχει ούτε μια μελέτη που να δείχνει ότι θα τον βοηθήσει να μην μολυνθεί και να μην κάνει σοβαρή νόσο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έκριναν πως πρέπει να δοθούν διευκρινίσεις στους πολίτες, καθώς είναι επόμενο να υπάρχουν απορίες μετά τις τόσες διχογνωμίες των ειδικών.