Τους μακροχρόνιους δεσμούς της Ελλάδας με την Πολωνία υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πολωνό Πρόεδρο, Άντρζεϊ Ντούντα.

Ads

«Είναι για μας σημαντική ευκαιρία η επίσκεψή σας, για να αναδείξουμε τις μακρόχρονες σχέσεις φιλίας που έχουν οι δυο λαοί. Άλλωστε αυτό το μάρτυρα και το γεγονός ότι σε δυο χρόνια γιορτάζουμε τα 100 έτη επισήμων διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας» είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας-Πολωνίας, με στόχο την αναβάθμιση της συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε, «αν και βρισκόμαστε σε δυο διαφορετικά σημεία του ευρωπαϊκού χάρτη, εντούτοις ως χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, χώρες που βρισκόμαστε στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, έχουμε ένα διαρκή διάλογο, η αναβάθμιση του οποίου -θα ήταν κατά την άποψη μου -ιδιαίτερα επωφελής για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, αλλά και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας σε τομείς ενδιαφέροντος όπως η οικονομία, το εμπόριο, η ενέργεια, οι επικοινωνίες και οι μεταφορές» τόνισε. Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη του Πολωνού Προέδρου αποτελεί σημαντικό ορόσημο στις σχέσεις των δυο χωρών.

Εγκάρδια χαρακτήρισε την υποδοχή του από τον πρωθυπουργό, ο Πολωνός Πρόεδρος και ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για τη δυνατότητα που του έδωσε να συναντηθεί και να συνομιλήσει μαζί του. «Σε διάστημα 17 ετών δεν πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα επίσκεψη Πολωνού Προέδρου, οπότε με τη σειρά μου θεωρώ την επίσκεψη μου ορόσημο, που θα δώσει ώθηση στη συνεργασία των δυο χωρών» είπε ο κ. Ντούντα.

Ads

Ο Πολωνός Πρόεδρος επεσήμανε, πως στα 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, οι δυο χώρες στήριξαν εμπράκτως η μια την άλλη, ενώ επίσης διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό, ότι η Ελλάδα είναι αγαπητή χώρα στους Πολωνούς πολίτες. «Εάν δεν ίσχυαν αυτά, δεν θα ήμασταν περήφανοι για το ένα εκατομμύριο επισκεπτών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντούντα. Tόνισε, ότι «υπάρχουν πεδία που μπορούμε να αποκτήσουμε μια δυναμική στη σχέση μας» και αναφέρθηκε στην εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας και των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες. «Θα συναντηθώ με ισχυρούς Έλληνες εφοπλιστές και ευελπιστώ η συνεργασία μας, τόσο στον θαλάσσιο όσο και στον ναυπηγικό τομέα, να αναπτυχθεί» υπογράμμισε ο Άντρζεϊ Ντούντα.

Ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη δικτύων ενέργειας και μεταφορών

Ζητήματα ευρύτερης συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πολωνίας, Άντρζεϊ Ντούντα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη δικτύων ενέργειας και μεταφορών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν οι οδικές συνδέσεις των Βαλκανίων με την Ανατολική Ευρώπη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Πολωνός Πρόεδρος κάλεσε την Ελλάδα να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία Via Carpathia. Επίσης, συζητήθηκε ο νέος ενεργειακός χάρτης της περιοχής. Υπενθυμίζεται, ότι η Ελλάδα και η Πολωνία είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες υπάρχουν προοπτικές για εισαγωγή σχιστολιθικού αερίου.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Εμείς, οι Έλληνες, μένουμε πιστοί στην ευρωπαϊκή μας πορεία, και είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε στη δημιουργία μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί είμαστε πραγματικοί Ευρωπαίοι και δεν ταξιδεύουμε με σημαίες ευκαιρίας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πολωνό ομόλογό του, ‘Αντρζεϊ Ντούντα, στο Προεδρικό Μέγαρο. Οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Πολωνίας επιβεβαίωσαν κατά την συνάντησή τους, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του Πολωνού Προέδρου στην Αθήνα.

Ο κ. Παυλόπουλος, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Πολωνό ομόλογό του για το μήνυμα συμπαράστασης στην τραγωδία που έπληξε τη δυτική Αττική κατά την πρόσφατη θεομηνία, υπογράμμισε ότι η σημερινή τους συνάντηση στην Αθήνα γίνεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το μέλλον και την προοπτική της κοινής μας Ευρωπαϊκής Εστίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε: «Εμείς, οι Έλληνες, οι οποίοι με τόσες θυσίες -για τις οποίες δεν ευθυνόμαστε μάλιστα καθ’ ολοκληρίαν- μένουμε πιστοί στην ευρωπαϊκή μας πορεία, είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε στην δημιουργία μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης με ομοσπονδιακή δομή, θεμελιωμένη στις βάσεις της Δημοκρατικής Αρχής και της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, η οποία θα φέρει σε πέρας τον πλανητικό ρόλο που της αναλογεί και της αρμόζει».

Συγκεκριμένα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στον ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η ΕΕ στην υπεράσπιση και την εμπέδωση των θεμελιωδών αρχών της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, ιδίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Πολωνία και ο Πρόεδρός της είναι προσηλωμένοι στο ίδιο Ευρωπαϊκό Όραμα και Ιδεώδες.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι κύριο εφόδιο, κατά την εκπλήρωση αυτής της ιστορικής ευρωπαϊκής αποστολής, είναι ο αμοιβαίος σεβασμός των κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκών αξιών της Αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας, σε όλα τα κρίσιμα επίπεδα, πρωτίστως δε στα επίπεδα της αντιμετώπισης αφενός της βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και αφετέρου του προσφυγικού ζητήματος. Μάλιστα, το χαρακτήρισε υπαρξιακό για την κοινή Ευρωπαϊκή μας Εστία, αφού απ’ αυτό κρίνονται οι ανθρωπιστικές της ευαισθησίες και, άρα, τα ανθρωπιστικά της χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά έκανε στα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στο Γκέτεμποργκ, η οποία -όπως σημείωσε- «έβαλε τις βάσεις ενός πραγματικού ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, ως αναχώματος εναντίον του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού που υπονομεύουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» και σημείωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβάνεται, επιτέλους, τα αποτελέσματα μιας οικονομικής πολιτικής που έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Αναφερόμενος στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό υπό το αμιγώς ευρωπαϊκό πλαίσιο, στηρίζοντας ανεπιφύλακτα την ενταξιακή πορεία των αντίστοιχων γειτονικών μας βαλκανικών κρατών, βεβαίως υπό την εξής όμως αυτονόητη προϋπόθεση: «Η ευόδωση αυτής της ενταξιακής πορείας προϋποθέτει, εκ μέρους των υποψηφίων προς ένταξη κρατών, τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, συνακόλουθα δε του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου».

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο επανέλαβε ότι η Ελλάδα υιοθετεί, σταθερά και με συνέπεια, τις εξής θέσεις: Όσον αφορά το Κυπριακό -πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα- σημείωσε ότι «πρέπει να λυθεί, το συντομότερο, αλλά με τον τρόπο που αρμόζει σε κράτος πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Και το Διεθνές, ιδίως δε το Ευρωπαϊκό, Δίκαιο δεν ανέχονται κράτος-μέλος με μειωμένη κυριαρχία, άρα δεν ανέχονται στην Κύπρο, μεταξύ άλλων, στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων. Και εσείς, οι Πολωνοί, έχετε πλήρη επίγνωση, πέραν των άλλων, του τι καταστροφικό προηγούμενο για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργούσε η ύπαρξη κράτους-μέλους, της οποίας την κυριαρχία επηρεάζουν ή και καθορίζουν, έστω και μερικώς, τρίτα κράτη».

Σχετικά με την Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε «Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Τουρκίας. Όμως και εκείνη οφείλει πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, επομένως και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και της Συνθήκης της Λοζάνης. Η οποία καθορίζει επακριβώς και ανενδοιάστως τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Για την ΠΓΔΜ τόνισε: «Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Πλην όμως, η εκ μέρους της εμμονή στη χρησιμοποίηση ονόματος, που όχι μόνον παραχαράσσει βάναυσα την Ιστορία αλλά αποπνέει αλυτρωτισμό -άρα έμμεση πλην σαφή αμφισβήτηση του status quo των συνόρων- είναι ευθέως αντίθετη προς το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική». Τέλος, για την Αλβανία, υπογράμμισε: «Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Αλβανίας. Πλην όμως, η εκ μέρους της συστηματική παραβίαση της κορωνίδας του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, δηλαδή των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με κυριότερα παραδείγματα τα δικαιώματα των Μειονοτήτων και το δικαίωμα στην Ιδιοκτησία, επίσης υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική».

Από την πλευρά του, ο Πολωνός Πρόεδρος ‘Αντρζεϊ Ντούντα, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Παυλόπουλο να επισκεφθεί την Πολωνία, προκειμένου να εντατικοποιηθούν, όπως είπε, οι διμερείς σχέσεις. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του Brexit, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να διατηρηθούν θύρες ανοιχτές. Σχετικά με τη διεύρυνση προς την περιοχή της Βαλκανικής, υποστήριξε ότι πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή η προοπτική του ευρωπαϊκού οράματος, τόσο για την ΠΓΔΜ, όσο και για την Αλβανία, τονίζοντας ότι οι θύρες πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές, δίνοντάς τους κίνητρα για να εκπληρώσουν τις ενταξιακές προϋποθέσεις.

Μάλιστα, έκανε λόγο για καταπολέμηση της διαφθοράς, της εγκληματικότητας, μεταρρυθμίσεις Δικαίου και σεβασμό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και πρόσθεσε ότι πρέπει να τις πείσουμε ότι οι αλλαγές αυτές θα οδηγήσουν στην ευρωπαϊκή προοπτική.

Επίσης, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συμβολή της Ελλάδας στις προσπάθειες της Πολωνίας να καταστεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα έτη 2018-2019 και σημείωσε ότι από τη θέση αυτή η χώρα του, θα συμβάλει με σύνεση σε θέματα όπως το Κυπριακό, το ζήτημα της ΠΓΔΜ και τη Μέση Ανατολή.

Απαντώντας, στα όσα είπε ο Πολωνός ομόλογός του για το Brexit, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Είμαι περήφανος που και οι δυο λαοί μας δίνουν τη μάχη τους μέσα στην Ευρώπη με πολλές δυσκολίες». Υπογράμμισε ότι «εμείς είμαστε πραγματικοί Ευρωπαίοι και δεν ταξιδεύουμε με «σημαίες ευκαιρίας», γεγονός το οποίο χαρακτήρισε τιμή τόσο για τον ελληνικό, όσο και για τον πολωνικό λαό, και κατέληξε αποδεχόμενος την πρόσκληση του κ. Ντούντα να επισκεφθεί την Πολωνία.

Στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη

Λίγο πριν συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο Άντρζεϊ Ντούντα πήγε στο Σύνταγμα, όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και γονάτισε με σεβασμό μπροστά του.