Αντιμέτωπη με τις πολιτικές της στην Παιδεία έρχεται η κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βάσεων για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια. Το διπλό φιάσκο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων εντοπίζεται αφενός στο γεγονός ότι θα μείνουν εκτός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης  χιλιάδες μαθητές και αφετέρου ότι δεν θα μπορέσουν καλοί μαθητές, ακόμα και αριστούχοι, να σπουδάσουν στις σχολές προτίμησής τους, λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και στα ειδικά μαθήματα. Οι αντιδράσεις κλιμακώνονται, ενώ στο διαδίκτυο, από το μεσημέρι της Τρίτης, αναρτήθηκε ψήφισμα για την παραίτηση της υπουργού και την ανάκληση του «τερατουργήματος» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, με τις υπογραφές να αυξάνονται ώρα με την ώρα. 

Ads

Διαβάστε επίσης: «Ψαλίδι» Κεραμέως: Εκτός Πανεπιστημίων 30.000 υποψήφιοι, ακόμη και άριστοι – Αντιδράσεις γονέων και μαθητών

Όπως ανακοινώθηκε, στα περισσότερα τμήματα όλων των Επιστημονικών Πεδίων οι βάσεις εισαγωγής ανεβαίνουν και στις υψηλόβαθμες σχολές απογειώνονται. Όπως είχε αναφέρει το tvxs.gr σε προηγούμενο ρεπορτάζ, φέτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση των βάσεων, θα μείνει εκτός Πανεπιστημίων ο 1 στους 3 υποψήφιους.  Το υπουργείο Παιδείας μπορεί να φρόντισε να «κόβονται» από τα δημόσια Πανεπιστήμια υποψήφιοι με 8.000 μόρια, αλλά ταυτόχρονα δημιούργησε μια πελατεία για τα κολλέγια, όπως καταγγέλουν εκπαιδευτικοί.

Διαβάστε επίσης: Αυτές είναι οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής ανά Σχολή – Τμήμα

Ads

Μπροστά στις εξελίξεις, η Ομοσπονδία ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος ετοιμάζεται να παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 26 Ιουλίου στοιχεία που αποδεικνύουν τον κίνδυνο να μείνει εκτός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης το 1/3 περίπου των φετινών υποψηφίων, και όχι μόνο οι «κακοί» μαθητές που «γράφουν βαθμό 1 και 2», όπως  ισχυρίζεται η υπουργός Παιδείας.

Με βάση τα στατιστικά του υπουργείου φαίνεται ότι «κόβονται» μεμιάς από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής περίπου 10.000 υποψήφιοι. Ωστόσο, οι ειδικοί στην Παιδεία επισημαίνουν ότι οι θέσεις εισακτέων που θα μείνουν ακάλυπτες τελικά θα ξεπεράσουν τις 15.000. Παράλληλα, άλλοι 15.000 υποψήφιοι θα μείνουν εκτός Πανεπιστημίων, όπως κάθε χρόνο, καθώς δεν χωράνε στον προσφερόμενο αριθμό εισακτέων. Συνεπώς, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, περίπου 30.000 υποψήφιοι, «κόβονται» ή δεν «χωράνε» στα Πανεπιστήμια, αφήνοντας την ίδια στιγμή αριθμό ρεκόρ κενών θέσεων (15.000).

Αντιδράσεις γονιών

Όπως έχει επισημάνει στο tvxs.gr ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Βαγγέλης Μπουντουλούλης, οι μέτριοι μαθητές θα είναι αυτοί που θα την πληρώσουν, κατά κύριο λόγο. Ωστόσο δεν λείπουν και τα περιστατικά αρίστων ή πολύ καλών που δεν θα μπορέσουν να μπουν σχολές της προτίμησής του. Ειδικά η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ειδικά μαθήματα (πχ σχέδιο, αγωνίσματα) έχει λειτουργήσει ως ένας επιπλέον άδικος κόφτης. Από την μία δεν θα μπορέσουν να σπουδάσουν μαθητές με μέτριο βαθμό και από την άλλη δεν θα μπουν σε σχολές που θέλουν αριστούχοι ή πολύ καλοί μαθητές. Ενδεικτικό της αντίδρασης μαθητών και γονιών είναι τόσο ο έκδηλος θυμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο και οι επιστολές διαμαρτυρίας, ορισμένες εκ των οποίων εστάλησαν και δημοσιεύθηκαν στην εκπαιδευτική ιστοσελίδα Alfavita.gr

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Διονύση Κατάκαλου, αριστούχου μαθητή του 1oυ πρότυπου λυκείου Αθηνών, που συγκέντρωσε 20.988 και όμως δεν εισάγεται στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ ή του ΑΠΘ λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ειδικά μαθήματα. Ο μαθητής απέστειλε ανοικτή επιστολή στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για να διαμαρτυρηθεί, καλώντας την να επανεξετάσει την αδικία με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ώστε να μην στερήσει τα όνειρα των μαθητών».

Με επιστολή τους, οι γονείς Λαμπρινή Νομικού και Αλέξανδρος Παπαγεωργίου αναφέρουν ότι ο γιος τους, ενώ έγραψε 4.461 περισσότερα από την βάση του 2020 για τη σχολή της γραφιστικής, αποκλείστηκε επειδή δεν έπιασε για 0,2 μόρια την ελάχιστη βάση εισαγωγής στο ειδικό μάθημα του γραμμικού σχεδίου.

Σε μια άλλη επιστολή διαμαρτυρίας, γονέας υποψήφιας παρακαλεί την υπουργό να επανεξετάσει το μέτρα καθώς η κόρη του αποκλείστηκε από τα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής που είχαν πέρυσι βάση εισαγωγής 13.941, ενώ εκείνη φέτος συγκέντρωσε 16.000 μόρια. Σε μια χρονιά που οι αθλητικές εγκαταστάσεις ήταν κλειστές λόγω κορονοϊού, ο εν λόγω γονέας χαρακτηρίζει άδικο να υπάρχει «διπλός κόφτης» υποψηφίων και ζητά να υπάρξει «ένα αίσθημα δικαιοσύνης και αξιοκρατίας».

«Η θέσπιση του νόμου της ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων και ειδικότερα των πρακτικών δοκιμασιών για τα ΤΕΦΑΑ δεν έγινε ποτέ γνωστη στους μαθητές και στους γονείς των υποψηφίων των φετινών πανελληνίων εξετάσεων» τονίζει ο γονέας, προσθέτοντας πως «αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της κόρης μου και άλλων μαθητών στο να δηλώσουν για πρώτη τους επιλογή τα ΤΕΦΑΑ και ενώ προσέγγισε τα 16.000 μόρια με στόχο τα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής (13.941) πέρσι αδυνατεί να τα δηλώσει καθώς δεν έχει πιάσει την ελάχιστη βάση στα πρακτικά αγωνίσματα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επίθεση από αξιωματική αντιπολίτευση

Μέσα σε αυτό το κλίμα αντιδράσεων η αξιωματική αντιπολίτευση άσκησε δριμύτατη κριτική στη βουλή στην υπουργό Παιδείας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έθιξε το ζήτημα της ενίσχυσης των κολεγίων με τον νόμο Κεραμέως. «Εάν σας απασχολεί τόσο η μαθησιακή εξέλιξη των φοιτητών μας γιατί δεν σας απασχολεί και για αυτούς που θα αποκτήσουν πτυχία κολεγίων; Τα οποία πρωτίστως είχατε φροντίσει να εξισώσετε; Γιατί δεν βάζετε βάσεις στα ιδιωτικά κολέγια; Αλλά εκεί υπάρχει μόνο η βάση του εισοδήματος» τόνισε χαρακτηριστικά για να στρέψει τα βέλη του προς τον πρωθυπουργό λέγοντας «το είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν πρέπει να πηγαίνουμε όλοι στο Πανεπιστήμιο».

«Και όσοι έχουν να ξηλωθούν ας πάνε στα κολέγια. Δεν έχουμε κάτι με τα κολέγια ούτε με τους γονείς που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στα παιδιά τους. Έχουμε πρόβλημα με την αθλιότητα Μητσοτάκη – Κεραμέως να οδηγήσει  με το έτσι θέλω χιλιάδες μαθητές εκεί» σημείωσε. Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας, ζήτησε από την κα Κεραμέως να μην εφαρμόσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, αλλά να δώσει στους 30.000 μαθητές τη δυνατότητα να συμπληρώσουν μηχανογραφικά, όπως πέρσι και να καλυφθούν οι κενές θέσεις στα πανεπιστήμια.

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας σε Μητσοτάκη – Κεραμέως για τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια: «Είστε οι μεγαλύτεροι ντίλερ συμφερόντων»

«Η δημοσιοποίηση των ελάχιστων βάσεων εισαγωγής για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα ή σχολή επιβεβαιώνει τις προβλέψεις και ολοκληρώνει την εικόνα καταστροφής που επιφύλαξε το υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές της πανδημίας» σημειώνει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο κ. Φίλης μεταξύ άλλων είπε πως «τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί μαθητών που μπαίνουν στο πανεπιστήμιο με «λευκή κόλλα» κατέρρευσαν από τους ίδιους τους αριθμούς, αφού υποψήφιοι με υψηλές βαθμολογίες, ιδίως στις περιπτώσεις των ειδικών μαθημάτων, πρόκειται να αποκλειστούν από σχολές και τμήματα της προτίμησής τους. Από αύριο χιλιάδες παιδιά θα δουν τα μηχανογραφικά κλειστά ή με ελάχιστες επιλογές, ενώ τον Αύγουστο θα αντιληφθούν οριστικά πως ο δρόμος για την ανώτατη εκπαίδευση είναι φραγμένος»

Διαβάστε επίσης: Φίλης: «Η ανακοίνωση των ελάχιστων βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ επιβεβαιώνει την καταστροφή»

Τι απαντάει η Κεραμέως σε μαθητές και αντιπολίτευση

Η απάντηση της υπουργού στην δημόσια κριτική επί της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης συνοψίζεται στην προσωπική απάντησή της στην επιστολή διαμαρτυρίας του αριστούχου μαθητή Διονύση Κατάκαλου, που αν και συγκέντρωσε 20.988, ωστόσο δεν θα μπει στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ ή του ΑΠΘ.

Διαβάστε επίσης: Επιστολή μαθητή προς Κεραμέως: Με 20.988 μόρια, «είμαι ένας αποτυχημένος άριστος»

Η υπουργός, μεταξύ άλλων, απάντησε στον νεαρό Διονύση πως «προφανώς δεν θα έμπαινε ούτε πέρσι στην Αρχιτεκτονική Σχολή. Η εισαγωγή του προκύπτει επί του συντελεστή που επιλέγει το κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Η επιλογή του αριθμού των εισακτέων έγινε από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όχι από το υπουργείο Παιδείας». 

Απευθυνόμενη στη κριτική του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ η κα Καραμέως δήλωσε στη Βουλή ότι «εμάς δεν μας ενδιαφέρει μόνο να έχουμε εισαχθέντες, αλλά αποφοίτους» επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ίδρυσε ή ανωτατοποίησε 153 νέα πανεπιστημιακά ιδρύματα».

Απαντώντας για τα χιλιάδες παιδιά που θα μείνουν εκτός και τα κενά, η υπουργός υποστήριξε ότι είναι 9.000 παιδιά περισσότερα από πέρυσι που δεν πληρούν ελάχιστες προϋποθέσεις εισόδου. Μόνο που αν τα προσθέσει κανείς με τους περσινούς που έμειναν εκτός, το άθροισμα βγαίνει στον αριθμό περίπου που καταγγέλλει η αντιπολίτευση.

Η κ.Κεραμέως απάντησε και στις κατηγορίες του Αλ. Τσίπρα για «ντιλάρισμα» με τα ιδιωτικά κολλέγια, υποστηρίζοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ και με απόφαση Φίλη το 2016 για πρώτη φορά απόφοιτοι κολεγίων μπορούν να μπουν στο δημόσιο σύστημα παιδείας ενώ η υπουργός μίλησε για υποκρισία και είπε ότι ήταν ενωσιακή υποχρέωση. Ακόμα επικαλέστηκε δημοσκόπηση που λέει ότι «το 55% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θέλει την ελάχιστη βάση εισαγωγής».

Τσακαλώτος σε Κεραμέως: Ντρέπομαι ως πανεπιστημιακός και ως πολιτικός για τις απαντήσεις σας

Ενοχλημένος από την απάντηση της κας Κεραμέως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε: «Ντρέπομαι ως πανεπιστημιακός και ως πολιτικός για το επίπεδο των απαντήσεων της κ. Κεραμέως στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Τσακαλώτος στη Βουλή παίρνοντας τον λόγο και χαρακτήρισε την Ν. Κεραμέως τη χειρότερη υπουργό Παιδείας στα 200 χρόνια Ελληνισμού. «Όσο πιο γρήγορα φύγετε από αυτή τη θέση, τόσο καλύτερα για την Ελλάδα» της είπε και δήλωσε «πεπεισμένος ότι η δημόσια παιδεία δεν είναι ασφαλής στα χέρια αυτής της υπουργού» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος.