Tις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, το μεσημέρι της Δευτέρας 19 Ιουλίου.

Ads

Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας οι ΕΒΕ προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο/Τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές που όρισαν οι ίδιες οι Σχολές/Τμήματα των Πανεπιστημίων. Δηλαδή μια Σχολή/Τμήμα μπορεί να έχει επιλέξει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το 80% ή το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές. Όπως, επίσης, μπορεί να έχει επιλέξει και για το/τα εμπλεκόμενο/-α Ειδικό/-ά Μάθημα/-τα ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής Ειδικού Μαθήματος ή Ειδικών Μαθημάτων το 70% ή το 110%  της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές μεταξύ αυτού του διαστήματος.

Επισημαίνεται ότι μαζί με τις ΕΒΕ εμφανίζονται και ο συντελεστής της κάθε ΕΒΕ, το Ειδικό Μάθημα ή πρακτική δοκιμασία – εφόσον απαιτείται για την εισαγωγή σε συγκεκριμένες Σχολές ή Τμήματα – και τέλος ο αντίστοιχος συντελεστής ΕΒΕ Ειδικού Μαθήματος.

Ο πίνακας με τις ΕΒΕ σχολών ΓΕΛ:

Ο πίνακας με τις ΕΒΕ σχολών ΕΠΑΛ:

Η μεγάλη «σφαγή»

Η απόφαση της κυβέρνησης εφαρμογή ελάχιστων βάσεων εισαγωγής από φέτος και σε καθεστώς πανδημίας, επέφεραν μεγάλη «σφαγή» των υποψηφίων, καθώς αποκλείονται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση περισσότεροι από 26.000 παιδιά. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσαν την Παρασκευή και πηγές του υπουργείου Παιδείας με διαρροή στο Αθιναϊκό Πρακτορείο, σημειώνοντας ότι 9.000 περισσότερα παιδιά από πέρυσι κρίθηκε ότι δεν πληρούν τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για να συμπληρώσουν μηχανογραφικό.

Ads

Πέρυσι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 90.612 υποψήφιοι και εισήχθησαν 73.560 (οι θέσεις για όσους συμμετείχαν στις πανελλαδικές ήταν 73.687). Επομένως, το 2020 έμειναν εκτός ΑΕΙ 17.052 υποψήφιοι.

Με βάση τα αριθμητικά στοιχεία των επιτυχόντων, με τα έως τώρα δεδομένα, άρα χωρίς συνυπολογισμό των ειδικών μαθημάτων, φέτος έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις 90.851 υποψήφιοι για σχεδόν ισάριθμες θέσεις. Υπολογίζεται, ότι, σε σχέση με πέρυσι, θα μείνουν εκτός ΑΕΙ λόγω ΕΒΕ στο πρώτο στάδιο περίπου 9.400 υποψήφιοι επιπλέον. Αυτό σημαίνει ότι 26.452 μαθητές μένουν εκτός Πανεπιστημίων.

Η διαρροή του υπουργείου Παιδείας, μάλιστα, ανέφερε ότι αξιόπιστη εναλλακτική που προσφέρεται για όλους αποτελούν τα δημόσια ΙΕΚ, σε σύγχρονες, ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση (πχ όπως για παράδειγμα web designers/web developers, τεχνικοί τουριστικών μονάδων, τεχνικοί αγροτουρισμού, στελέχη διεθνούς εμπορίου).

Για φέτος οι προσφερόμενες θέσεις είναι περισσότερες από 24.000, εκ των οποίων 8.077 μέσω παράλληλου μηχανογραφικού, εξηγούν οι ίδιες πηγές υποστηρίζοντας ότι στα δημόσια ΙΕΚ μπορούν να απορροφηθούν τόσο οι 9.400 που προς το παρόν μένουν εκτός ΑΕΙ, αλλά και όσοι θα έμεναν ούτως ή άλλως εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ανησυχία από την Σύνοδο των Πρυτάνεων

Ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την «ανησυχία της για τις επιπτώσεις της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής κυρίως σε τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων, τα οποία διαθέτουν επαρκείς πόρους λειτουργίας και προσφέρουν ποιοτικές σπουδές» εξέδωσε η Σύνοδος Πρυτάνεων.

«Ζητούμε, υπό το καθεστώς των έκτακτων συνθηκών της παρατεταμένης κρίσης της πανδημίας, να διερευνηθούν μέτρα στήριξης βιωσιμότητας των τμημάτων αυτών. Επίσης, η Σύνοδος Πρυτάνεων θεωρεί απαραίτητη τη συστηματική μελέτη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας ώστε να εκπονηθεί ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε πανεπιστημίου, των περιφερειών και των επιστημονικών κλάδων» προστίθεται.

Παράλληλα, με άλλη της ανακοίνωση, η Σύνοδος εισηγείται την επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση και προς τούτο «θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση τον εμβολιασμό όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας μέχρι την έναρξη των μαθημάτων».