Αύξηση του ποσοστού απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, από 2% σε 4%, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, όπου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ύψους της αποζημίωσης, αποκλείοντας το θέμα κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων προειδοποιώντας ωστόσο ότι «οι αλλαγές θα μπορούν να είναι και επί τω χείρω». Στη συνέντευξη τύπου, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί ύστερα από το υπουργικό συμβούλιο που προγραμματίζεται για την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Ads

Για το θέμα της αποζημίωσης, ο κ. Λοβέρδος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ύψους της, λέγοντας πως η μέθοδος και ο τρόπος καταβολής της, θα ρυθμιστούν με Προεδρικό Διάταγμα μετά από πρόταση των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας. Η εισήγηση του υπουργείου Εργασίας είναι να μη διαφοροποιηθεί το ύψος της αποζημίωσης, είπε ο υπουργός, αλλά να καταβληθεί μέσα σε ένα εξάμηνο χωρίς προκαταβολή.

Σχετικά με την περίοδο μαθητείας ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως υπάρχει πρόβλεψη για μαθητεία ενός έτους με μικρότερη αμοιβή που θα καλύπτεται από τον ΟΑΕΔ ενώ για το ζήτημα του κατώτατου βασικού μισθού,υποστήριξε πως δεν τίθεται θέμα κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς προστατεύεται από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ωστόσο ότι οι ρυθμίσεις των κλαδικών συμβάσεων μπορούν να τροποποιήσουν όχι μόνο προς το καλύτερο τις προβλέψεις της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά και προς το χειρότερο. «Οι αλλαγές θα μπορούν να είναι και επί τω χείρω» είχε δηλώσει και χθες το βράδυ σε συνέντευξή του ο υπουργός.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επιβεβαίωσε ότι προωθείται ρύθμιση, με στόχο την ανακοπή του κύματος παραιτήσεων στο Δημόσιο, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η ανάκληση της παραίτησης με τη ρητή διατύπωση ότι διατηρούνται τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν κατοχυρωθεί μέχρι τη συνταξιοδότηση, με τους σημερινούς όρους.

Ads

Ο υπουργός Εργασίας γνωστοποίησε ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης παραμένει στα 65 έτη. «Καταφέραμε να διατηρήσουμε το όριο στα 65 έτη», δήλωσε αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Λοβέρδος και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να διατηρήσει τον 13ο και τον 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και ένα ποσό από τη 13η και 14η σύνταξη των φτωχότερων στρωμάτων. Βέβαια, ο απεσταλμένος του ΔΝΤ, Paul Thomsen, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα φέρεται να δήλωσε χθες ότι «Εμείς δεν ζητήσαμε την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα» συμπληρώνοντας στη συνέχεια ότι «με μια ύφεση που μόνο το 2010 θα φθάσει το -4%,θα πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι η μείωση των μισθών θα διαχυθεί από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα».

Είπε, επίσης, ότι απαλείφθηκε την τελευταία στιγμή η ρύθμιση που προέβλεπε την άμεση επιβολή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Για το ΛΑΦΚΑ ο κ. Λοβέρδος διευκρίνισε ότι η παρακράτηση θα ισχύσει για τις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

Χθες το βράδυ ο Α. Λοβέρδος, από το δελτίο ειδήσεων ιδιωτικού σταθμού, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να επιβάλει έκτακτη εισφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες. Σήμερα, ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά. Όπως είπε, υπήρξαν σκέψεις οι οποίες όμως τελικά δεν υιοθετήθηκαν.

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το μαζικό κύμα φυγής των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Λοβέρδος προανήγγειλε ότι όσοι έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά και όσοι θα θεμελιώσουν μέσα στο 2010, θα εξασφαλίσουν και με νόμο το δικαίωμα να βγουν όποτε θέλουν στη σύνταξη χωρίς να θιγεί ούτε το ύψος των αποδοχών τους αλλά ούτε και τα όρια συνταξιοδότησης. Ο υπουργός πρόσθεσε μάλιστα ότι όσοι έχουν ήδη καταθέσει τα χαρτιά τους, ακόμη και αν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα μπορούν να κάνουν ανάκληση μέσα σε έναν μήνα από την ψήφιση του νόμου.

Σχετικά με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, ο κ. Λοβέρδος διευκρίνισε ότι αυτός θα ισχύσει από το 2018, ενώ αποκάλυψε ότι τα όρια συνταξιοδότησης θα αναπροσαρμόζονται με βάση το προσδόκιμο ζωής του λαού, σημειώνοντας ότι αν μετά το 2020 σημειωθεί αύξηση του προσδόκιμου ζωής του Έλληνα πολίτη κατά 3 έτη, τότε θα αυξηθεί και το όριο συνταξιοδότησης κατά τέσσερις μήνες.

Μιλώντας στο βραδινό δελτίο της τηλεόρασης του Σκάι, ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε ότι για τις μικρές συντάξεις θα προβλέπονται μικρές αυξήσεις, ενώ ανέφερε ότι η βασική σύνταξη θα φθάνει τα 260 ευρώ ακόμη και τον Έλληνα πολίτη που δεν έχει ούτε ένα ένσημο. Κατά τα άλλα, σημείωσε ότι το ύψος των συντάξεων θα κρίνεται με πόσες εισφορές καταβάλλονται στα ταμεία.

Σχετικά με το κύμα πρόωρων παραιτήσεων στο δημόσιο τομέα που σημειώθηκε, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι «προσπαθούμε να καθησυχάσουν όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης», ενώ μίλησε και για «ανυπόστατη τερατολογία των τελευταίων ημερών».

Ως τα «πιο αντεργατικά μέτρα που έχουν παρθεί όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλο τον πλανήτη τα τελευταία 100 χρόνια», χαρακτήρισε τα παραπάνω μέτρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης.

«Επαναφέρουν τον εργασιακό μεσαίωνα. Οδηγούν στη διάλυση του σκληρού πυρήνα του εργατικού δικαίου, στην εξαφάνιση του εργατικού συνδικαλισμού, στην εξαθλίωση, τη φτώχεια και την ανεργία μεγάλο τμήμα των εργαζομένων και των συνταξιούχων» υπογράμμισε.

«Τερατούργημα» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο το ΚΚΕ. Σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «Η κυβέρνηση διαπράττει έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης και πρώτα απ’ όλα των νέων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων ικανοποιώντας την πάγια επιδίωξη των μεγαλοεπιχειρηματιών για ακόμα φθηνότερη εργατική δύναμη».

«Τέλος με τις δηλώσεις του ο υπουργός επιβεβαίωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση προχωρά με πολλούς τρόπους στη δραστική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και τη δραστική μείωση των συντάξεων με βαριές επιπτώσεις για όλους. Το όριο των 65 ετών αυξάνεται και γιατί απαιτούνται 40 χρόνια συνεχούς δουλειάς για να πάρει κάποιος σύνταξη και μάλιστα πείνας, και εξαιτίας της αντιδραστικής έμπνευσης αυτόματης σύνδεσής του με το προσδόκιμο ζωής» συνεχίζει το ΚΚΕ.

Στο μεταξύ, σε απεργιακό κλοιό εισέρχεται από σήμερα, Τρίτη, η χώρα, καθώς ξεκινά η 48ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ. Την Τετάρτη το απεργιακό κύμα κορυφώνεται με την κοινή απεργία ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ κατά των νέων κυβερνητικών μέτρων.

Διαβάστε επίσης:

Απεργιακό διήμερο ξεκινά σήμερα
Υπερψήφισε τη βοήθεια προς την Ελλάδα η Γαλλία
Σόιμπλε: «Η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμα»
Τα μέτρα για την οικονομία πλήττουν σοβαρά την ΝΔ