Περισσότερες από δέκα ηλεκτρονικές απάτες την ημέρα καταγράφηκαν εντός του 2023, οι οποίες αριθμούν συνολικά τις 3.656, όπως ανέφερε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος την Πέμπτη.

Ads

Στην ηλεκτρονική φάκα των απατεώνων έπεσαν πέρυσι συνολικά 3.733 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλη Παπακώστα, οι απάτες γενικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν μια αυξητική τάση, και αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι παρέχονται συνεχώς νέες υπηρεσίες, αναπτύσσεται το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, συνεπώς οι εγκληματίες έχουν στραφεί προς το χώρο αυτό, τόνισε.

Στη χώρα μας τα στοιχεία του 2023 σε σχέση με το 2022 κυμάνθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα, και αυτό οφείλεται σε αρκετές εκστρατείες ενημέρωσης, πρόσθεσε. Οι πολίτες έχουν εκπαιδευτεί, ενώ κατά τη διάρκεια των συναλλαγών τους έχουν ρωτήσει, έχουν ενημερωθεί, έχουν ακούσει για περιπτώσεις, επομένως είναι υποψιασμένοι.

Ads

Οι πολίτες πλέον ενημερώνονται πολύ πιο γρήγορα και για τους τρόπους εξαπάτησης, τον τρόπο προσέγγισης από τους κυβερνοεγκληματίες, με κυρίαρχη την απάτη του λεγόμενου phishing – δηλαδή το ‘ψάρεμα’ στοιχείων, συμπλήρωσε.

Επίσης, βασικές απάτες παραμένουν οι επενδυτικές, δηλαδή να προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες να επενδύσουν χρήματα, κυρίως σε κρυπτονομίσματα.

«Για το σκοπό αυτό τώρα τελευταία έχουμε εντοπίσει σε διεθνές επίπεδο επίσης να χρησιμοποιείται αρκετά και η τεχνητή νοημοσύνη, να δημιουργούνται deepfake βίντεο τα οποία να δείχνουν επώνυμα πρόσωπα, ηθοποιούς, τραγουδιστές, ενδεχομένως πολιτικούς, επιχειρηματίες να διαφημίζουν επενδυτικά προϊόντα προκειμένου να πειστούν οι πολίτες και να επενδύσουν χρήματα σε τέτοια προϊόντα», υπογράμμισε.