Εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση αποφάσισε να διορίσει ένα «δικό της παιδί» ως αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή στην ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων), που είναι η μονάδα που ασχολείται με τα έργα ΕΣΠΑ.

Ads

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Tvxs.gr,  ενώ οι υπάλληλοι στη ΜΟΔ δουλεύουν εκ περιτροπής, η διορισμένη από την κυβέρνηση Διοίκηση της ΜΟΔ ΑΕ, θεώρησε ότι είναι λογικό, εν κρυπτώ, να καλύψει την θέση του Γενικού Διευθυντή. Όχι όμως με προκήρυξη και κρίση, όπως προβλέπεται από το καταστατικό της ΜΟΔ ΑΕ για τη συγκεκριμένη θέση, αλλά με τη γνωστή μέθοδο της  τοποθέτησης «αναπληρωτή» Γενικού Διευθυντή. Το πρόσωπο που επιλέχθηκε είχε αξιοποιηθεί και παλιότερα σε διάφορες «επιτελικές» θέσεις επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή.  Η απόφαση δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, ίσως είναι ζήτημα ωρών, και σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, θα  δικαιολογηθεί ως «προσωρινή».

Όμως, όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.  «Αν ήταν τόσο επείγον να καλυφθεί η θέση με αναπληρωτή γιατί αυτό δεν έγινε τόσους μήνες; Γιατί η ανάγκη προέκυψε πιεστικά, τώρα, εν μέσω υπολειτουργίας των υπηρεσιών; Αν θέλουν όντως η αναπλήρωση να είναι «προσωρινή» γιατί δεν προκηρύσσουν τη θέση με τις προβλεπόμενες διαδικασίες; Έχει κάποια σχέση η κίνηση αυτή με τον τρόπο που έχει σκοπό να διαχειριστεί η κυβέρνηση τα χρήματα των ΕΣΠΑ;» είναι κάποια από τα ερωτήματα που εύλογα από ανθρώπους που υποστηρίζουν, πως πρέπει να διαφυλαχθεί η διαύγεια της διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Οι απορίες είναι εύλογες για έναν επιπλέον λόγο. Για τη ΜΟΔ και τις Ειδικές Υπηρεσίες των Υπουργείων, που διαχειρίζονται τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, έχει θεσμοθετηθεί ειδική διαδικασία κρίσεων για τις θέσεις Διευθυντών και Τμηματαρχών, η οποία μάλιστα σύμφωνα με τις πληροφορίες του tvxs.gr,  ήταν έντονη απαίτηση των «θεσμών».

Ads

Όταν το 2018 ξεκίνησε αυτή η διαδικασία, διεξήχθη ο γραπτός διαγωνισμός που προβλεπόταν, βαθμολογήθηκαν οι υποψήφιοι και ξεκίνησαν να τοποθετούνται διευθυντές σε κάποιες υπηρεσίες. Η διαδικασία πάγωσε λόγω των εκλογών του Ιούλη 2019 και την επαύριο των εκλογών… ξεχάστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία πάγωσε τη διαδικασία.

Εκτός από  την τοποθέτηση αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή στη ΜΟΔ ΑΕ, σύμφωνα με πηγές του tvxs,gr, πρόκειται να τοποθετηθούν επίσης Διευθυντές και Τμηματάρχες στην Τεχνική Υπηρεσία της ΜΟΔ, κατά παρέκκλιση της αντικειμενικής διαδικασίας των κρίσεων, με απόφαση επίσης των τελευταίων ημερών.

«Είναι προφανές, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, θέλει να έχει τον αποκλειστικό έλεγχο στη διαχείριση των προγραμμάτων και των κονδυλίων» λένε πηγές στο tvxs.gr. «Δεν αναφερόμαστε στα διοικητικά συμβούλια, τα οποία ούτως ή άλλως τοποθετεί η εκάστοτε κυβέρνηση, αναφερόμαστε τους διευθυντές και τους τμηματάρχες, οι οποίοι πρέπει να τοποθετούνται με διαφανείς διαδικασίες».

ΣΥΡΙΖΑ: Χρηματοδοτήσεις πελατειακής λογικής

Αν ολοκληρωθούν, οι κινήσεις αυτές αναμένεται να ρίξουν κι άλλο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ήδη καίει από τις αρχές Απριλίου, καθώς ήταν ήδη έντονες οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την κατάργηση του προγράμματος «Φιλόδημος 1» ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που όριζε με διαφάνεια τη χρηματοδότηση των έργων με χρήματα από τα ΕΣΠΑ σε δήμους και περιφέρειες.

«Η κυβέρνηση ετοιμάζει χρηματοδοτήσεις με όρους αδιαφάνειας και πελατειακής λογικής αξιώνοντας και συναίνεση» είχε δηλώσει σχετικά στις 10 Απριλίου ο Π. Σκουρλέτης, ενώ την αντίδραση της στην ακύρωση του προγράμματος «Φιλόδημος» είχε εκφράσει και η τοπική αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με την «Αυγή», δεν ήταν λίγοι οι δήμαρχοι οι οποίοι εντόπισαν στη μεθόδευση του Υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου , τον στόχο να καταστεί ο ίδιος «γενικός κουμανταδόρος» της χρηματοδότησης, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, «για να περνάμε από το γραφείο του και να δηλώνουμε την υποταγή μας». Δεν ήταν λίγοι αυτοί που εντόπισαν ότι η χρηματοδότηση δεν θα γίνεται με διαφανείς όρους, αλλά με κριτήριο το ποιοι θα είναι «αρεστοί» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η μεγάλη – και εύλογη- ανησυχία προκύπτει από το ότι ο κος Θεοδωρικάκος, δημιούργησε διαχειριστική αρχή στο υπουργείο του και επιτροπή αξιολόγησης δικής του επιλογής, η οποία θα αποφασίζει  πού θα δοθούν τα κονδύλια μέσω του νέου προγράμματος, που το ονόμασε «Αντώνης Τρίτσης».

Πριν λίγες μέρες, με ερώτησή τους, 65 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν να μάθουν «ποιος είναι ο λόγος σύστασης της Επιτροπής Αξιολόγησης που θα εισηγείται την ένταξη έργων, μελετών και προμηθειών στο πρόγραμμα εφόσον έχει συσταθεί η Ειδική Υπηρεσία ΥΠΕΣ με στελέχη που διαθέτουν την κατάλληλη εμπειρία και τεχνογνωσία στη διαχείριση αναπτυξιακών προγραμμάτων».

«Η ΜΟΔ είναι υπεύθυνη για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, θέτει κάποια στάνταρς, κάνει επίβλεψη, κόβει τα έργα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Το ερώτημα που προκύπτει, είναι ποιος θα ασκεί τον έλεγχο, αν όλη η ιεραρχία αποτελείται από γαλάζια παιδιά;» αναρωτιούνται πήγες μιλώντας στο tvxs.gr.

Σκόιλ ελικίκου και ο εξευτελισμός της  αξιοπιστίας του ΕΣΠΑ

Προεκτείνοντας τον προβληματισμό, μέσα  σε αυτό το κλίμα, είναι απορίας άξιο ποιος θα ελέγξει για παράδειγμα,  το πρόγραμμα που δικαίως έχει χαρακτηριστεί σκανδαλώδες και αφορά τη διαδικτυακή εκπαίδευση από ΚΕΚ, των ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου να πάρουν το επίδομα των 600 ευρώ. Την ώρα που πληθαίνουν οι καταγγελίες για τη σωρεία λαθών, την απόλυτη απουσία οργάνωσης και φράσεις όπως «σκόιλ ελικίκου» έχουν γίνει viral στο διαδίκτυο, κανείς δεν έχει απαντήσει θεσμικά στο ερώτημα, ποιος θα λογοδοτήσει για το πρόγραμμα αυτό, αν τελικά ενταχθεί στο ΕΠΑΝΕΚ (δηλαδή γίνει με λεφτά της ΕΕ);

Ποιος θα απαντήσει στους ελεύθερους επαγγελματίες που δικαίως αισθάνονται ότι τους εμπαίζουν, γιατί δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της επιδότησης των 800 ευρώ χωρίς να περάσουν αυτή τη ντροπιαστική δοκιμασία, από την οποία ωφελημένα θα βγουν μόνο τα ιδιωτικά κέντρα εκπαίδευσης;

Ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής  με άρθρο του στο Tvxs είχε υπογραμμίσει, πως  η κυβέρνηση δεν χρειαζόταν να καταφύγει στο «τέχνασμα» της ψευδεπίγραφης κατάρτισης για να ενισχύσει τους αυτοαπασχολούμενους, καθώς το επίδομα επιδοτείται στο 100% από το ΕΣΠΑ, άρα έχει τελικά μηδενικό δημοσιονομικό κόστος.