Το εκλογικό «ντέρμπι» επιβεβαιώνει και η τελευταία δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs.gr, δύο 24ωρα πριν στηθούν οι κάλπες των ευρωεκλογών. Συγκεκριμένα η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στη μέτρηση 14 – 17 Μαΐου, βρίσκεται στο όριο του στατιστικού λάθους (3,6%). Υψηλά είναι ακόμη τα ποσοστά της «μετέωρης ψήφου», το μεγαλύτερο ποσοστό της οποίας είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και όπως έχει επισημανθεί και στις προηγούμενες έρευνες αποτελεί τον κρίσιμο παράγοντα. Μαζί με την ψήφο των νέων και την αποχή αποτελούν τις τρεις πηγές εκπλήξεων, καθιστώντας την εκλογική αναμέτρηση αμφίρροπη. Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι πολίτες απορρίπτουν τις θέσεις που έχουν εκφραστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας και τα εργασιακά, ενώ παράλληλα οι περισσότεροι εκτιμούν πως πρόθεση της ΝΔ, αν αναλάβει τη διακυβέρνηση, είναι να ακυρώσει τα μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων και τις φοροελαφρύνσεις που προώθησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παραμένει «καταλληλότερος πρωθυπουργός».

Ads

Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 26,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,5%, η Χρυσή Αυγή 6,6%, το Κίνημα Αλλαγής 6,1%, το ΚΚΕ 6% και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου 3,3%. Κάτω από το όριο του 3% κινούνται το ΜΕΡΑ25 με 2,7%, το Ποτάμι με 1,9%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%, η Λαϊκή Ενότητα με 0,8%, το ΛΑΟΣ με 0,8%, οι Ανεξάρητοι Έλληνες με 0,7%, η Ένωση Κεντρώων με 0,7% και η Δημιουργία Ξανά με 0,6%. «Άλλο Κόμμα» δήλωσε το 2,2%.

image

image

Ads

Η «μετέωρη ψήφος» ανέρχεται στο 18,3%, έναντι 23,2% που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη μέτρηση, πριν από μια εβδομάδα, με το 14,3% να δηλώνει πως δεν έχει ακόμη αποφασίσει τί θα ψηφίσει. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (24%), αλλά και οι νέοι ψηφοφόροι που στις προηγούμενες εκλογές δεν είχαν ψηφίσει. Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, αν και ελαφρώς ενισχυμένη σε σχέση με τη μέτρηση της προηγούμενης εβδομάδας, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 53%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό της ΝΔ ανέρχεται στο 77%.

image

image

Σχετικά με τα κριτήρια της ψήφου, αν και ευρωεκλογές, φαίνεται πως τα ζητήματα της Ευρώπης έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα καθώς το 61% απαντάει πως θα ψηφίσει με βάση κυρίως τα θέματα της εσωτερικής πολιτικής. Επί μέρους, στην πρώτη θέση παραμένουν τα ζητήματα της οικονομίας (χώρας και προσωπική κατάσταση) και ακολουθούν τα εθνικά θέματα και τα θέματα της καθημερινότητας.

image

image

Στην πλειονότητά τους οι πολίτες απορρίπτουν τις θέσεις για εργασιακά και ιδιωτικοποίηση της Υγείας που έχουν εκφραστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον οποίο μάλιστα σε ποσοστό 43% εκτιμούν πως αν αναλάβει τη διακυβέρνηση θα καταργήσει τα θετικά μέτρα ενίσχυσης εισοδημάτων και φοροελαφρύνσεων που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος διατηρεί και το προβάδισμα στην ερώτηση για «καταλληλότερο πρωθυπουργό». Επιπλέον για τα εν λόγω μέτρα, τα οποία αξιολογήθηκαν θετικά από τους πολίτες, το 64% απάντησε πως δεν πρόκειται να επηρεάσουν την ψήφο του. Το 18% απάντησε πως θα την επηρεάσουν θετικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού, έναντι 15% που απάντησε «κατά».

image

image

image

Σχετικά με το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για παραχώρηση της διοίκησης των νοσοκομείων σε ιδιώτες, το 50% απαντάει αρνητικά (διαφωνώ και μάλλον διαφωνώ) ενώ το 41% τάσσεται υπέρ. Για την κατάργηση του οκταώρου το ποσοστό που εκφράζει την αντίθεσή του εκτοξεύεται στο 80%, ενώ η επέκταση εργασίας σε επταήμερο απορρίπτεται από το 75% των ερωτηθέντων. 

image

Η Ταυτότητα της Έρευνας

image