Μία εβδομάδα πριν την κάλπη των Ευρωεκλογών και το γενικότερο κλίμα μόνο σε εκλογική μάχη δευτερεύουσας σημασίας δεν παραπέμπει.

Ads

Τα δύο μεγάλα κόμματα αυξάνουν σημαντικά την εκλογική τους δυναμική και η μετέωρη ψήφος μειώνεται σημαντικά, καθώς οι ψηφοφόροι δείχνουν να προσανατολίζονται σε ψήφο με κριτήρια εσωτερικής πολιτικής – ιδιαίτερα αυτά της οικονομικής τους κατάστασης – παρά σε κριτήρια που παραπέμπουν στις θέσεις των κομμάτων για τη θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το μέλλον  της Ευρώπης γενικότερα.

Παράλληλα, η ανακοίνωση και ψήφιση των άμεσων μέτρων μείωσης έμμεσων φόρων αλλά – κυρίως  – η παροχή ως μόνιμου μέτρου της λεγόμενης 13ης σύνταξης, φαίνεται να λειτουργεί ευεργετικά ως προς την αύξηση της – ακόμα πάντως χαμηλής – συσπείρωσης της κυβερνητικής παράταξης.

Αποτέλεσμα η σημαντική μείωση της διαφοράς μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με περίπου τρεις εβδομάδες νωρίτερα,  σε επίπεδο που πλέον δημιουργεί στον ΣΥΡΙΖΑ ελπίδες για ένα αποτέλεσμα που θα επιτρέπει στον Πρωθυπουργό να ισχυριστεί ότι μπορεί να διεδικήσει με αξιώσεις την ανανέωση της λαϊκής εντολής για άλλη μια τετραετία, στις Εθνικές εκλογές που ακολουθούν μέχρι το αργότερο τον Οκτώβριο.

Ads

Η μείωση της διαφοράς οφείλεται κυρίως στην σαφή συσπείρωση των ψηφοφόρων μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 55 ετών), κάτι που μάλλον επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα – σε όρους εκλογικής επίδοσης για τον ΣΥΡΙΖΑ – του μέτρου της καταβολής επιπλέον σύνταξης σε μόνιμη βάση. Στη ΝΔ το μεγάλο στοίχημα είναι να πείσει αποτελεσματικά το αμφιταλαντευόμενο τμήμα του εκλογικού σώματος ότι τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να ακυρωθούν σε περίπτωση δικής της επικράτησης, κάτι που ενδεχομένως δημιουργεί σήμερα ένα «κούμπωμα» στους ψηφοφόρους κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας.

Σε κάθε περίπτωση, η τελευταία εβδομάδα πριν την κάλπη είναι κρίσιμη για την αποτύπωση των τελικών τάσεων: θα συνεχιστεί με ρυθμούς ανατροπής η αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ ή θα κεφαλαιοποιηθεί το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ, δημιουργώντας ρεύμα και αυξάνοντας τη διαφορά σε επίπεδα μεγάλης νίκης;

Η διαφαινόμενη πόλωση και η συσπείρωση των δύο μεγάλων κομμάτων, φαίνεται να στερεί ζωτικό χώρο από τα «μεσαία» αλλά και τα μικρότερα κόμματα, που παραδοσιακά ενισχύονται στις Ευρωεκλογές. Η μάχη για την κατάληψη της 3ης θέσης φαίνεται αυτή τη στιγμή εντελώς ανοιχτή μεταξύ ΚΚΕ, Χρυσής Αυγής και Κινήματος Αλλαγής, ενώ με το όριο του 3% φλερτάρει η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ενισχυμένη σαφώς στη Βόρεια Ελλάδα και λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η τελική στάση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων θα κρίνει τα πάντα. Παράλληλα με τη συμμετοχή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της: μην ξεχνάμε ότι παράλληλα με τις Ευρωεκλογές, οι ψηφοφόροι καλούνται και στις τοπικές κάλπες και αυτή η ιδιαιτερότητα ενδεχομένως να επηρεάσει θετικά τη συμμετοχή, φέρνοντας στην κάλπη ψηφοφόρους που, σε άλλη περίπτωση, θα επέλεγαν την αποχή ως μέσο διαμαρτυρίας.