Διχασμένοι είναι οι λαοί της ΕΕ σε σχέση με την αναγκαιότητα ή μη της συνέχισης της βοήθειας στην Ουκρανία, με την Ελλάδα και την Ουγγαρία να είναι στις πρώτες αρνητικές θέσεις.

Ads

Ειδικότερα, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες σε αποκλειστική δημοσκόπηση για το Euronews από το IPSOS λένε ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί.

Αλλά έχουν δύο απόψεις σχετικά με το αν θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για την επόμενη θητεία.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση IPSOS/Euronews, οι ψηφοφόροι της ΕΕ διστάζουν να λάβουν σαφή θέση όσον αφορά τη βοήθεια του μπλοκ στην Ουκρανία.

Ads

Η πρώτη στο είδος της δημοσκόπηση, η οποία είχε σχεδόν 26.000 ερωτηθέντες από 18 χώρες της ΕΕ, αποκαλύπτει ότι το 36% των Ευρωπαίων θέλει η βοήθεια προς την Ουκρανία να είναι προτεραιότητα του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ένα άλλο 36% το θεωρεί σημαντικό αλλά όχι ως προτεραιότητα, ενώ είναι δευτερεύον ζήτημα για το υπόλοιπο 27% των ερωτηθέντων.

Ωστόσο, οι απόψεις σχετικά με τη βοήθεια προς την Ουκρανία διαφέρουν πολύ από χώρα σε χώρα.

Οι ερωτηθέντες από τα σκανδιναβικά κράτη μέλη της ΕΕ καλούν το επόμενο κοινοβούλιο να είναι πιο ενεργό όσον αφορά την υποστήριξή του στην Ουκρανία με το 68% των Σουηδών, το 59% των Δανών και το 57% των Φινλανδών να το δηλώνουν ως προτεραιότητα για αυτούς.

Αλλά στην Ουγγαρία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, οι περισσότεροι ερωτηθέντες – 47%, 45%, 48% και 39% αντίστοιχα – θεώρησαν τη βοήθεια προς την Ουκρανία ως δευτερεύον ζήτημα.

Μόνο το 12% των Ούγγρων πιστεύει ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ κατά την επόμενη θητεία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα δεν ξεπερνάει το 17%.