Έξι μήνες συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ και ενώ ακόμη οι αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε ανακοινώσεις σχετικά με την έκβαση της υπόθεσης, οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» εκφράζουν την ανησυχία τους αναφορικά με την πορεία των ερευνών στην υπόθεση και καλούν τις ελληνικές αρχές να «τηρήσουν την υπόσχεσή τους» ότι θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να λύσουν το μυστήριο.

Ads

Όπως αναφέρουν οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» αν και έστειλαν επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό στις αρχές Αυγούστου, με την οποία εξέφραζαν τις ανησυχίες τους για την πορεία των ερευνών, μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει απάντηση. Απάντηση δεν έλαβαν ούτε στις οχλήσεις που έκαναν μεταγενέστερα.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι η οικογένεια του Γ. Καραϊβάζ μέσω του δικηγόρου της εκφράζει αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ερευνών και τις προθέσεις των αρχών να βρουν ποιοι βρίσκονται πίσω από τη στυγερή δολοφονία που έγινε μέρα μεσημέρι στην περιοχή του Αλίμου.

«Καλούμε την κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να διαθέσει όλους τους διαθέσιμους πόρους ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς αυτή η έρευνα», δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου των «ΔΧΣ» για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Βαλκάνια, Παβόλ Σάλαϊ, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτήν την υπόθεση. Η λύση της υπόθεσης δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των Ελλήνων δημοσιογράφων».

Ads

Σημειώνεται ότι λίγο μετά τη δολοφονία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την αστυνομία να λύσει γρήγορα την υπόθεση, ενώ ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υποσχέθηκε ότι «η έρευνα θα επιταχυνθεί έως ότου επιτύχει τον στόχο της», αναφέρουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Παράλληλα, οι ΔΧΣ επισημαίνοντας ότι η εν λόγω δολοφονία ανέδειξε την έλλειψη μέτρων προστασίας των δημοσιογράφων, από τις ελληνικές αρχές, τονίζουν ότι η πρόσφατη πρόταση για αλλαγή του αρ. 191 του Ποινικού Κώδικα με σκοπό, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τον περιορισμό των fake news εγείρει ανησυχίες καθώς «το αδίκημα της διάδοσης ψεύτικων ειδήσεων διευρύνεται σε οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στο κοινό ή να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού, ειδικά στη δημόσια υγεία. Αυτό θα αποτελούσε σοβαρή απειλή για το δικαίωμα των δημοσιογράφων να δημοσιοποιούν πληροφορίες για το δημόσιο συμφέρον» υπογραμμίζουν οι ΔΧΣ.

Τέλος, οι ΔΧΣ υπενθυμίζουν ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 70η θέση από 180 χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου το 2021, πέντε θέσεις χαμηλότερα από το 2020.