Για την επείγουσα έρευνα σχετικά με το πρόσωπό του που ξεκίνησε από την Κομισιόν απάντησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρώην επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA.

Ads

Σχολιάζοντας αρχικά τις δηλώσεις που έκανε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, ανέφερε ότι «ο Μάμερ είπε ότι είχε πραγματοποιήσει εσωτερικούς ελέγχους σχετικά με τις συναντήσεις. Οι εννέα συναντήσεις δικές μου από τις 15 μέχρι τις 17 Νοεμβρίου 2021 ήταν για αυτό που περιέγραψε ο ίδιος σήμερα ως σύντομες, φιλικές συναντήσεις με τους παλιούς μου συναδέλφους στην Επιτροπή…».

Αναφερόμενος στον Αντόνιο Παντσέρι, υποστήριξε πως «η θέση μου σε αυτή τη ΜΚΟ, ήμουν μέλος της τιμήτικής επιτροπής. Δεν μπορούσα και δεν έπρεπε να κάνω λόμπι. Για να γίνω μέλος, μου δόθηκε η άδεια της Επιτροπής. Μόνο εκστρατεία υπεράσπισης και ευαισθητοποίησης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν ο κ. Παντσέρι είχε φτιάξει και άλλες 10 ΜΚΟ από πίσω, δεν είχαν καμία σχέση με εμάς».

Ερωτηθείς ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για ποιο λόγο έχει βρεθεί στο επίκεντρο των ερευνών, επισήμανε: «Για όλους ρωτάνε. Βρίσκομαι στο επίκεντρο των ερευνών επειδή ήμουν ο μόνος για ένα χρονικό διάστημα 12 μηνών πληρωνόταν. Τότε είχα δηλώσει στην Επιτροπή και το ποσόν. Και στις αρχές του 2022 παραιτήθηκα, έναν χρόνο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο. Ποτέ δεν είχαμε υποψιαστεί κάτι».

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είδε το POLITICO και το οποίο εστάλη νωρίτερα την Τετάρτη στα «σημεία επαφής για τη διαφάνεια και τη δεοντολογία» σε κάθε γραφείο των Επιτρόπων, ένας αξιωματούχος της ΕΕ αναρωτιόταν αν τα μέλη του Σώματος των Επιτρόπων ή οι υπάλληλοι του υπουργικού συμβουλίου είχαν αλληλεπιδράσει με τον Αβραμόπουλο ή την οργάνωση Fight Impunity (η οποία αναφέρεται ως AITJ, βάσει της πλήρους ονομασίας Association Against Impunity and for Transitional Justice) πέρυσι. Στους παραλήπτες δόθηκε προθεσμία μόνο μέχρι το πρωί για να απαντήσουν.

Ads

«Είχε το μέλος ή το υπουργικό σας συμβούλιο οποιαδήποτε αλληλεπίδραση (αλληλογραφία, συναντήσεις, επαφές) με τον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο κατά την περίοδο 3 Φεβρουαρίου 2021 και 1 Δεκεμβρίου 2021 υπό την ιδιότητά του ως επίτιμου μέλους του διοικητικού συμβουλίου της AITJ;», έγραφε το μήνυμα.