Με εξαιρετικά χαμηλούς τόνους και κανένα είδους αιφνιδιασμό ολοκληρώθηκε η μαχη των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, δεδομένης και της διαδικασίας που δεν επιτρέπει δευτερολογίες. Ο προϋπολογισμός του 2023 εγκρίθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, ενώ αρνητική ψήφο έδωσαν 143 βουλευτές. Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές, καθώς έλειπε από τη Βουλή ο Ανδρέας Πάτσης. Oι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έλαβαν 190 «ναι», 109 «όχι», ενώ τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, 267 «ναι» και 32 «όχι».

Ads

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας άφησαν τις σκληρές πολιτικές κόντρες για μετά τις γιορτές, διαψεύδοντας όσους περίμεναν μια σκληρή αντιπαράθεση, σε συνέχεια των διαξιφισμών μεταξύ των δυο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα για τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη λειτουργία της ΕΥΠ και τα κακόβουλα λογισμικά…

Οι ομιλίες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ένα σφυροκόπημα για οικονομία, ακρίβεια, διαφθορά και παρακολουθήσεις, ενώ παρουσίασε και ένα μέρος του κυβερνητικού σχεδίου του κόμματος. Κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προκηρύξει άμεσα εκλογές για να ανασάνει ο τόπος, κάνοντας παράλληλα και άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ για τον σχηματισμό μιας προοδευτικής κυβέρνησης.

Ads

«Αν δεν έχετε τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια να παραιτηθείτε (σ.σ. μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις), προκηρύξτε εκλογές. Λυτρώστε τη δημοκρατία. Προκηρύξτε εκλογές Για να έρθει η πολιτική αλλαγή. Για να ανασάνει ο τόπος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε:
«Αυτός ο Προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Άρα θα είναι και ένας προϋπολογισμός που δε θα εφαρμοστεί. Πολύ σύντομα μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα βρίσκεται σε αυτά εδώ τα έδρανα και θα αναλάβει να τον αναθεωρήσει και να κατανείμει με δικαιοσύνη τα βάρη αλλά και τις δυνατότητες».

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια ομιλία με έντονο προεκλογικό τόνο, εξήγγειλε ένα νέο επίδομα, το Food Pass, μια μηνιαία επιταγή ακρίβειας 22 ευρώ και μάλιστα με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια και διάρκεια έξι μηνών. Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του εστίασε στο κυβερνητικό έργο και τις «επιτυχίες» του.

Επίθεση στους «εταίρους» Τσίπρα – Ανδρουλάκη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις, είχε η διπλή επίθεση που εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε Α. Τσίπρα και Ν. Ανδρουλάκη, θεωρώντας τους εν δυνάμει «κυβερνητικούς εταίρους». Με αφετηρία το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Ν. Ανδρουλάκη πως ακολουθεί τον Αλ. Τσίπρα στα «ίδια μηδενιστικά επιχειρήματα», επιχειρώντας παράλληλα και έναν διεμβολισμό του ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενος στο κομμάτι του κόμματος που είναι φίλα προσκείμενο στη ΝΔ.

Και συνέχισε: «Την πολιτική του επιδίωξη ο κ. Ανδρουλάκης την παρουσίασε στέλνοντας και ένα μήνυμα σε πολλούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που πιστεύουν στην ενότητα για τον δημιουργικό εκσυγχρονισμό της πατρίδας μας. Τι μας είπε λοιπόν ο κ. Ανδρουλάκης; “Η Νέα Δημοκρατία”, το ξαναλέω για να το καταλάβουν όλοι όσοι μας ακούν σήμερα, προσοχή, “η Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση και προοδευτική κυβέρνηση”».

«Εάν η Νέα Δημοκρατία είναι στην αντιπολίτευση, ένας συνδυασμός κυβερνητικός υπάρχει: εσείς παρέα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλος δεν υπάρχει. Δεν υπάρχουν άλλα κόμματα […] Τώρα ομολογείτε το στόχο σας: η Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση και εσείς σε ένα νέο ρόλο, τύπου σοσιάλ-Καμμένου, έτσι φαντάζεστε τον εαυτό σας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την κρισιμότητα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης και την «απειλή της ακυβερνησίας», όπως είπε, και κάλεσε τους πολίτες στις πρώτες κάλπες να επιλέξουν τη «σταθερότητα» της ΝΔ και στις δεύτερες «να την κάνουν ακόμη πιο ισχυρή, ακόμα πιο αποτελεσματική», δίνοντάς της την αυτοδυναμία.

Πρόωρες εκλογές; «Καίγεται» ο Ιανουάριος, στο βουνό οι… «σημαντικές αποφάσεις»

Κατά την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να κάνει κάποια αναφορά στο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Ωστόσο μετά το τέλος της συνεδρίασης, κατά την επίσκεψή του στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες ευχές, είπε ότι «μας περιμένει πολύ κοινοβουλευτικό έργο μετά τις γιορτές» γεγονός που επί της ουσίας αποκλείει το σενάριο των πρόωρων εκλογών τον Ιανουάριο. Συμπλήρωσε δε πως θα περάσει στο βουνό τις διακοπές  (στο Μέτσοβο) γιατί «εκεί παίρνονται οι σημαντικές αποφάσεις».