Αίσθηση προκάλεσαν τα σχόλια της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, στην σημερινή καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία, όσον αφορά την επιστημονική δημοσίευση των Τσιόδρα – Λύτρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ και τη σχέση της θνητότητας με τις περιορισμένες δυνατότητες του ΕΣΥ. 

Ads

Απαξιώνοντας την έρευνα που έχει προκαλέσει μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση, η Μίνα Γκάγκα ισχυρίστηκε πως είναι ένα επιστημονικό άρθρο που «έχει αδυναμίες» και «κενά» και θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από «πολλές άλλες μελέτες με διαφορετικούς πληθυσμούς».

Τη σκυτάλη, μετά από προτροπή της Μίνας Γκάγκα, πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε σε μη σωστή μελέτη και υποστήριξε πως από αυτήν δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. «Η συγκεκριμένη μελέτη έγινε σε περίοδο που γινόντουσαν εμβολιασμοί και δεν έχει συμπεριλάβει καθόλου, το πόσοι ήταν εμβολιασμένοι. Αυτό δημιουργεί μεγάλες ανισότητες από περιφέρεια σε περιφέρεια. Το δεύτερο στοιχείο που δεν έχει συμπεριλάβει είναι τα όρια συστήματος ανά περιφέρεια, καθώς δεν έχουν όλες τις ίδιες δυνατότητες. Είναι ένα θέμα που χρειάζεται λίγο παραπάνω ανάλυση για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα», είπε. 

Ταυτόχρονα όμως σε μια αποστροφή της η κ. Γκάγκα «κάρφωσε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «αδειάζοντας» και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε ισχυριστεί πως τα στοιχεία της έρευνα «δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού», αν και ο κ. Θ. Λύτρας έχει επισημάνει πως η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί για τη μελέτη σε ανώτατο επίπεδο. 

Ads

Συγκεκριμένα, η εν λόγω έκθεση, όπως αποκάλυψε ο επιδημιολόγος Θ. Λύτρα, είχε παραδοθεί στην κυβέρνηση από τον Μάιο, ωστόσο στις αρχές Δεκέμβρη ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριζε πως ο ίδιος «δεν έχει καμία ένδειξη ότι για μεγαλύτερη θνησιμότητα στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ σε σχέση με αυτούς που βρίσκονται σε ΜΕΘ». «Εγώ δεν έχω τέτοια ένδειξη! Εσείς έχετε; Φέρτε την!», είχε πει απευθυνόμενος σε υψηλούς τόνους στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Σήμερα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία, αποκάλυψε με μια αποστροφή του λόγου της: «Κάθε εβδομάδα έχουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό… ο ίδιος έχει ζητήσει να βλέπει όλα τα δεδομένα». 

Σημειώνεται πως ο Γ. Οικονόμου σε μια προσπάθεια να βγάλει «εκτός κάδρου» τον Κυριάκο Μητσοτάκη πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών στην τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Υγείας (Β. Κοντοζαμάνη και Β. Κικίλια), για την οποία άφησε να εννοηθεί πως εκείνη είχε λάβει τα στοιχεία. 

Ολόκληρη η απάντηση της Μίνας Γκάγκα: 

«Κάθε εβδομάδα έχουμε μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό που ελέγχει τα δεδομένα. Ο ίδιος έχει ζητήσει να βλέπει όλα τα δεδομένα κάθε μέρα. Ήδη πέρυσι το φθινόπωρο του 2020, που άρχισαν να υπάρχουν κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, έστειλε πάρα πολλούς γιατρούς, μεταξύ αυτών και εμένα, για να δούμε από τμήματα που είχαν πιο πολύ εμπειρία και είχαν ήδη δει περισσότερα περιστατικά και να βοηθήσουμε τους συναδέλφους στα περιφερειακά νοσοκομεία. Στη Θεσσαλονίκη, όπου υπήρχε πρόβλημα πήγαμε γιατροί και νοσηλευτές. Συζητήσαμε τα πρωτόκολλα και τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα».

«Υπήρχε η εγρήγορση και τα δεδομένα δίνονται καθημερινά, παρακολουθούνται και γίνονται συνεχείς ενημερώσεις από τους επιστήμονες και αλλάζουν τα μέτρα καθημερινά, όπου χρειαστεί. Βλέπουμε συνεχώς τι παρατηρείται. Τώρα, δεν θέλω να κάνω σχόλιο για ένα επιστημονικό άρθρο το οποίο έχει αδυναμίες, αν θέλετε, και στα δεδομένα του και στον τρόπο που εξηγούνται. Καταρχήν είναι σχετικά λίγα. Να σας πω, οι θάνατοι που παρατηρούνται εκτός ΜΕΘ. Έχουμε πολλές φορές αυτό το διάστημα ανθρώπους που πήγαν αργά στα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας και κατέληξαν μισή ώρα, εφόσον διασωληνώθηκαν. Αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Άρα, θέλω να σας πω. Για να χαρακτηρίσεις την θνητότητα, πρέπει να σκεφτείς τι βαρύτητα έχει το ίδιο το περιστατικό, δηλαδή σε τι κατάσταση έφτασε στα επείγοντα του νοσοκομείου».