Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατα την διάρκεια της ενημέρωσης προσπάθησε να βγάλει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από το κάδρο της υπόθεσης με την αποκαλυπτική μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ και τη σχέση της θνητότητας με τις περιορισμένες δυνατότητες του ΕΣΥ. «Δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού», ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Ads

Η εν λόγω έκθεση, όπως αποκάλυψε ο επιδημιολόγος Θ. Λύτρα, είχε παραδοθεί στην κυβέρνηση – σε ανώτατο επίπεδο – από τον Μάιο, ωστόσο στις αρχές Δεκέμβρη ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριζε πως ο ίδιος «δεν έχει καμία ένδειξη ότι για μεγαλύτερη θνησιμότητα στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ σε σχέση με αυτούς που βρίσκονται σε ΜΕΘ». ««Εγώ δεν έχω τέτοια ένδειξη! Εσείς έχετε; Φέρτε την!», είχε πει απευθυνόμενος σε υψηλούς τόνους στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Το «μπαλάκι» στο υπουργείο Υγείας

Την Πέμπτη, και μετά το σάλο που ξέσπασε αλλά και την αρχική επιχείρηση υποβάθμισης του θέματος απο Μαξίμου και φιλοκυβερνητικό τύπο, ο Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε πως «δεν είχε γνωστοποιηθεί στον πρωθυπουργό η συγκεκριμένη μελέτη πριν την επίσημη παρουσίασή της, δεν ήταν σε γνώση του». «Δεν είχε παραδωθεί ούτε στον πρωθυπουργό, ούτε σε κανέναν του συνεργάτη», πρόσθεσε, πετώντας το «μπαλάκι» στην τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Βασίλη Κικίλια, Βασίλη Κοντοζαμάνη), καθώς έβγαλε από το «κάδρο» και τον Άκη Σκέρτσο, εκ των στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, ο Γιάννης Οικονόμου, όταν ρωτήθηκε μετά την τοποθέτησή του εάν η μελέτη ήταν σε γνώση του υπουργείου Υγείας, απάντησε επαναλαμβάνοντας πως «η μελέτη δεν ήταν σε γνώση του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συνεργατών του». 

Ads

Επίθεση στον Τσίπρα

Συνεχίζοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως σε «οποιαδήποτε άλλη χώρα αν ο πρωθυπουργός συλλαμβάνονταν να ψεύδεται στη Βουλή για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα είτε θα είχε βγει δημοσίως να ζητήσει συγγνώμη είτε θα είχε παραιτηθεί».

Υποστήριξε πως οι επιστημονικές έρευνες δεν πρέπει να ευτελίζονται για την εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων και ότι «ο κ. Τσίπρας κανιβαλίζει μια επιστημονική μελέτη για να τη φέρει στα δικά του μέτρα. Η αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται με τρόπο χυδαίο και ευτελή τον φόβο για την πανδημία». «Σημαντικότερο είναι πώς δεν θα φτάνει ο κόσμος στις ΜΕΘ. Το ζητούμενο είναι να έχουμε λιγότερες διασωληνώσεις, και αυτό γίνεται όταν έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς. Ας δούμε τι έκαναν για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης όσοι μας δείχνουν τώρα με το δάχτυλο […] Οι θάνατοι είναι και αντανάκλαση της ασύμμετρης και αντιεπιστημονικής στάσης του κ. Τσίπρα», είπε. 

Για τον Σωτήρη Τσιόδρα

Όσον αφορά  στον Σωτήρη Τσιόδρα, στη ερώτηση εάν παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού εφόσον όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι εδώ και επτά μήνες του είχε αποκρύψει στοιχεία. Ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε ότι «ο κ. Τσιόδρας προφανώς και εξακολουθεί να είναι ο πιο στενός και ο βασικός συνεργάτης του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά την ομάδα επιστημόνων και τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιείται η συνεργασία και συνδρομή της επιστημονικής κοινότητας στην αντιμετώπιση της πανδημίας».