«Όργιο καταστολής με εφαρμογή του απαράδεκτου νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη, σε αγαστή συνεργασία με την Πρυτανεία» χαρακτηρίζει στο Tvxs.gr, όσα συνέβησαν τη Δευτέρα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με την άγρια επίθεση της αστυνομίας κατά της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των φοιτητών, ο Βασίλης Τομπουλίδης, συνήγορος του ενός εκ των δύο φοιτητών που τραυματίστηκαν σοβαρότερα, του Λευτέρη Στεργίου, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ.

Ads

Υπενθυμίζεται, ότι και οι 31 συλληφθέντες αφέθηκαν την Τρίτη ελεύθεροι και αναμένεται να οριστεί δικάσιμος. «Νοσηλεύτηκε. Είναι χτυπημένος στο πρόσωπο, στα χέρια από τις χειροπέδες, στον θώρακα και τον αυχένα. Αλλά το ηθικό του είναι υψηλότατο. Εξετάζουμε αυτή τη στιγμή να προχωρήσουμε σε μήνυση, αφού πάρουμε και τη δικογραφία στα χέρια μας, να δούμε και τι έχουν καταθέσει και οι μάρτυρες κατηγορίας» μας λέει ο δικηγόρος.

Οι μάρτυρες κατηγορίας είναι οι αστυνομικοί;

Όχι μόνο. Πρώτος είναι ο Πρύτανης.

Πότε θα γίνει η δίκη;

Φαντάζομαι μετά από κάποιους μήνες. Στην πρώτη φάση της διαδικασίας, οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ζητήσαμε από την εισαγγελέα που άσκησε την ποινική δίωξη, να ορίσει ρητή δικάσιμο και να μην τους στείλει στην αυτόφωρη διαδικασία. Η εισαγγελέας αρνήθηκε τα αιτήματα των συνηγόρων και των κατηγορουμένων και παρέπεμψε στην αυτόφωρη διαδικασία.  Η έδρα, αφού δεν μπορούσαν να δικαστούν σήμερα, αφού δεν είχαμε πάρει καν δικογραφίες, έδωσε προθεσμία δύο μέρες, οι οποίες όμως, λόγω της πανδημίας, η υπόθεση αποσύρεται από το πινάκιο και θα οριστεί δικάσιμος.

Ads

Πώς κρίνετε αυτή τη στάση της εισαγγελέα;

Και η εισαγγελέας που ήταν χθες στο πανεπιστήμιο και που μπροστά της συνέβαιναν αυτά τα όργια καταστολής και προφανώς με δικές της εντολές και η στάση της εισαγγελέα που άσκησε την ποινική δίωξη, δείχνουν την κατεύθυνση που και η κυβέρνηση και οι πρυτανικές αρχές και οι δικαστικές αρχές, προσπαθούν να απαντήσουν απέναντι στα δίκαια αιτήματα των φοιτητών και εργαζομένων: Με καταστολή.

Οι κατηγορίες ποιες είναι;

Αντίσταση κατά της αρχής, απείθεια, διατάραξη κοινής ησυχίας και εξύβριση. Φτάνοντας το πρωί στο Δικαστήριο μάθαμε ότι η εισαγγελέας αποφάσισε και σε αυτόν και στον άλλον φοιτητή, που είχε κι αυτός χτυπηθεί από τους αστυνομικούς, να εντάξει και τις κατηγορίες για φθορά δημόσιας περιουσίας και παράνομη βία. Όλα πλημμελήματα. Οι υπόλοιποι συλληφθέντες έχουν παρόμοιες κατηγορίες πλην τις επιπλέον των δύο φοιτητών. Δηλαδή, αφού τους έδειραν, τους συλλάβανε, τους τραυμάτισαν, τους κατηγόρησαν, όπως συνηθίζουν για αντίσταση κατά της αρχής και ενώ μπροστά σε δεκάδες μάρτυρες – φοιτητές, συνδικαλιστές, βουλευτή του ΚΚΕ – τον άρπαξαν ομάδες της ΔΙΑΣ από το πανό του που διαδήλωνε, τον χτύπησαν πέντε αστυνομικοί από πάνω του, τον πάτησαν κάτω, του πέρασαν χειροπέδες, στο τέλος του πρόσθεσαν και κατηγορίες.

«Με το δάχτυλο στη σκανδάλη αστυνομικοί της ΟΠΚΕ»

Δηλαδή συνελήφθη χωρίς να υπάρχουν επεισόδια;

Δεν υπήρχε καμία συμπλοκή. Είμαστε 100% ξεκάθαροι σε αυτό. Ούτε καν εμπλοκή με δυνάμεις των ΜΑΤ. Μιλάμε για ομάδες της ΔΙΑΣ, που πήγαιναν και συλλαμβάνανε στον σωρό. Μιλάμε για μια εφαρμογή του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, μόλις πριν λίγες μέρες στη Βουλή, σε αγαστή συνεργασία με την Πρυτανεία και τον κύριο Πρύτανη. Ο οποίος, κατά δήλωσή του στην εφημερίδα «Μακεδονία», αν δεν κάνω λάθος, χθες, είπε ότι δεν γνώριζε προσωπικά ο ίδιος για φθορές, ότι «μάλλον» έγιναν φθορές, κάλεσε όμως την εισαγγελέα για να εφαρμόσει αυτόν τον απαράδεκτο νόμο και να ακολουθήσει όργιο καταστολής. Μιλάμε για εκατοντάδες αστυνομικούς μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου, από όλα τα σώματα ασφαλείας, ακόμη  και από την ΟΠΚΕ. Οπλισμένοι βαριά και με το δάχτυλο στη σκανδάλη κάποιοι. Για να συλλάβουν φοιτητές οι οποίοι αγωνίζονταν και διαδήλωναν για να ανοίξουν οι σχολές τους. Εδώ και μήνες που είναι κλειστά τα πανεπιστήμια με ευθύνη της κυβέρνησης, αγωνίζονται να παρθούν όλα εκείνα τα υγειονομικά μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για να ανοίξουν οι σχολές και τα πανεπιστήμια, για να μην χάσουν άλλη μια χρονιά. Και φυσικά για να μην εφαρμοστεί στην πράξη αυτός ο απαράδεκτος νόμος, με τον οποίο, αντί για καθηγητές και προσωπικό καθαριότητας που χρειάζονται σε αυτή τη φάση για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια, προσλαμβάνουν αστυνομικούς. Και μας έδειξαν χθες στην τι ρόλο θα παίξουν στην πραγματικότητα οι αστυνομικοί το επόμενο διάστημα μετά από αυτόν τον νόμο και σε συνεργασία σε ορισμένες περιπτώσεις με τους πρυτάνεις: Τον ρόλο καταστολής των κινητοποιήσεων των φοιτητών και των εργαζομένων για τα δίκαια αιτήματά τους. Και όχι αυτό που μας προπαγάνδιζαν τόσο καιρό, ότι στόχος είναι το κοινό ποινικό έγκλημα.

Η απάντηση των φοιτητών όμως ήταν ισχυρή σήμερα

Νομίζω ότι εξοργίζει αυτή η πρακτική και το ίδιο το περιεχόμενο του νόμου. Υπήρχαν και κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους συλληφθέντες και κατά του όργιου καταστολής και σε άλλες πόλεις σήμερα. Αλλά και στη Θεσσαλονίκη ήταν μαζικότατη η κινητοποίηση των φοιτητών αλλά και η συμπαράσταση των εργαζομένων.