«Ήταν υποχρέωση της πολιτείας να διατάξει φύλαξη στην12χρονη από την στιγμή που είχαν καταγγελθεί εγκληματικές πράξης εναντίον της. Αυτό που έκανε καθυστερημένα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έπρεπε να γίνει έγκαιρα» λέει στο tvxs η δικηγόρος της 12χρονης, Αντωνία Λεγάκη.

Ads

Υπενθυμίζεται πως χθες, Δευτέρα (3/4) όπως κατήγγειλαν και οι δικηγόροι της οικογένειας, το ανήλικο κορίτσι δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι μέσα στο σπίτι της θείας του, η οποία το έχει πάρει υπό την προστασία της.

Μετά τις καταγγελίες της οικογένειας της 12χρονης από τον Κολωνό περί προσπάθειας εκφοβισμού της προκειμένου να μην αποκαλύψει και άλλα πρόσωπα που την κακοποίησαν σεξουαλικά, η αρμόδια για την προστασία των ανηλίκων αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, με παραγγελία τηςζητά αυξημένη επιτήρηση του παιδιού.

Σε σχέση με την απουσία φύλαξης της 12χρονης η Ελληνική Αστυνομία χρησιμοποίησε το επιχείρημα πως «δεν υπέβαλε αίτημα φύλαξης» μέσω της δικηγόρου της κ. Ταραχοπούλου. Το tvxs επικοινώνησε με τη δικηγόρο, η οποία επιβεβαίωσε πως δεν είχε κάνει αίτημα, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει τους λόγους.

Ads

«Όποιοι κι αν ήταν οι λόγοι, είναι ευθύνη του εισαγγελέα να διατάξει φύλαξη. Η θεία του παιδιού έχει καταγγείλει εγκληματικές πράξεις, η δικηγόρος του κατήγγειλε ότι το παιδί ζει σε πόλεμο, του πετάνε πέτρες, τούβλα… Οι εισαγγελείς ζητούν προστασία για ψύλλου πήδημα κάθε λίγο. Για ανθρώπους που εμπλέκονται σε οικονομικά εγκλήματα. κι εδώ έχουμε ένα παιδί σε κίνδυνο και δεν το προστατεύουν» λέει η δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη, η οποία ανέλαβε πριν λίγες μέρες κι εκείνη την εκπροσώπηση της 12χρονης.

Στην ερώτηση ποιο υπουργείο θα έπρεπε να είχε φροντίσει τη φύλαξη της ανήλικης, η κ. Λεγάκη απαντά:

«Πρωτίστως το υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία αντί να φροντίσει το παιδί, «φωτογράφισε» το κορίτσι και το πού βρίσκεται. Ακόμα κι ο Άρειος Πάγος που κινήθηκε μετά τη μαχαιριά είναι αρμόδιος, θα μπορούσε να είχε κινηθεί νωρίτερα. Έπρεπε λοιπόν να διαγωνίζονται για το ποιος θα προστατεύσει το παιδί. Όχι να το αφήνουν όλα τα υπουργεία απροστάτευτο»

Η κ. Λεγάκη προσθέτει πως αύριο Τετάρτη 4/4 πρωί, έχει οριστεί ραντεβού με τον εισαγγελέα Ανηλίκων με θέμα την φρούρηση της ανήλικης.

«Είχε καταθέσει η προηγούμενη δικηγόρος της αίτημα για συμπληρωματική κατάθεση, γιατί θυμάται κι άλλους θύτες σιγά σιγά το παιδί αλλά είχε απορριφθεί ως αόριστη και γιατί δεν ανέφερε ονόματα. Ενώ η διαδικασία δεν προβλέπει να καταθέσουμε ονόματα. Εμείς ζητάμε να καταθέσει το παιδί τα ονόματα στην ανακρίτρια. Τώρα όμως, δώσαμε ονόματα και σε κάποιες περιπτώσεις που δεν τα γνωρίζαμε, δώσαμε διευθύνσεις και ιδιότητες» καταλήγει η δικηγόρος. 

Διαβάστε επίσης: Επιτροπή Αλληλεγγύης στη 12χρονη: Κάτω τα χέρια σας από τα παιδιά – Άμεσα μέτρα στήριξης της οικογένειας