Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών υπέρ κολεγίου, στο οποίο μάλιστα επιδικάστηκε και αποζημίωση, επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της αναγνώρισης των τίτλων των κολεγίων που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού, κι ενώ το Προεδρικό Διάταγμα που περιλαμβάνει την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας περί αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των κολεγίων οδεύει προς την ολοκλήρωσή του.

Ads

Το Εφετείο με την ετυμηγορία του επικύρωσε προηγούμενη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών σύμφωνα με την οποία ο ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) έχει αρμοδιότητα μόνον επί της ισοτιμίας σπουδών με αυτές των ελληνικών ΑΕΙ και όχι ως προς τον έλεγχο για τον τόπο και τον τρόπο διεξαγωγής τους. Σημαντικό στην υπόθεση ότι επιδικάστηκε αποζημίωση 50.000 υπέρ του κολεγίου, για την ηθική βλάβη εξαιτίας της καθυστέρησης συμμόρφωσης στην κοινοτική οδηγία περί αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων. Αυτή η παράμετρος ανοίγει το δρόμο για μαζικές προσφυγές των κολεγίων στα δικαστήρια για αποζημίωση ενώ αναγκάζει το ελληνικό κράτος σε αναδρομική αναγνώριση αποφοίτων κολεγίων, καθώς αφορά υποθέσεις από το 2000 ως το 2005.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, το σκεπτικό του Ελληνικού Δημοσίου απορρίπτεται «επειδή, η, κατά παράλειψη, μη πλήρης συμμόρφωσή του προς τις ρυθμίσεις της ως άνω οδηγίας 89/48/ΕΟΚ αποβλεπούσης και στην προστασία ιδιωτικών δικαιωμάτων και συμφερόντων, η εν γένει εμμένουσα τακτική συμπεριφοράς και η κωλυσιεργία αυτού στο να μην αναγνωρίζει την επαγγελματική ισοτιμία τίτλων απονεμομένων από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν προηγουμένως δεν εξετάσει αν το σύνολο των σπουδών έχει διανυθεί σε εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαιδεύσεως εντός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην επαγγελματική πίστη, το κύρος, τη φήμη, τη βιωσιμότητα, την οικονομική δραστηριότητα, την ανάπτυξη και επέκταση της επαγγελματικής δραστηριότητας».

Η διαδικασία ενσωμάτωσης της σχετικής κοινοτικής οδηγίας έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα, η οποία έχει θέσει απαράβατο όρο για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων ιδιωτικών κολεγίων την κατοχή άδειας άσκησης του επαγγέλματός τους από τη χώρα όπου έλαβαν το πτυχίο τους. Και σε αυτή την περίπτωση όμως το ελληνικό κράτος δικαιούται μέσω των επιστημονικών ενώσεων και των επιμελητηρίων του να ζητήσει εξετάσεις ή δοκιμασίες επάρκειας.

Ads

Το Προεδρικό Διάταγμα, που ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αφορά -αναδρομικά- περίπου 30.000 αποφοίτους κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, ενώ θα πρέπει να υπολογίζονται εφεξής τουλάχιστον 2.500 νέοι απόφοιτοι κάθε χρόνο, οι οποίοι, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα μπορούν να συμμετέχουν υπό προϋποθέσεις σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Έως το 2013, όπως αναφέρεται στο ΠΔ, το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) θα εξετάζει τους φακέλους των απόφοιτοι των κολεγίων και θα εκδίδει τις αποφάσεις αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων. Από το 2013, η σκυτάλη θα περάσει στα επιμελητήρια και τις επαγγελματικές ενώσεις.

«Μετά από μια πρώτη ανάγνωση του κειμένου του ΠΔ το οποίο το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε στο ΣτΕ δηλώνουμε ότι είμαστε ικανοποιημένoι γιατί: Η υπουργός Παιδείας τήρησε τις υποσχέσεις της για την εφαρμογή της Οδηγίας και των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Στο κείμενο του ΠΔ, επαναλαμβάνονται αυτολεξεί όλες οι προβλέψεις της Οδηγίας 36/2005, και ιδιαίτερα αυτές της παρ. 3 του άρθρου 50, με βάση τις οποίες ο τόπος σπουδών δεν αποτελεί εμπόδιο στην αναγνώριση. Σημειώνεται ότι όλες οι απαιτήσεις αυτού του άρθρου καλύπτονται πλήρως από τους αποφοίτους των Κολεγίων που είναι μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων, οι οποίοι επομένως δεν θα συναντούν κανένα εμπόδιο στην αναγνώριση των πτυχίων τους», σημείωσε με παρέμβασή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων, Κώστας Καρκανιάς.

Πάντως, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου επιμένει ότι τα κολέγια θα ανήκουν στη μεταλυκειακή εκπαίδευση και όχι στην τριτοβάθμια, διαβεβαίωση που επανέλαβε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κουράκη, χθες σε συνάντηση για τα προβλήματα των σχολείων και ενημέρωση για τις νομοθετικές αλλαγές στο θέμα των κολεγίων.

«Προάγγελος μεγάλων προβλημάτων» η δικαστική απόφαση

Σε ανακοίνωση σχετικά με το θέμα προέβη το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στην οποία διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η δικαστική απόφαση υπέρ του κολεγίου θα αποτελέσει τον προάγγελο μεγάλων προβλημάτων. Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης:

«Με αφορμή τα δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου σχετικά με τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ιδιωτικών κολεγίων, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και ο Πρύτανης του ΕΜΠ, έχουν να παρατηρήσουν τα εξής:

Τυχόν αναγνώριση ακαδημαϊκών ισοτιμιών σε πτυχιούχους ιδιωτικών Κολεγίων, συνιστά πλήρη παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος, της ελληνικής νομοθεσίας, συνθηκών και Οδηγιών της Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα θα κριθεί, πλέον, σε νομικό επίπεδο από το ΣτΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το ουσιαστικό θέμα, βέβαια, είναι ότι η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, όπως τουλάχιστον δημοσιοποιείται, οδηγεί σε ευθεία υποβάθμιση τα Πανεπιστήμια και τους αποφοίτους τους. Και αποτελεί παραβίαση της κοινής λογικής, του δικαίου και της ασφάλειας των έργων που ανατίθενται στους επιστήμονες.

Υπενθυμίζουμε ότι για την απόδοση μόνο επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους ξένων Πανεπιστημίων, τα οποία έχουν σχέση δικαιόχρησης με ελληνικά ΚΕΣ, προϋπόθεση είναι η αναγνώρισή τους από τις επαγγελματικές ενώσεις των ξένων κρατών, όπου θα πρέπει να εργαστούν επί σειρά ετών, ενώ η εν συνεχεία αναγνώρισή τους στη χώρα μας απαιτεί έλεγχο και εξετάσεις από το ΣΑΕΙΤΕ, ώστε να αποκτήσουν τη δυνατότητα για να ζητήσουν την εγγραφή σε επαγγελματικούς φορείς στην Ελλάδα. Τόσο για τη συγκεκριμένη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, όσο και γενικότερα για τα επίκαιρα ζητήματα της Παιδείας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος και ο Πρύτανης του ΕΜΠ Κωνσταντίνος Μουτζούρης, θα δώσουν τις επόμενες ημέρες Συνέντευξη Τύπου
».