Διευκρινήσεις σχετικά με τη χλωροκίνη και τη χρήση της στην Ελλάδα, έδωσε κατά την σημερινή ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ads

«Οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι ασθενείς με τη νόσο στην Ελλάδα έχουν πάρει χλωροκίνη. Η θνησιμότητα που έχουμε στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 3%, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο αγγίζει το 6%. Συνεπώς, είμαστε πολύ κάτω από το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει σε σχέση με τη φαρμακευτική αγωγή, γι’ αυτό και πρέπει να μην σπεύδουμε να εξάγουμε εύκολα συμπεράσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, μάλιστα, επειδή η χλωροκίνη δεν αποτελεί το μοναδικό φάρμακο που λαμβάνουν οι φορείς του Covid-19, αλλά χορηγείται συνδυαστικά και με άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα, «είναι αυτή τη στιγμή δύσκολο να πούμε ποιο φάρμακο κάνει τι».

Πρόσθεσε, ότι σε περίπου δέκα ημέρες από σήμερα θα είναι σε θέση να δώσει περισσότερα στοιχεία αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της χλωροκίνης στους νοσηλευόμενους στα ελληνικά νοσοκομεία.

Ads

Παράλληλα, τόνισε ότι θα συζητηθεί να δοθεί ένα φάρμακο για τις επόμενες οκτώ με 12 εβδομάδες. «Ένα φάρμακο ασφαλές, που θα μπορεί και να δουλέψει. Θα συζητήσουμε την χορήγηση του φαρμάκου της χλωροκίνης σαν μία μορφή προφύλαξης» ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες χλωροκίνης.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης ο κ. Τσιόδρας είπε πως αποφασίστηκε η χορήγηση φαρμάκων σε άτομα που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κοροναϊό και παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Όπως τόνισε αποφασίστηκε να συσταθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται, υπό αυστηρούς όρους, όσοι επιθυμούν να λάβουν προληπτικά φαρμακευτική αγωγή.

«Μια τέτοια δράση θα εξοικονομήσει στο άμεσο μέλλον χώρο και στο σύστημα υγείας, ώστε να πιεστεί λιγότερο τις επόμενες εβδομάδες» σχολίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς μέσω της ειδικής πλατφόρμας θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων για τους φορείς με κορωνοϊό.