Τη δραματική κατάσταση που βιώνουν τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά που έχουν φτάσει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αναδεικνύει η έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (IRC) με τίτλο «Μια ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον: Πρόγραμμα υποστηριζόμενης διαβίωσης για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών» που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα.

Ads

Σύμφωνα με την έκθεση,  «στις 15 Οκτωβρίου 2021, υπήρχαν 2.159 ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα, που στην πλειοψηφία τους ήταν αγόρια ηλικίας άνω των 16 ετών. Από το 2016 έχουν γίνει παραπομπές σε δομές φιλοξενίας για περισσότερα από 37.000 ασυνόδευτα παιδιά. Αυτός ο αριθμός από μόνος του, καταδεικνύει το μέγεθος των αναγκών και τις πολλαπλές προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η χώρα στην προσπάθεια να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας».

Από τα 37.000 σε μόλις 469 επιτράπηκε να ενωθούν με τις οικογένειές τους σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης: Πού είναι τα χιλιάδες εξαφανισμένα προσφυγόπουλα;

Ads

Το γεγονός, σημειώνει η έκθεση, ότι από το 2016 είχε αναφερθεί η ανάγκη για εξεύρεση στέγης σε 37.000 ασυνόδευτα παιδιά στη χώρα, είναι ενδεικτικό των αναγκών και των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όταν σε όλη την Ε.Ε. έχουν «εξαφανιστεί» περίπου 18.000 παιδιά και έφηβοι από τις κρατικές υπηρεσίες φροντίδα την περίοδο 2018-2020. Εξ αυτών, τα 2.188 στην Ελλάδα.

Η έκθεση αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν είχε τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει μια τέτοιας κλίμακας πρόκληση, ωστόσο διαπιστώνει τη σοβαρή έλλειψη κατάλληλων για την ηλικία, ποιοτικών ρυθμίσεων περίθαλψης, σύμφωνα με το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. Επίσης, χιλιάδες παιδιά έμειναν εκτός στέγασης για μεγάλα χρονικά διάστήματα, σε επισφαλείς συνθήκες, άστεγα, ενώ βρέθηκαν ακόμη και υπό κράτηση.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η παροχή επαρκούς ασφάλειας και υποστήριξης στα ασυνόδευτα παιδιά είναι κοινή ευθύνη Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, και θα πρέπει να διασφαλίζονται βάσει των δικαιωμάτων των προσφύγων και του ευρωπαϊκού δικαίου και των αξιών της Ε.Ε.

Επίσης, καλεί το ελληνικό κράτος πρέπει να λύσει όλα τα σοβαρά ζητήματα που επηρεάζουν την πρόσβαση των παιδιών στη διαδικασία χορήγησης ασύλου, στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση, να τα βοηθήσει να βρουν εκπροσώπηση από τους κατάλληλους κηδεμόνες και κυρίως να τα βοηθήσει να επανανεωθούν με τις οικογένειές τους.

Η Έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (IRC)