Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) τοποθετήθηκε με δημοσίευμα του σχετικά με μία ακόμη υπόθεση που όπως αναφέρει είναι ανησυχητική για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

Ads

Tο Ινστιτούτο ανέδειξε την υπόθεση του δημοσιογράφου Γιάννη Στεβή, που διώκεται από το διοικητή του νοσοκομείου Χίου με αγωγή 200.000 ευρώ, για δημοσίευμα που αφορούσε τον τρόπο διαχείρισης του δημόσιου χρήματος και την υπέρμετρη αύξηση δαπανών εξαιτίας ιδιωτικοποιήσεων σε υπηρεσίες του Νοσοκομείου.

Ωστόσο, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) στο δημοσίευμα του συσχετίζει την αγωγή κατά του δημοσιογράφου με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη.

Το δημοσίευμα θυμίζει ότι ο Γιάννης Στεβής έπειτα από την πολύχρονη εργασία του στα ΜΜΕ, συνταξιοδοτήθηκε και τότε επέστρεψε στον τόπο καταγωγής του τη Χίο. Εκεί έφτιαξε μία ιστοσελίδα το astraparis.gr, η οποία πραγματευόταν τοπικά ζητήματα.

Ads

Η δημιουργία της ιστοσελίδας και η νέα δράση του δημοσιογράφου συνέπεσε χρονικά με την αύξηση των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα, όπου η χώρα υπήρξε κομβικό σταυροδρόμι για τους πρόσφυγες που αναζητούσαν μία καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, όπως αναφέρεται.

Η ιστοσελίδα του Γιάννη Στεβή κάλυπτε με ρεπορτάζ το προσφυγικό και ήταν από τα πρώτα τοπικά μέσα που ανέδειξε την αύξηση των προσφυγικών και αιτούντων άσυλο ροών.

Παράλληλα ήταν από τα πρώτα μέσα ενημέρωσης στην Ευρώπη που μετέδιδαν, μαρτυρίες – καταγγελίες ότι οι ελληνικές αρχές προχωρούν παρανόμως σε pushbacks, γεγονός που είναι «αμφιλεγόμενο» ζήτημα στην Ελλάδα, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Σε αυτό το διάστημα, η ιστοσελίδα έγινε στόχος πιέσεων και εκφοβισμού. Ο Γιάννης Στεβής βρέθηκε αντιμέτωπος με την εχθρική στάση μεγάλης μερίδας του νησιού για το δημοσιογραφικό του έργο, ενώ μάλιστα το 2016, του επιτέθηκαν άτομα που συνδέονται με τη νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Εκείνη την περίοδο όπως καταγγέλλει ο δημοσιογράφος δέχθηκε «προειδοποιήσεις για νομικές ενέργειες από τον Έλληνα Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη», με αφορμή τα άρθρα του για τις παράνομες επανοπροωθήσεις.

Μάλιστα το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), αναφέρει χαρακτηριστικά μία ανάρτηση του Νότη Μηταράκη στο Facebook που φωτογράφιζε τον Γιάννη Στεβή, όταν ο διωκόμενος δημοσιογράφος, ζήτησε αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας το 2021.

«Ένα κουίζ από τη Χίο: ποιος παριστάνει τον ήρωα και μαχητή στο διαδίκτυο, αλλά ζητά αναβολές στο δικαστήριο;» Το ινστιτούτο υπογραμμίζει ότι ο υπουργός της ΝΔ ναι μεν δεν ονοματίζει τον δημοσιογράφο αλλά γράφει πως «ήταν ξεκάθαρο σε ποιον αναφερόταν ο υπουργός».

Όλα τα παραπάνω, σημειώνει καταληκτικά το δημοσίευμα του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου οδήγησαν σε έντονες επικρίσεις τόσο από Έλληνες δημοσιογράφους όσο και από τοπικές οργανώσεις τη Χίου να καταγγέλλουν τις «προσωπικές επιθέσεις και τις πιέσεις» του υπουργού μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη στο μικρό τοπικό μέσο ενημέρωσης.

Η ανάδειξη αυτού του νέου περιστατικού που πλήττει την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, προκάλεσε και την έντονη αντίδραση της κόρη του Ματίνας Στεβής, δημοσιογράφου και επικεφαλής στο γραφείο των Βρυξελλών των «New York Times».

Η δημοσιογράφος και ανταποκρίτρια των «New York Times» στις Βρυξέλλες έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή της στο twitter. «Ο πατέρας μου στοχοποιήθηκε με βαρύτατες αγωγές SLAPP* με στόχο να τον συντρίψουν».

«Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται την ελευθερία του Τύπου και αποδίδει για την  παγκόσμια κατάταξή της (108 θέση στην Ελευθερία του Τύπου) σε λανθασμένη μεθοδολογία και σε μεροληψία των ΜΚΟ».

«Θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τις καταχρηστικές αγωγές που στοχεύουν στο φίμωση των δημοσιογράφων» έγραψε στην ανάρτησή της.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης απάντησε στην ανάρτηση της επικεφαλής του γραφείου των Βρυξελλών των «New York Times» και κόρη του Γιάννη Στεβή.

Ο υπουργός χαιρέκακα έγραψε στο twitter ταγκάροντας την Ματίνα Στεβή, «δηλαδή, όταν κάνουν αγωγή στον Γιάννη Στεβή είναι «επίθεση στη Δημοκρατία», αλλά όταν αυτός πιστεύει ότι ένα δημοσίευμα τον προσβάλει και κινείται νόμιμα είναι συνταγματικό του δικαίωμα; υποκρισία μήπως;».