Διεθνείς αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι διώξεις των δημοσιογράφων Γιάννας Παπαδάκου και Κώστα Βαξεβάνη, οι οποίοι διώκονται για τις έρευνές τους για την υπόθεση Novartis.

Ads

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Ανεξάρτητης Δημοσιογραφίας (IPI) αναφέρει ότι παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις με την κατάθεση του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη, σχετικά με τις έρευνές του για την υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρείας. Παράλληλα, τονίζει ότι οι κατηγορίες εις βάρος του και εις βάρος της δημοσιογράφου, Γιάννας Παπαδάκου επισύρουν βαριές ποινές και υπογραμμίζει ότι όλες αυτές  οι εξελίξεις εγείρουν σοβαρότατες ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου.

Επιπλέον, στις διώξεις αυτές αντέδρασε η πλατφόρμα για την ασφάλεια των δημοσιογράφων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία με ανακοίνωση της κάνει λόγο για απόπειρα εκφοβισμού, αλλά και παρενόχληση δημοσιογράφων.

Η ανακοίνωση:

«Η Ιωάννα Παπαδάκου, πρώην ερευνήτρια δημοσιογράφος και τηλεοπτική παρουσιάστρια, θα εμφανιστεί ενώπιον του ελληνικού Ανώτατου Δικαστηρίου στις 25 Ιανουαρίου για να καταθέσει για φερόμενο κατασκευασμένο σκάνδαλο που εμπλέκει Έλληνες επιχειρηματίες και την ελβετική φαρμακευτική Novartis. Η κλήση είναι στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής έρευνας για της κατηγορίες περί πολιτικής συνωμοσίας από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η Παπαδάκου, η οποία είχε κάνει ρεπορτάζ για υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκεται η Novartis αντιμετωπίζει κατηγορίες για συμμετοχή σε συνωμοσία ώστε να κατασκευάσει ένα σκάνδαλο κατά της εταιρείας και να εκβιάσει χρήματα. Κατηγορείται επίσης για συκοφάντηση του Σάμπι Μιωνή, Ελληνοισραηλινού επιχειρηματία για την φερόμενη εμπλοκή του στη λεγόμενη “λίστα Λαγκάρντ”, έγγραφο στο οποίο περιλαμβάνονται τα ονόματα περίπου 2.000 Ελλήνων πολιτικών, επιχειρηματιών και συγγενών τους, που είχαν λογαριασμό στην τράπεζα HSBC, η οποία έχει συνδεθεί με υποθέσεις φοροαποφυγής.

Ειδικότερα, η δημοσιογράφος έγραψε ότι ο Μιωνή ήταν υπό εξέταση από τις αμερικανικές φορολογικές αρχές, κάτι που ο επιχειρηματίας αρνείται. Η Παπαδάκου κατηγορείται για φερόμενη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση την οποία διεύθυνε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η οποία κατασκεύασε τα σκάνδαλα για να έχει πολιτικά οφέλη ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ζητήσει επανειλημμένανα ερευνηθούν τόσο η υπόθεση Novartis όσο και η “λίστα Λαγκάρντ”.

Η Παπαδάκου έκανε ρεπορτάζ για την “λίστα Λαγκάρντ” στην εφημερίδα “Το Βήμα” και κάλυψε την υπόθεση στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Σε εκπομπή με τον τίτλο Checkpoint Alpha η δημοσιογράφος είχε πάρει συνέντευξη από τον πληροφοριοδότη Ερβέ Φαλσιανί, τεχνικό υπολογιστών της HSBC, ο οποίος αποκάλυψε τα ονόματα των επιχειρηματιών που είχαν λογαριασμούς στην ελβετική τράπεζα. Αυτές οι αποκαλύψεις οδήγησαν σε κοινοβουλευτική έρευνα, όπου κατέθεσε η Παπαδάκου. Αποτέλεσμα της έρευνας ήταν να κατηγορηθεί και να καταδικαστεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ανάμεσα στο 2008 και το 2014 το ελληνικό τμήμα της Novartis συνωμότησε για να παραβιάσει τον αμερικανικό νόμο περί διαφθοράς στο εξωτερικό, συμμετέχοντας σε σχέδιο δωροδοκίας κρατικών υπαλλήλων και κρατικών νοσοκομείων και κλινικών στην Ελλάδα προκειμένου να πετύχει αυξημένη τιμή σε φαρμακευτικά της προϊόντα. Το 2020 η Novartis συμφώνησε να πληρώσει 347 εκατομμύρια δολάρια σε έναν συμβιβασμό με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και τις αμερικανικές επιτροπές ασφαλείας και εμπορίου, αναγνωρίζοντας ότι προέβη σε παράνομες πληρωμές προς υγειονομικούς και αξιωματούχους.

Ανάμεσα σε αυτούς ο πρώην υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος αντιμετωπίζει δίωξη με κατηγορίες για δωροληψία. Ακόμη δύο αξιωματούχοι, ο υπουργός Ανάπτυξης (πρώην υπουργός Υγείας) Άδωνης Γεωργιάδης και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, είναι υπό έρευνα για φερόμενη δωροληψία και ξέπλυμα χρημάτων από τη Novartis.

Η Παπαδάκου, η οποία εργάζεται στις Βρυξέλλες, έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση εις βάρος της ως πολιτικά υποκινούμενη και “ξεκάθαρη παραβίαση του κράτους δικαίου”. Είπε ακόμη πως ανακρίθηκε χωρίς να έχει υπάρξει προκαταρκτική έρευνα ή δίωξη εις βάρος της. Η ΕΣΗΕΑ έξεφρασε τη στήριξή της προς τη δημοσιογράφο με ανακοίνωσή της και σημείωσε ότι “η ερευνητική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ είναι βασικά στοιχεία της ελευθερίας του Τύπου, η οποία προστατεύεται από το Σύνταγμα και δεν μπορούν να διώκονται”.

Ο εκδότης της εφημερίδας Documento, Κώστας Βαξεβάνης, επίσης κλήθηκε για εξηγήσεις από τον Άρειο Πάγο με την ΠΟΕΣΥ να καταδικάζει και τις δύο περιπτώσεις».

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ έκανε παρέμβαση για τις παραπομπές δημοσιογράφων όπου περιγράφει αναλυτικά το χρονικό της δηµοσιογραφικής έρευνας που διεξήγαγε η Γ. Παπαδάκου, παίρνοντας συνεντεύξεις από πληροφοριοδότες (whistlblowers) που έφεραν στην επιφάνεια σηµαντικές πτυχές του σκανδάλου Novartis.

Η παρέμβαση:

«Στις 25 Ιανουαρίου 2022, η Ιωάννα Παπαδάκου, πρώην ερευνήτρια-δηµοσιογράφος και τηλεοπτική παρουσιάστρια, πρόκειται να εµφανιστεί ενώπιον του Ανωτάτου ∆ικαστηρίου της Ελλάδος για την κατηγορία της κατασκευής πλαστών σκανδάλων που σχετίζονται µε Ελληνες επιχειρηµατίες και το φαρµακευτικό σκάνδαλο Novartis» αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο.

Το Κέντρο παραθέτει μάλιστα ονόµατα πολιτικών και δικαστικών «που διαδραµάτισαν ρόλο στη µετατροπή της δημοσιογράφου από χρήσιµη µάρτυρα σε κατηγορούµενη» υπογραμμίζοντας ότι «οι πληροφοριοδότες της Novartis στην Ελλάδα έκαναν τεράστια δηµόσια υπηρεσία όταν αποκάλυψαν τη διαφθορά υψηλού επιπέδου από τον φαρµακευτικό γίγαντα».