Τα πρακτικά από την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Δημοκρατία», σημειώνοντας ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις μετά από πολιτικές πιέσεις.

Ads

Η εφημερίδα τονίζει πως σύμφωνα με τα πρακτικά, οι αποφάσεις και τα μέτρα δεν έχουν ληφθεί από τους ειδικούς, αλλά με βάση «γραμμές» που έδωσε το Μέγαρο Μαξίμου και συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Πιο αναλυτικά, επισημαίνει ότι κρατούνται κανονικά τα πρακτικά με «γραμματεία, με προεδρεύοντα, με σφραγίδες και υπογραφές».

Επίσης, διευκρινίζει πως «με μια απλή ανάγνωση των πρακτικών της επιτροπής, οι επιστήμονες αποφασίζουν επί προειλημμένων αποφάσεων της κυβέρνησης. Οι υπουργοί που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις, όχι μόνο κατευθύνουν τα μέλη της επιτροπής ως προς τις τελικές αποφάσεις αλλά μοιάζει να τους τις επιβάλλουν. Είναι χαρακτηριστική η ενημέρωση υφυπουργού προς τους επιστήμονες για διάταξη η οποία έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή προτού κάνουν οποιαδήποτε εισήγηση».

Ads

Μάλιστα, το ρεπορτάζ της εφημερίδας σημειώνει ότι «μια ακόμη διαπίστωση από τη μελέτη των πρακτικών είναι ότι προκύπτουν διαφωνίες ορισμένων επιστημόνων για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και η καταγεγραμμένη απόδειξη ότι υπάρχει απόσταση πλέον του Σωτήρη Τσιόδρα από πολλές επιλογές που έχει κάνει το Μέγαρο Μαξίμου».

Πιέσεις από συνεργάτες του πρωθυπουργού

Παράλληλα, η εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» τονίζει πως στο πρακτικό της 176ης συνεδρίασης (19 Μαρτίου του 2021), ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης «ουσιαστικά δίνει την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθούν οι εισηγήσεις των επιστημόνων και οι ανακοινώσεις τους».

Σύμφωνα με τα πρακτικά «ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε στα μέλη της επιτροπής ότι κρίνεται απαραίτητη η αναπροσαρμογή των εφαρμοσμένων μέτρων ώστε να υπάρξει εκτόνωση των πολιτών και να επαναλειτουργήσουν δραστηριότητες που έχουν τη μικρότερη δυνατή επίπτωση στην επιδημιολογική εικόνα η οποία εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη».

Επιπλέον, στα πρακτικά της 180ης συνεδρίασης, ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ (και πρώην διευθυντής του ΣΕΒ) Ακης Σκέρτσος, φέρεται σύμφωνα με το δημοσίευμα, να ενημερώνει τους επιστήμονες για τον σχεδιασμό των self test, που είχε ήδη πραγματοποιήσει η κυβέρνηση και για τη διάταξη που θα πήγαινε στη Βουλή.

«Αναφορικά με τον μαζικό αντιγονικό έλεγχο και τα ατομικά τεστ ο κ. Σκέρτσος ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για την επικείμενη διάταξη στη Βουλή η οποία θα έχει ως υποχρεωτικό τον ατομικό αντιγονικό έλεγχο self testing καθώς αυτό κρίνεται επιβεβλημένο προκειμένου να επαναλειτουργήσουν οι τομείς της οικονομίας καθώς και η εκπαίδευση», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα

Διαφωνίες Τσιόδρα

Μεταξύ άλλων η εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» αναφέρει πως ο επικεφαλής της Επιτροπής, Σωτήρης Τσιόδρας, έχει εκφράσει έντονα τη διαφωνία του, σε ορισμένα ζητήματα.

«Από τα πρακτικά που έχει στη διάθεσή της η “Κυριακάτικη Δημοκρατία” γίνεται κατανοητό και το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και της κυβέρνησης. Ο κ. Τσιόδρας καταγράφεται να διαφωνεί σχεδόν με όλα όσα εισηγείται και προκρίνει το κυβερνητικό επιτελείο. Και εδώ μάλλον κρίνεται αναγκαίο να δοθούν στη δημοσιότητα ή έστω στα κόμματα του Κοινοβουλίου τα πρακτικά συγκεκριμένων συνεδριάσεων που αφορούν μέτρα τα οποία αποδείχθηκαν καταστροφικά», επισημαίνει το δημοσίευμα, με βάση τα πρακτικά.

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της 19ης Μαρτίου:

image

image   

ΣΥΡΙΖΑ: Τα πρακτικά επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει την αποκλειστική ευθύνη για το εξάμηνο lockdown

Η αξιωματική αντιπολίτευση σχολίασε, μέσω ανακοίνωσής της, τη δημοσίευση των πρακτικών της επιτροπής λοιμωξιολόγων, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με το κόμμα «επιβεβαίωσε ότι την αποκλειστική ευθύνη για το εξάμηνο lockdown την έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης».

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι αναμένει την πλήρη δημοσίευση των πρακτικών των συνεδριάσεων με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Τα πρακτικά της επιτροπής λοιμοξιολόγων που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα “Δημοκρατία”, επιβεβαιώνουν αυτό που τόσο καιρό φαντάζεται όλος ο κόσμος. Η κυβέρνηση λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας και εκ των υστέρων ζητά την επικύρωσή τους από τους επιστήμονες, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τους ανακοίνωσε την απόφασή της για την προμήθεια self test, τους ανακοίνωσε ποια μέτρα θα εφαρμοστούν και απλά, κάθε φορά, πιέζει για να περάσει το δικό της.

Επιβεβαιώνει όμως και κάτι άλλο: ότι την αποκλειστική ευθύνη για το εξάμηνο αποτυχημένο λοκντάουν  την έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με τις επιλογές του.

Περιμένουμε να δώσει σήμερα όλα τα πρακτικά συνεδριάσεων της επιτροπής που κρύβει εδώ και έναν χρόνο».

ΚΚΕ: Τα πρακτικά επιβεβαιώνουν την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας

Το ΚΚΕ αναφέρει ότι η διαρροή μέρους των πρακτικών επιβεβαιώνει ότι «οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με αμιγώς επιστημονικά δεδομένα, αλλά με βάση το πολιτικό πλαίσιο».

Το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρεται σε δημοσίευμα εφημερίδας, το οποίο περιέχει μέρος από τα πρακτικά της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Η διαρροή μέρους των πρακτικών της επιτροπής των ειδικών επιβεβαιώνει ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με αμιγώς επιστημονικά δεδομένα, αλλά με βάση το πολιτικό πλαίσιο, που διαμορφώνει και επιβάλλει η κυβέρνηση. Και είναι αυτό ακριβώς το πλαίσιο που έχει οδηγήσει στην εργαλειοποίηση της επιστήμης, στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και στα γνωστά τραγικά αποτελέσματα για τη διαχείριση της πανδημίας και τη δημοσίευση πρακτικών της επιτροπής

Τελικά η κυβέρνηση δεν ακούει τους ειδικούς, όπως μας έλεγε, αλλά υπαγορεύει στους ειδικούς. Τους μόνους που ακούει είναι τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα “πρωτόκολλά” τους».