Επεισοδιακή ήταν η πρώτη κατάθεση – μετά από δύο αναβολές – του Χρήστου Καλογρίτσα, βασικού μάρτυρα κατηγορίας για τον Νίκο Παππά στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Ο εργολάβος λίγη ώρα μετά την έναρξη της κατάθεσής του και ύστερα από αντιπαράθεση που υπήρξε για τους ισχυρισμούς του πως υπήρξε «μπροστινός» του πρώην υπουργού, επικαλέστηκε αδιαθεσία με αποτέλεσμα η διαδικασία να διακοπεί.

Ads

«Δεν αισθάνομαι καλά!», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Καλογρίτσας, μετά από την ολιγόλεπτη ένταση που επικράτησε στην αίθουσα εξαιτίας των ισχυρισμών του και της αναφοράς του περί ύπαρξης sms με τον Νίκο Παππά, τα οποία όμως δεν φάνηκε διατεθειμένος να καταθέσει. Υπενθυμίζεται πως ο Χρήστος Καλογρίτσας υποστηρίζει πως ο Νίκος Παππάς είχε ενορχηστρώσει τη σύμπραξη Καλογρίτσα με τη λιβανέζικη εταιρία CCC προκειμένου ο επιχειρηματίας να  μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις μία εκ των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών που προέβλεπε ο τότε διαγωνισμός και τελικά να φτιάξει ένα κανάλι προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ. 

«Δεν ντρέπεστε που τα λέτε αυτά κ. Καλογρίτσα;» διερωτήθηκε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη, προσθέτοντας σε ανάλογο ύφος ότι ο εργολάβος παριστάνει τον «εμποράκο αριστερών πεποιθήσεων». «Η μόνη σου έννοια είναι να κρατήσεις τα 3 εκ. ευρώ. Και εμπλέκεις ολόκληρη παράταξη, με την οποία λες ότι έχεις και φιλικές σχέσεις», είπε προς τον ιδιοκτήτη της Τοξότης, πουέχει καταδικαστεί στην Ελβετία για χρέη στην Λιβανέζικη εταιρεία «CCC» της οικογένειας Χούρι για ανεκτέλεστα έργα, ενώ ο ίδιος ισχυρίζεται πως έλαβε τα χρήματα για να φτιάξει τον τηλεοπτικό σταθμό κατ΄εντολή του Νίκου Παππά. «Τι ζητάς από την κυβέρνηση για να καταθέσεις όλα αυτά τα ευφάνταστα που σκαρφίστηκες με καθυστέρηση 4 ετών; Δεν ντρέπεσαι να λες ότι ανήκεις στην Αριστερά και να εμπορεύεσαι τις σχέσεις σου με αυτήν για να μην επιστρέψεις τα 3 εκ. ευρώ;», είπε η κ. Τζάκρη. 

Σημειώνεται πως μετά την επίκληση αδιαθεσίας, τον Χρήστο Καλογρίτσα εξέτασε αρχικά ο Παύλος Πολάκης, όντας ο μοναδικός γιατρός στην Επιτροπή, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο ιατρείο της Βουλής. Ο γιατρός του Κοινοβουλίου έκρινε πως δεν συντρέχει κάποιος λόγος ώστε να μη συνεχιστεί η κατάθεση, ωστόσο ο μάρτυρας επανέλαβε πως δεν αισθάνεται καλά και αδυνατεί να ξεπεράσει τη συναισθηματική φόρτιση που του προκάλεσαν τα λόγια της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη, και ζήτησε την οριστική διακοπή της εξέτασής του για σήμερα.

Ads

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Στ. Κελέτσης, έκανε δεκτό το αίτημα του εργολάβου και τον κάλεσε να συνεχίσει την κατάθεσή του την Τρίτη. Όμως και πάλι ο Χρήστος Καλογρίτσας δήλωσε πως δεν επιθυμεί να συνεχίσει την Τρίτη την κατάθεσή του καθώς επιθυμεί να επισκεφτεί γιατρό. Τελικά, και ύστερα από την επιμονή του Προέδρου της Επιτροπής, αποφασίστηκε η κατάθεσή του να συνεχιστεί αύριο Τρίτη στις 12:00. 

Η κατάθεση Καλογρίτσα

Ο κ. Καλογρίτσας ξεκίνησε την κατάθεσή του με δηλώσεις που σαφώς ταιριάζουν με όσα είχε πει τον Ιούλιο του 2020 περί «White House», υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος ως αριστερός και φίλος του Νίκου Παππά δέχτηκε τότε να μπει «μπροστινός» προκειμένου οι Άραβες να αποκτήσουν τηλεοπτικό σταθμό.

Σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας, ο επιχειρηματίας φέρεται να είπε πως το καλοκαίρι του 2016, «με φώναξε ο πολυαγαπημένος μου φίλος Νίκος Παππάς και μου είπε “καπετάνιε, θα μας δώσεις το όνομά σου για κανάλι και τα λοιπά;”». Ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να είπε ότι δέχτηκε την πρόσκληση, βάζοντας μόνο το όνομά του, ως «μπροστινός». Φέρεται να είπε ότι συνάντησε τους Λιβανέζους στο Πόρτο Χέλι, παρών ήταν και ο Κυριάκος Τόμπρας. «Εκεί υπήρχε μια συμφωνία …φτιαγμένη. Εγώ αγγλικά δεν μιλάω», εμφανίζεται να είπε ο κ. Καλογρίτσας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο Χρήστος Καλογρίτσας φέρεται να δήλωσε ότι στήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ με όλες του τις δυνάμεις, πως ήταν και είναι αριστερός. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω σε αυτό ο Παύλος Πολάκης του είπε ότι «έγινε σύντροφος για να εξυπηρετήσεις τον Πλεύρη και τον Μητσοτάκη». Όταν όμως ρωτήθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πώς γίνονταν οι συνεννοήσεις με τον Νίκο Παππά, ο κ. Καλογρίτσας απάντησε πως υπήρχε ανταλλαγή sms. Τότε οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησαν να τα προσκομίσει και σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Χρήστος Καλογρίτσας άρχισε να λέει ότι «δεν είναι και τόσο πολλά τα sms».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο σημείο εκείνο ήταν που πήρε το λόγο η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη λέγοντας στον κο. Καλογρίτσα: «Δεν ντρέπεστε που τα λέτε αυτά κ. Καλογρίτσα; Παριστάνετε τον εμποράκο των δήθεν αριστερών σας πεποιθήσεων; Η μόνη σας έννοια είναι να κρατήσετε τα 3 εκατ ευρώ». Τότε ο πρόεδρος της Επιτροπής Σταύρος Κελέτσης εμφανίζεται να απευθύνθηκε στη βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ με το σεξιστικό σχόλιο «που νομίζετε ότι βρίσκεστε στο κομμωτήριο;», προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κας. Τζάκρη, η οποία απαίτησε από τον κο. Κελέτση να ανακαλέσει, όπως και τελικά φέρεται να έκανε.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αναστάτωσης ο Χρήστος Καλογρίτσας δήλωσε αδιαθεσία και αποσύρθηκε.

Τα έγγραφα της Attica Bank

Σημειώνεται πως νωρίτερα, το πρωί της Δευτέρας, ήρθαν στη δημοσιότητα και έγγραφα τα οποία, όπως αναφέρουν από την αξιωματική αντιπολίτευση, καταρρίπτουν του ισχυρισμούς του Χρήστου Καλογρίτσα ότι πήρε 3 εκατ. ευρώ από την εταιρεία Χούρι για να φτιάξει τηλεοπτικό σταθμό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Βάσει αυτών των εγγράφων από την Τράπεζα Αττικής πιστοποιείται ότι η εταιρεία που είχε δημιουργήσει η οικογένεια Καλογρίτσα για να διεκδικήσει μια από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες του διαγωνισμού διέθετε από την 1η Ιουλίου του 2016 εγγυητική επιστολή από την τράπεζα ύψους 8 εκατ. ευρώ, ενώ ο διαγωνισμός έγινε στο τέλος Αυγούστου. Το έγγραφο συνοδεύεται και από το σχετικό αποδεικτικό της κατάθεσης των χρημάτων.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύουν το έγγραφο αυτό ως απόδειξη ψευδούς κατάθεσης του κ. Καλογρίτσα, καθώς όπως λένε στο tvxs.gr «πώς είναι δυνατόν να λειτουργούσε ως μπροστινός ενώ σχεδόν δύο μήνες πριν τον διαγωνισμό είχε βάλει από δικά του χρήματα 8 εκατ. Ευρώ στην εταιρία με την οποία θα διεκδικούσε τηλεοπτική άδεια;»

Τα σχετικά έγγραφα:

image

image

image