Για αθέτηση συμφωνίας έργου καταδικάστηκε ο Χρήστος Καλογρίτσας από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, το οποίο δικαίωσε τη λιβανέζικη CCC (Al Ghandi & Consolidated Contractors International Company llc) απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του. Η απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου περιλαμβάνει και όλα τα επίσημα email μεταξύ των δύο αντιδίκων και τα οποία αναφέρονται αποκλειστικά στο έργο που ανέλαβε η εταιρεία «Τοξότης» του Χρ. Καλογρίτσα και επιβεβαιώνουν πως τα 3 εκατ. δόθηκαν για έργο στο Αμπού Ντάμπι, καθώς υπήρχε ανταλλαγή μηνυμάτων για επιβεβαιώση των εργασιών ακόμη και ένα μήνα αφότου ο Καλογρίτσας είχε κηρυχθεί έκπτωτος από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.  

Ads

Το διατακτικό υποχρεώνει τον κατασκευαστή να πληρώσει εκτός από τα 3 εκατ. ευρώ, τους τόκους και τα δικαστικά έξοδα και όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, που δημοσιεύει και τη σχετική απόφαση, πουθενά δεν υπάρχει αναφορά για οτιδήποτε σχετικό με εικονικές υποθέσεις τις οποίες ισχυρίζεται στη σημερινή μήνυσή του προς τους ιδιοκτήτες της εταιρείας ο κ. Καλογρίτσας, υποστηρίζοντας πως είχε παρασυρθεί και αναγκάστηκε να την υπογράψει με πρόθεση όχι την κατασκευή έργου αλλά την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας.  

Αντίθετα αποσαφηνίζεται ότι όλα όσα περιλαμβάνει στους ισχυρισμούς του δεν ευσταθούν. Είναι χαρακτηριστικο πως σχεδόν ένα μήνα αφότου είχε κηρυχθεί έκπτωτος από τη γ.γ. Ενημέρωσης στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο «Τοξότης» του Χρ. Καλογρίτσα επιβεβαίωνε τη συμμετοχή του σε κατασκευαστικό έργο στο Αμπού Ντάμπι σε συνεργασία με τη λιβανέζικη CCC, γεγονός που καταρρίπτει τα όσα υποστηρίζει ο κατασκευαστής περί τηλεοπτικής άδειας και οδηγεί σε πλήρη ανατροπή της υπόθεσης. 

Συγκεκριμένα και σε αντίθεση με τον ισχυρισμό της πλευράς του εργολάβου, προκύπτει ότι η πλευρά Καλογρίτσα αναγνώριζε τον Οκτώβριο 2016 ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τη συμμετοχή και υλοποίηση κατασκευαστικού έργου στο Αμπού Ντάμπι, όπως προέβλεπε η συμφωνία. Να επισημανθεί ότι ήδη από τις 26 Σεπτεμβρίου 2016 ο Χρ. Καλογρίτσας είχε κηρυχθεί έκπτωτος από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και υπογραφή του Λ. Κρέτσου. Επομένως, δεν θα μπορούσε η συναλλαγή μεταξύ της κατασκευαστικής εταιρείας του Χρ. Καλογρίτσα και της CCC να αφορά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ads

«Τη 13η Οκτωβρίου 2016 ο κ. Μίχελ Σάαντ ζήτησε ενημέρωση μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ρωτώντας τον κ. Γεώργιο Μπασιά αν η ‘Τοξότης’ εξακολουθούσε να ενδιαφέρεται για το έργο και ζητώντας του σε θετική περίπτωση να απαντήσουν στο προηγούμενο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της 4ης Οκτωβρίου 2016» αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση. Και συνεχίζει: «Τη 14η Οκτωβρίου 2016 ο κ. Γεώργιος Μπασιάς απάντησε ότι η ‘Τοξότης’ ενδιαφερόταν ακόμη για το ως άνω έργο και ότι εργαζόταν γι’ αυτό. Δήλωσε επίσης ότι η ‘Τοξότης’ είχε επανεξετάσει και επανεκτιμήσει με την ομάδα εκτιμήσεών της και τους τοπικούς συνεργάτες της και επιβεβαίωσε ότι οι τιμές τους ήταν σωστές».

Τα δε emails που υποστηρίζει ότι αντάλλαξε ο εκπρόσωπος του κ. Καλογρίτσα με κάποιον Έλληνα τον οποίο παρουσίαζει ως εκπρόσωπο των Λιβανέζων (αν φυσικά αυτά κατατέθηκαν στο δικαστήριο) από την απόφαση φαίνεται πως δεν απασχόλησαν το δικαστήριο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στη νέα μήνυσή  του περιλαμβάνονται τα εν λόγω emails, αλλά όχι το όνομα του ανθρώπου που παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος. Αυτός περιέργως δεν περιλαμβάνεται στους μηνυθέντες. Το Μονομελές Πρωτοδικείο την περασμένη Τετάρτη ζήτησε να κηρυχθεί εκτελεστή η απόφαση του δικαστηρίου της Ελβετίας και πλέον ο Χρήστος Καλογρίτσας επιχειρεί να αποτρέψει την απόφαση καταβολής του χρέους και των προστίμων στη λιβανέζικη εταιρεία CCC.

(Οι κρίσιμες σελίδες της απόφασης είναι οι: 6, 26 και 27)

 

Διαβάστε επίσης:

Σχέδιο «παράγκα»: Από τον Μιωνή στον Καλογρίτσα

Σημειώνεται πως η υπόθεση του Χρήστου Καλογρίτσα, αποτελεί τα τελευταία 24ωρα για την κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά μίντια το σίκουελ της «κασέτας» Μιωνή, η οποία αποχώρησε μετά και την επιβεβαίωση πως είχαν αφαιρεθεί σημεία από το δημοσιευμένο ηχητικό, αλλά και μετά την κατάθεση του νέου εισαγγελικού πορίσματος στη Βουλή για τους Παπασταύρου και Μιωνή με το αίτημα της δίωξης για υπόθεση φοροδιαφυγής. 

Με δικηγόρο τον βουλευτή και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδο, ο Χρήστος Καλογρίτσας, στενός συνεργάτης του νυν υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου (μαζί ίδρυσαν την GPO), επανεμφανίστηκε μετά από τέσσερα χρόνια υποστηρίζοντας ότι το 2016 είχε κόψει εικονικό τιμολόγιο στoν πολυεθνικό κολοσσό CCC (Al Ghandi & Consolidated Contractors International Company llc) για να εισπράξει 3 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έδωσε ως εγγύηση για να μετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, στον οποίο ωστόσο ποτέ τελικά δεν συμμετείχε. 

Μάλιστα ισχυρίζεται πως το deal έγινε κατ’ απαίτηση του «White House» – κωδική ονομασία του Μαξίμου – με πρωτεργάτη και εντολέα τον Νίκο Παππά και τα χρήματα ήταν η προκαταβολή για την απόκτηση μια εκ των τεσσάρων, τότε, τηλεοπτικών αδειών. Ο ισχυρισμός, που όπως προαναφέρθηκε έχει ήδη καταρριφθεί δικαστικά, δημοσιεύθηκε από το «Πρώτο Θέμα», την ίδια στιγμή με τις αποκαλύψεις για εμπλοκή στελεχών της ΝΔ, και μάλιστα υψηλόβαθμων, σε κύκλωμα παιδεραστίας, παραδικαστικού και εγκληματικής οργάνωσης. Του δημοσιεύματος ακολούθησαν οι θυελλώδεις ανακοινώσεις της κυβέρνησης με το εξής πολιτικό περίγραμμα: Ο Νίκος Παππάς, ο στενότερος τότε συνεργάτης του πρωθυπουργού, βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο των καταγγελιών, ο Αλέξης Τσίπρας στοχοποιείται εκ νέου και μπαίνει στο κάδρο ως «ο πρωθυπουργός που δεν μπορεί να μην γνώριζε», και το κυβερνητικό σύστημα της ΝΔ δείχνει ότι έχει καθαρό σχέδιο να μεταφέρει την πολιτική αντιπαράθεση στην σφαίρα της παραθεσμικής «παράγκας».

Όπως έχει επισημανθεί σε προηγούμενο ρεπορτάζ του Tvxs.gr, ως προς την ουσία των ισχυρισμών έχει ενδιαφέρον το υπόβαθρο της υπόθεσης αλλά και η αξιοπιστία του καταγγέλλοντος. Όπως επισημαίνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο ερώτημα είναι γιατί ο εργολάβος Καλογρίτσας αποφάσισε να μιλήσει τώρα, τέσσερα χρόνια μετά την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Ενδεχομένως, διότι τον Απρίλιο του 2019 ο όμιλος CCC δικαιώθηκε σε διαιτητικό δικαστήριο της Ελβετίας και τώρα η αντιδικία μεταφέρθηκε στην χώρα μας με το αίτημα να κηρυχθεί εκτελεστή η απόφαση.

Το ελβετικό δικαστήριο έχει κάνει αποδεκτά τα επιχειρήματα της CCC η οποία υποστήριξε ότι είχε δώσει τα 3 εκατομμύρια ως αμοιβή υπεργολαβίας στην εταιρεία «Τοξότης» του κ. Καλογρίτσα για την κατασκευή εμπορικού κέντρου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – ένα έργο το οποίο δεν εκτελέστηκε ποτέ, γι αυτό και ζητά τα λεφτά πίσω. Προφανώς, όπως λένε οι ίδιες πηγές, στο δικαστήριο της Ελβετίας δεν κατατέθηκαν από την πλευρά Καλογρίτσα οι ισχυρισμοί περί εντολών του… White House και του Νίκου Παππά. Το δεύτερο ζήτημα είναι πως ως συνήγορος του Χρήστου Καλογρίτσα, παρουσία του οποίου φέρονται να έγιναν και οι καταγγελίες του εργολάβου στην εδώ εκδίκαση της αγωγής, εμφανίζεται πλέον ο Ανδρέας Λοβέρδος. Όλως τυχαίως, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, ο Ανδρέας Λοβέρδος διώκεται ποινικά για το σκάνδαλο της Novartis με βάση το πόρισμα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, που εξέτασε τις πράξεις του ως υπουργού Υγείας στο διάστημα 2011-2012.

Πέραν τούτων, ειδικό ενδιαφέρον έχει και η επιχειρηματική διαδρομή και οι κατά καιρούς συνεργασίες του κ. Καλογρίτσα. Ο γνωστός εργολάβος, του οποίου η εταιρία έχει πλέον πτωχεύσει, υπήρξε ένας εκ των εκδοτών της εφημερίδας «Πρώτη» που στήριξε το ΚΚΕ και έκλεισε το 1990. Τα επόμενα χρόνια είχε αναπτύξει σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ, και το 1999 δημιούργησε μαζί με τον νυν υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο την εταιρία δημοσκοπήσεων GPO.

«Ας ερωτηθεί ο κ. Θεοδωρικάκος με τον οποίο είναι συνέταιροι», προέτρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Καλογρίτσα. Ο ίδιος ο Τάκης Θεοδωρικάκος διέψευσε ότι είναι συνέταιρος με τον εργολάβο και πρώην εκδότη, εκείνο όμως που παρέλειψε να πει ήταν πως διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της GPO για 17 χρόνια. Ο νυν υπουργός Εσωτερικών αποχώρησε από την GPO το 2016, όταν ανέλαβε αρχηγός της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η εταιρία έκτοτε σχεδόν είχε εξαφανιστεί από την αγορά και επανέκαμψε σχετικά πρόσφατα. Μία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις της μάλιστα δημοσιεύθηκε περίπου πριν από έναν μήνα στα «Παραπολιτικά» και έδινε στην ΝΔ προβάδισμα 22 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.