Σύμφωνα με διάταξη που ενέταξε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις», ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη διευθέτηση 2.311 θέσεων για την Εκκλησία της Ελλάδος και ακόμη 955 για την Εκκλησία της Κρήτης.

Ads

Ουσιαστικά, με την επικαιροποίηση του νόμου 536 του 1945, η κυβέρνηση θέλει να δώσει λύση στο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν χιλιάδες κληρικοί, οι οποίοι ενώ είχαν προσληφθεί κανονικά από το κράτος, υπηρετούσαν και αμείβονταν, αλλά η οργανική τους θέση ήταν «στον αέρα».

Η κατανομή των θέσεων αυτών στις Μητροπόλεις θα γίνει από την Ιερά Σύνοδο, και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν τα αντίστοιχα προεδρικά διατάγματα. Οι οργανικές θέσεις θα ανήκουν στην εκάστοτε Μητρόπολη, όπως αυτές οριστούν. Αν μια Μητρόπολη θελήσει να προσλάβει επιπροσθέτως της πρόβλεψης, κληρικούς, θα πρέπει να τους πληρώνει ιδιωτικά.

Πλέον με τον νέο νόμο στις ήδη υπάρχουσες 6.000 θέσεις που προέβλεπε ο νόμος του 1945 προστίθενται άλλες 2.311 μόνιμες οργανικές θέσεις, δηλαδή ο πραγματικός αριθμός των κληρικών που υπηρετούν σήμερα στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Ads

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «αυτό δεν σημαίνει πως θα πραγματοποιηθούν 2.311 και 955 νέες προσλήψεις κληρικών αφού οι συγκεκριμένοι ήδη υπάρχουν, υπηρετούν και αμείβονται από το κράτος και φυσικά δεν θα αλλάξει το παραμικρό στην μισθολογική ή ασφαλιστική τους κατάσταση».

Ικανοποίηση Ιεράς Συνόδου

Την ικανοποίησή της για τη ρύθμιση εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «με τις διατάξεις του άρθρου 347 εναρμονίζεται ο αριθμός οργανικών θέσεων που προβλέφθηκε το 1945 με τον πραγματικό αριθμό των διορισμένων και μισθοδοτουμένων εφημερίων σήμερα και προβλέπεται έκδοση διατάγματος, προκειμένου να υπάρχει ένας ενιαίος οργανισμός των Μητροπόλεων ειδικά για τις θέσεις προσωπικού, οι οποίες μισθοδοτούνται από το Κράτος».

Επίσης, διευκρινίζει τα εξής: «Η ύπαρξη οργανικής θέσης στις Μητροπόλεις δεν σημαίνει δυνατότητα άμεσης μισθοδοσίας από το Δημόσιο. Κάθε έτος το Δημόσιο προγραμματίζει τους διορισμούς στις κενές οργανικές θέσεις ανάλογα με τις δημοσιονομικές του δυνατότητες.

Στο πλαίσιο αυτό το Υπ. Εσωτερικών ετησίως εγκρίνει στο Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων ορισμένο αριθμό πιστώσεων για την μισθοδοσία προσωπικού, στους οποίους περιλαμβάνονται και νέοι εφημέριοι.

Ακολούθως το ΥΠΑΙΘ κατανέμει τις πιστώσεις αυτές στις Μητροπόλεις. Η ύπαρξη οργανικής θέσης συνεπάγεται δυνατότητα της Μητρόπολης να χειροτονήσει και να διορίσει κληρικό, όχι όμως αντίστοιχα την άμεση και αυτοδίκαιη υποχρέωση του Δημοσίου για μισθοδοσία του χειροτονηθέντος κληρικού».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμα ότι «με τις νέες διατάξεις δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός με επιπλέον πιστώσεις, ούτε επιδιώκεται η ανατροπή του ετήσιου προγραμματισμού μισθοδοσίας του Κράτους».

«Εν τέλει, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εκφράζει την ικανοποίησή Της για την αίσια έκβαση αυτής της εκκρεμότητος με την κατάθεση των εν θέματι διατάξεων στο προς ψήφιση νομοσχέδιο και ευχαριστεί δημοσίως τόσο τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και την αρμόδια Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, οι οποίοι συμμερίστηκαν την αγωνία των κληρικών όλης της Χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα τυγχάνει ευρείας πολιτικής συναινέσεως, καθώς και η προηγούμενη Κυβέρνηση αναγνώρισε δημοσίως (με το από 12 Φεβρουαρίου 2019 σχέδιο συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας) ότι οφείλει να αποκαταστήσει αυτή την νομοθετική ανακολουθία, ενώ και οι εκπρόσωποι των Κομμάτων στις συναντήσεις τους με τους Ιερούς Συνδέσμους κληρικών Ελλάδος και Κρήτης αναγνώρισαν την ανάγκη νομοθετικής εξασφαλίσεως των θέσεων των κληρικών, οπότε αναμένεται η ψήφιση των σχετικών διατάξεων στην Βουλή με ευρύτατη πλειοψηφία» προσθέτει η Ιερά Σύνοδος.

Φίλης: Λογικό ο κ. Μητσοτάκης να αναζητά, πριν σηκώσει να πιει το πικρό ποτήρι της προσφυγής στις εκλογές, λίγη παρηγοριά στη «Δεξιά του Κυρίου»

Σχολιάζοντας την είδηση ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, αναφέρει σε δήλωσή του:

“Μετά την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να φέρει ρύθμιση στο νομοσχέδιο της κυρίας Κεραμέως για το διορισμό σε οργανικές θέσεις 2.311 ιερέων, έκλεισε και η τελευταία ανοιχτή πληγή στο σώμα της δυσλειτουργούσας και τραγικά υποστελεχωμένης ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Πλέον, η Εκκλησία μαζί με την Αστυνομία -βασικές προτεραιότητες των απανταχού αυταρχικών και ακραία συντηρητικών κυβερνήσεων- δεν θα έχουν την παραμικρή έλλειψη σε προσωπικό. Σε αντίθεση με δευτερεύουσας σημασίας κρατικές αρμοδιότητες όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Δασοπυρόσβεση και οι λοιπές δομές του κοινωνικού κράτους, που μπορούν να λειτουργούν θαυμάσια με δεκάδες χιλιάδες οργανικά και λειτουργικά κενά.

Με αυτόν τον τρόπο άλλωστε η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη έχει διακριθεί παγκοσμίως και «είναι η καλύτερη χώρα για να ζεις». Καταγγελλόμενος παντού εντός και εκτός Ελλάδας, με τελευταίο «σταθμό» σφοδρής σε βάρος του κριτικής το Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Μητσοτάκης είναι λογικό να αναζητά, πριν σηκώσει να πιει το πικρό ποτήρι της προσφυγής στις εκλογές, λίγη παρηγοριά στη «Δεξιά του Κυρίου»”.