Είναι διάσημοι, οικονομικά και πολιτικά ισχυροί, διαπλεκόμενοι και καταζητούμενοι. Εξαφανίστηκαν κάτω από το βλέμμα της Δικαιοσύνης, κατηγορούμενοι για σοβαρά αδικήματα και φυγοδικούν.

Ads

Για τους σεναριογράφους του κινηματογράφου, οι φυγάδες συνιστούν έναν αγαπημένο αρχετυπικό ήρωα καθώς οι ιστορίες τους γοητεύουν το κοινό: άνθρωποι «ελεύθεροι» που επιχειρούν να αποδράσουν από τον νόμο και το σύστημα. Οι ιστορίες, οι αποδράσεις αλλά και οι αποτυχημένες απόπειρες εξόδου από τη χώρα γνωστών Ελλήνων υπόδικων για οικονομικά κυρίως αδικήματα, όπως η πρόσφατη του άτυπου συμβούλου των υπουργών Υγείας, μπορεί να μην έχουν γίνει ακόμα ταινία, αποτυπώνουν όμως τον τρόπο με τον οποίο βασικοί εμπλεκόμενοι στις μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα επιχειρούν να λύσουν μια και καλή τα προβλήματά τους με τη Δικαιοσύνη.

Γιώργος Κοσκωτάς: Ο «Μεγαλοαπατεώνας»

Τόπος διαφυγής: Βραζιλία.

image

Ads

H ιστορία του έχει όλα τα χαρακτηριστικά χολιγουντιανού στόρι παλιας κοπής: ο Ελληνοαμερικανός υπάλληλος τράπεζας, που έγινε μέσα σε λίγα χρόνια δισεκατομμυριούχος κι ένας από τους ισχυρότερους άντρες στη χώρα. Ο Κοσκωτάς μετά την αποκάλυψη της απάτης πούλησε εσπευσμένα την Τράπεζα Κρήτης στους εργολάβους Χρήστο Αρφάνη και Νίκο Χιώνη, τη «Γραμμή Α.Ε.» στον εφοπλιστή Γιάννη Αλαφούζο και την ΠΑΕ Ολυμπιακός στον επιχειρηματία Αργύρη Σαλιαρέλη, ο οποίος και τον βοήθησε να διαφύγει.

Εντοπίστηκε στη Βραζιλία λίγες ημέρες μετά τη διαφυγή του μαζί με τη σύζυγό του Κάθι και τον αδερφό του Σταύρο και συνελήφθη τελικά στη Βοστόνη στις 26 Νοεμβρίου του 1988. Ο ίδιος εκδόθηκε τον Ιούνιο του 1991, ύστερα από μια εντυπωσιακή αστυνομική επιχείρηση. Δικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών, ένοχος για τέσσερις κακουργηματικές πράξεις.

Αποφυλακίστηκε το 2001.

Μιχάλης Χριστοφοράκος: Tα «μαύρα» ταμεία

Τόπος διαφυγής: Γερμανία.

image

Τον Μάιο του 2009 ήταν η τελευταία φορά που οι δικαστικές αρχές είδαν τον ισχυρό άντρα της Siemens, όταν έλαβε προθεσμία από τον αρμόδιο ανακριτή για να απολογηθεί. Αμέσως μετά, ο Χριστοφοράκος πέταξε για τη Γερμανία εκμεταλλευόμενος τη γερμανική υπηκοότητά του. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η γερμανική δικαιοσύνη απέρριψε όλα τα αιτήματα της Ελλάδας για έκδοσή του. Συνελήφθη τον Ιούνιο του 2009 στην πόλη Ρόζενχαϊμ της Βαυαρίας. Δεν ξαναπάτησε σε ελληνικό έδαφος, ενώ τα γερμανικά δικαστήρια τον καταδίκασαν σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών, με αναστολή, για συνέργεια σε απιστία, και χρηματική ποινή 350.000 ευρώ για την πράξη της δωροδοκίας Ελλήνων κρατικών αξιωματούχων.

Αντωνία Ηλία: Η καθηγήτρια γαλλικών

Τόπος διαφυγής: Μ. Βρετανία.

image

Η επί 13 χρόνια φυγόδικη πρώην ανακρίτρια, βασική κατηγορούμενη στην πολύκροτη υπόθεση του πρώτου παραδικαστικού κυκλώματος, παραμένει εδώ και χρόνια στο βόρειο Λονδίνο, όπου ζει και εργάζεται με αυστηρούς περιοριστικούς όρους (βραχιολάκι). Η βασική κατηγορία που τη βαρύνει είναι το «ξέπλυμα βρόμικου χρήματος» και είχε συλληφθεί τον Μάιο του 2011 στο Μπράιτον της Αγγλίας –αφού εις βάρος της, την εποχή εκείνη, εκκρεμούσαν ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης.

Η ίδια συστηνόταν ως Γαλλίδα καθηγήτρια με το όνομα Αντωνία Ζαμίν και εργαζόταν σε βρετανικό σχολείο. Χρειάστηκε η ταυτοποίησή της από τις βρετανικές αρχές για να παραδεχτεί πως είναι η Ελληνίδα φυγάς Αντωνία Ηλία. Τον Ιούνιο του 2015 και ενώ είχε διαρρεύσει από τις Αρχές ακόμη και η ημερομηνία άφιξής της στην Ελλάδα, η παράδοσή της αναβλήθηκε τελευταία στιγμή λόγω νομικού κωλύματος.

Πέτρος Κυριακίδης: Ο ιπτάμενος παπάς

Τόπος διαφυγής: Λατινική Αμερική

Με ιδιωτική πτήση και ντυμένος παπάς φέρεται να το έσκασε για τη Λατινική Αμερική (Ουρουγουάη ή Παραγουάη) το 2012 ο καταζητούμενος Πέτρος Κυριακίδης, ο οποίος κατηγορείται για εμπλοκή στο σκάνδαλο του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Το σχέδιο πτήσης που δόθηκε στο ιδιωτικό αεροπλάνο ήταν για τα Ιεροσόλυμα, αλλά στην πορεία άλλαξε και σύμφωνα με πληροφορίες κατευθύνθηκε αρχικά προς το Λιχτενστάιν.

Ειδοποιούμενος έγκαιρα για την επικείμενη σύλληψή του, είχε τον χρόνο να επιβιβαστεί στο ιδιωτικό αεροπλάνο. Είχε προηγηθεί, την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου του 2012, η αιφνιδιαστική σύλληψη του επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη. Εκδότης εκκλησιαστικών βιβλίων, μεγαλοϊδιοκτήτης ΜΜΕ, άνθρωπος της εκκλησίας και της εναλλακτικής ιατρικής, ιδιοκτήτης θρησκευτικών βιβλιοπωλείων και βιολογικών μανάβικων, ο Κυριακίδης κατηγορήθηκε για την υπόθεση των επισφαλών δανείων της Proton Bank, ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Χρήστος Καραβέλας: Ο άνθρωπος-φάντασμα

Τόπος διαφυγής: Γερμανία, Ουρουγουάη

Εφυγε πρώτα στη Γερμανία και μετά προς άγνωστη κατεύθυνση τον Μάιο του 2009, έχοντας βγάλει ήδη λεφτά στην Ουρουγουάη μέσω κυπριακών offshore. O Χρήστος Καραβέλας, πρώην διευθυντής τηλεπικοινωνιών της Siemens Hellas, ήταν ο άνθρωπος που χειριζόταν τη δεκαετία του 1990 το μεγαλύτερο μέρος των «μυστικών κονδυλίων» της Siemens στην Ελλάδα.

Ο ίδιος γνώριζε τις πληρωμές που είχαν γίνει στον χώρο των μεγάλων πολιτικών κομμάτων, σε μεμονωμένους πολιτικούς και στην ιεραρχία του ΟΤΕ. Επιχείρησε να συζητήσει το «θέμα» της ανάμειξής του με νομικά και πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν και στον χειρισμό των θεμάτων του Χριστοφοράκου όταν ο δικαστικός κλοιός στένεψε. Επέλεξε τη φυγή στη Γερμανία, αναχωρώντας από την Ελλάδα πιθανότατα ακτοπλοϊκώς μέσω Πάτρας για να αποφύγει οποιαδήποτε «εμπλοκή» στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Απόστολος Βαβύλης: Ο busy μοναχός Ραφαήλ

Τόπος διαφυγής: Ιταλία

image

Εκτός από τον ιπτάμενο παπά Κυριακίδη, υπάρχουν και οι… αυθεντικοί. Ο Απόστολος (Τόλης για τους φίλους) Βαβύλης, γνωστός και ως μοναχός Ραφαήλ αλλά και ως Απόστολος-Παύλος, Φωκάς, Αναγνωστάκης ή Γρηγοριάτης και «Μπίζι» (busy), με σχέσεις τόσο με τον πατριάρχη Ειρηναίο όσο και με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, διέφυγε ντυμένος παπάς στην Ιταλία, όπου και συνελήφθη τον Απρίλιο του 2005.

Το όνομά του ενεπλάκη σε πλήθος σκανδάλων και αδικημάτων, από την εισαγωγή ηρωίνης το 1988 έως τις κατηγορίες για απάτη, πλαστογραφία, αντιποίηση στολής λειτουργού της Εκκλησίας, παραβίαση αρχών της Πολιτείας, αλλά και για εμπλοκή στο σκάνδαλο των αλβανικών «πυραμίδων»! Αποφυλακίστηκε το 2012.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών