Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησαν κτηνοτρόφοι της Λάρισας κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist που πραγματοποιείται στην πόλη και στο οποίο μίλησε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ads

Οι κτηνοτρόφοι μοίρασαν γάλα σε κατοίκους, ενώ έξω από τον χώρο όπου γίνεται το συνέδριο έχυσαν ένα δοχείο με γάλα, υπό το βλέμμα των αστυνομικών δυνάμεων.

Μετά τη διαμαρτυρία ομάδα κτηνοτρόφων συναντήθηκε με τον Βαγγέλη Αποστόλου.

Η συνάντηση κράτησε πάνω από μια ώρα. Οι κτηνοτρόφοι έθεσαν το θέμα της Διεπαγγελματικής της Φέτας και της σύστασής της. Ο υπουργός δεσμεύτηκε να συναντηθεί με τους κτηνοτρόφους με θέμα την φέτα την ερχόμενη Παρασκευή ώστε πιθανόν να βρουν κοινό τόπο και να «κλειδώσει» η Διεπαγγελματική. Ο υπουργός με αφορμή τις δύο προτάσεις που έχει στα χέρια του ζήτησε να προστεθούν άλλα δύο μέλη και να γίνει 9μελές το συμβούλιό της.

Ads

Μάλιστα δεσμεύτηκε να φέρει το επόμενο διάστημα το ηλεκτρονικό τιμολόγιο στην μεταφορά του γάλακτος από τα φορτηγά, ώστε να φαίνεται από παρελήφθη και που κατέληξε το προϊόν.

Μετά τη συνάντηση ο υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Υπήρξε σήμερα  μια συνάντηση με τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Όντως υπάρχει πρόβλημα με την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος. Έγινε κατανοητό προς όλους πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν μπορεί να παρέμβει στη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά. Συμφωνήσαμε να δημιουργηθεί μια Διεπαγγελματική Οργάνωση για αυτό και συνεννοηθήκαμε να συναντηθούμε την επόμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την ίδρυση αυτής της Διεπαγγελματικής.

Πιστεύουμε ότι η συνεργασία του Υπουργείου με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση και παράλληλα δημιουργώντας περισσότερα κλιμάκια ελέγχου του χώρου, θα είναι αυτή που θα μας επιτρέψει  να έχουμε την επόμενη περίοδο μια ανάκαμψη, θα έλεγα, της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος. Αυτό που θέλω εγώ να γίνει ιδιαίτερα κατανοητό είναι ότι η προστασία, η υπεράσπιση της φέτας, ενός προϊόντος που αποτελεί  σημαία των γεωγραφικών ενδείξεων της Ευρώπης,  να μην επηρεαστεί από την όλη συζήτηση και όλο τον προβληματισμό που υπάρχει γύρω από το όντως υπαρκτό πρόβλημα της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Να προσθέσω πως οι εισαγωγές προϊόντων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνονται χωρίς περιορισμούς.  Από κει και πέρα το πρόβλημα είναι αν αυτές οι εισαγωγές, οδηγούνται για την παραγωγή προϊόντων, ως πρώτη ύλη, που μπορεί να μην επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν από την ελληνική νομοθεσία. Εκεί λοιπόν θα εστιάσουμε τους ελέγχους. Φέτα είναι ένα  γνήσιο προϊόν και αυτό υπερασπιζόμαστε σε όλες τις διεθνείς αγορές και βεβαίως και στην εσωτερική αγορά. Χρέος μας είναι να ελέγχουμε την αγορά, να ελέγχουμε όλο το κύκλωμα για να μην υπάρξουν  τέτοιου είδους προβλήματα νοθείας».