Με τις έρευνες του Λιμενικού ανοιχτά της Πύλου να συνεχίζονται για όγδοο εικοσιτετράωρο και τον επιβεβαιωμένο αριθμό των νεκρών του ναυαγίου να ανέρχεται πλέον σε 82, ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία Αλέξανδρος Διακόπουλος και πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού μίλησε για την πολύνεκρη προσφυγική τραγωδία.

Ads

«Έχουμε αντικρουόμενες πληροφορίες οι οποίες εκ των πραγμάτων είναι επιλεκτικές και αποσπασματικές. Στην αρχή είπε το Λιμενικό ότι δεν έδωσε σχοινί, μετά είπε ότι έδωσε αλλά δεν ήταν σκοινί για να ρυμουλκήσει αλλά για να μεταφέρει τρόφιμα. Επίσης, οι πρώτοι που βγήκαν από τους διασωθέντες δεν μίλησαν ποτέ για προσπάθεια ρυμούλκησης και εν συνεχεία μίλησαν» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Όλοι έχουν το κίνητρο να εμφανίσουν (σ.σ. τη δική τους εκδοχή), οι μεν διασωθέντες για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις – το δε Λιμενικό για να πει “εμείς τα κάναμε όλα καλά”. Δεν μπορείς να στηριχτείς μόνο σε αυτά. Είναι τραγικό ότι χάθηκαν 500 άνθρωποι και γυναικόπαιδα, ας βάλουμε λίγο και το ανθρωπιστικό κομμάτι στη συζήτηση. Όποιος και να φταίει είναι μια τραγική είδηση η οποία εμένα με συγκλονίζει η σκέψη όλων αυτών των ανθρώπων και του φριχτού θανάτου τους» συνέχισε.

«Ο μόνος ο οποίος μπορεί να πλησιάσει στο τι πραγματικά έγινε είναι αυτός που κάνει τη δικαστική διερεύνηση, που θα έχει όλα τα στοιχεία, θα πάρει καταθέσεις από όλους τους εμπλεκόμενους και θα έχει όλο το οπτικοακουστικό υλικό» υπογράμμισε ο κ. Διακόπουλος.

Όγδοη μέρα ερευνών – Προφυλακιστέοι οι εννέα φερόμενοι διακινητές

Ads

Συνεχίζονται για όγδοη μέρα οι έρευνες του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πύλου, και συγκεκριμένα επιχειρούν ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης και ένα αεροπλάνο του Λιμενικού Σώματος, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και τέσσερα παραπλέοντα σκάφη.

Παράλληλα, προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης (20/6), με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, και οι εννέα Αιγύπτιοι συλληφθέντες κατηγορούμενοι ως διακινητές στο πολύνεκρο ναυάγιο.

Προηγήθηκαν οι μαραθώνιες απολογίες τους, καθώς για πάνω από 13 ώρες παρέμειναν στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας μαζί με τους δικηγόρους τους.

Ο πρώτος από τους εννέα Αιγύπτιους ξεκίνησε την απολογία του στις 10 το πρωί και μέχρι αργά το απόγευμα, όλοι απαντούσαν στις ερωτήσεις που τους τέθηκαν από την ανακρίτρια κ. Βαλαβανίδου.

Διαβάστε σχετικά: