Προσωρινά υπό κράτηση θα παραμείνουν οι εννέα που έχουν συλληφθεί ως διακινητές στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου μετά την πολύωρη ανακριτική διαδικασία.

Ads

Όλοι οι συλληφθέντες δηλώνουν αθώοι. Ωστόσο ένας εκ των συλληφθέντων «δείχνει» τέσσερις συγκατηγορούμενούς του ως διακινητές.

Διαβάστε επίσης: New York Times: Η Ελληνική Ακτοφυλακή αντιφάσκει για το προσφυγικό ναυάγιο στην Πύλο

Στις απολογίες τους οι εννέα συλληφθέντες, όλοι Αιγύπτιοι δηλώνουν αθώοι. Υποστηρίζουν ότι και οι ίδιοι πλήρωσαν υπέρογκα ποσά και κατονομάζουν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ομοεθνή τους. Ένας από τους φερόμενους ως διακινητές υποστήριξε «είμαι αθώος, με κατηγορούν επειδή γνώριζα τον καπετάνιο». Ένας άλλος εξηγεί πως προσπαθούσα να βάλω τάξη στο κατάστρωμα γιατί ήμασταν πολλά άτομα και γίνονταν φασαρίες. Δεν είμαι μέλος κυκλώματος. ό,τι έκανα το έκανα μόνος μου προκειμένου να βοηθήσω για να έχουμε ένα ήρεμο ταξίδι».

Ads

Νωρίτερα, μία ακόμη σορός εντοπίστηκε στη θάλασσα ανεβάζοντας τον αριθμό των σορών του ναυαγίου στις 82.

Την ίδια ώρα, οι καταθέσεις διασωθέντων στην ανακρίτρια που έχει αναλάβει την υπόθεση του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου και οι μαρτυρίες επιζώντων για το πώς βυθίστηκε το αλιευτικό σκάφος «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τους ισχυρισμούς του Λιμενικού για τις συνθήκες της πολύνεκρης προσφυγικής τραγωδίας.

Αντί μιας ασφαλούς ζωής στην Ευρώπη για τους κατ’ εκτίμηση 800 πρόσφυγες και μετανάστες που επέβαιναν στο «Adrianna», το αλιευτικό βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουνίου. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί μόνο 104 επιζώντες και έχουν ανασυρθεί 81 πτώματα.

Τόσο οι καταθέσεις όσο και οι μαρτυρίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας συγκλίνουν στο ότι επιχειρήθηκε ρυμούλκηση από την ελληνική ακτοφυλακή, με το Λιμενικό να διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια κάνοντας λόγο για «παροχή τροφοεφοδίων στους επιβαίνοντες του αλιευτικού».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι διασωθέντες που προσήλθαν στις ανακριτικές αρχές της Καλαμάτας, υποστήριξαν -με μικρές διαφοροποιήσεις- ότι το ναυάγιο προκλήθηκε όταν το ελληνικό πλοίο έδεσε με σχοινί το αλιευτικό και προσπάθησε να το τραβήξει.

Το iΕidiseis παρουσιάζει επίμαχα αποσπάσματα των καταθέσεων που οδηγούν στις συνθήκες της βύθισης του αλιευτικού.

«Το βράδυ της τελευταίας ημέρας μας προσέγγισε το ελληνικό πλοίο και ο καπετάνιος δέχτηκε τη βοήθεια γιατί ο κόσμος είχε αρχίσει και εξαγριωνόταν. Το πλοίο μας ήταν σταματημένο, δε λειτουργούσε η μηχανή. Το ελληνικό πλοίο έριξε σχοινί και το δέσαμε αλλά δεν πρόλαβε να μας μετακινήσει, όλος ο κόσμος έκανε φασαρία, κάποιοι ζητούσαν βοήθεια και κάποιοι άλλοι ήθελαν να πάνε στην Ιταλία. Το πλοίο μας τότε από το δυνατό τράβηγμα πήρε μία πρώτη κλίση και μετά μία δεύτερη και κατέληξε στο νερό» φέρεται να καταθέτει ένας εκ των διασωθέντων.