Σημαντική επιδείνωση καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων, με το κόστος δανεισμού να ανέρχεται τη Δευτέρα (7 Φεβρουαρίου) στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 2,5 ετών. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 2,5%, σημειώνοντας άλμα 215% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2021.

Ads

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, καθώς η αποκλιμάκωση που ακολούθησε ήταν μικρότερη από ό,τι σημειώθηκε στα ομόλογα άλλων χωρών της περιφέρειας, με αποτέλεσμα να «κλείσει» στο 2,45%, 6 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το υψηλό της ημέρας.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank τονίζουν ότι στα χαμηλά των μέσων του 2021, οι αποδόσεις της ελληνικής 10ετίας είχαν πλησιάσει το 0,5%. «(Το ελληνικό ομόλογο) είναι ένα από αυτά που πρέπει να παρακολουθείτε καθώς η ΕΚΤ επιταχύνει την οπισθοχώρησή της», σημειώνουν οι αναλυτές προς τους επενδυτές, χτυπώντας «καμπανάκι» στις αγορές.

Διαβάστε επίσης: Μεγάλη αύξηση στο κόστος δανεισμού: Ξεπέρασε το 2% η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου

Ads

Σε ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως οι πληθωριστικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί, ενώ υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εφαρμόσει μια σταδιακή προσέγγιση στη σύσφιξη της πολιτικής της, διαχωρίζοντας τη θέση της από τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, που μπορεί για παράδειγμα να αποσύρουν γρηγορότερα τα μέτρα στήριξης.

Πάντως, η ραγδαία αύξηση του κόστους δανεισμού αποτελεί και ένα «σήμα κινδύνου» για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας, με τη διεύρυνση ελλειμμάτων και την αύξηση του συνολικού χρέους. Οι πιέσεις στα ομόλογα συνεχίζονται και ενδεχομένως και να ενταθούν το επόμενο διάστημα, καθώς οι αγορές αξιολογούν τις επιπτώσεις από τον επικείμενο – στα τέλη Μαρτίου – τερματισμό του έκτακτου «πανδημικού» προγράμματος (PEPP) στήριξης της ΕΚΤ.