«Θέλουμε να πούμε στο Βρετανικό Μουσείο ότι δεν μπορούν πλέον να πουν, ότι η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά προστατεύεται περισσότερο στο Βρετανικό Μουσείο» δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, στο BBC με αφορμή την κλοπή των 2.000 αρχαίων αντικειμένων.

Ads

Ρεπορτάζ του Guardian, αναφέρει πως στο BBC μίλησε και βουλευτής των συντηρητικών ο οποίος κατηγορεί τους Έλληνες για οπορτουνισμό, ενώ ο Tim Loughton, πρόεδρος της πανκομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας για το Βρετανικό Μουσείο, είπε ότι η αποκάλυψη κλεμμένων και αγνοουμένων αντικειμένων ήταν «βλαπτική», αλλά το προσωπικό και οι διαχειριστές του μουσείου παίρνουν το θέμα της φύλαξης στα σοβαρά.

Ο Loughton είπε στο BBC: «Αυτό που είναι ιδιαίτερα επιζήμιο είναι ο κραυγαλέος οπορτουνισμός των Ελλήνων και άλλων που λένε «Ω, όχι, το Βρετανικό Μουσείο δεν είναι ασφαλές»

Η Δ. Κουτσούμπα υπερθεμάτισε λέγοντας πως τα γλυπτά του Παρθενώνα «είναι προφανές ότι είναι πολύ καλά προστατευμένο στην Ελλάδα και όχι στο Βρετανικό Μουσείο»

Ads

Ο Loughton είπε ότι η εξαφάνιση των αντικειμένων ήταν σοβαρή, αλλά «δεν είναι η ληστεία της Μόνα Λίζα».

Το μουσείο δεν έχει διευκρινίσει ποια αντικείμενα ή πόσα ακριβώς έχουν κλαπεί. Λέει μόνο ότι ήταν «μικρά κομμάτια» και περιλάμβαναν «χρυσά κοσμήματα και πετράδια από ημιπολύτιμους λίθους και γυαλί που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ.».

Ο Christopher Marinello, δικηγόρος και ειδικός στην ανάκτηση κλεμμένων έργων τέχνης, είπε ότι η κλοπή εξέθεσε το μουσείο σε ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των πολύτιμων μαρμάρων. «Αναρωτιέται κανείς αν τελικά τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι ασφαλή στο Βρετανικό Μουσείο και ίσως θα έπρεπε να επιστραφούν στο μουσείο της Αθήνας για την ασφάλειά τους».

Ο Guardian γράφει πως η Λίνα Μενδώνη, έχει επίσης θέσει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των συλλογών του μουσείου. Η διερεύνηση της κλοπής «ενισχύει το πάγιο και δίκαιο αίτημα της χώρας μας για οριστική επιστροφή και επανένωση» των γλυπτών του Παρθενώνα, είπε.

Το Βρετανικό Μουσείο δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να επιστρέψει αντικείμενα στις χώρες προέλευσής τους και ο Guardian θυμίζει πως:

«Τον Μάρτιο, το Βατικανό επέστρεψε τρία θραύσματα του ναού του Παρθενώνα που διατηρούσε για αιώνες.»