«Πλήρως δεσμευμένο στο ελληνικό πρόγραμμα είναι το ΔΝΤ, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ κατά την  καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον. Παράλληλα τόνισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να έχει βιώσιμο χρέος.

Ads

 
Ο Ουίλιαμ Μάρεϊ έδωσε έμφαση στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
 
Σημειώνεται πως η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διέκοψε την περιοδεία της στην Ασία προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση, στην οποία όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία των δεκαεπτά της ευρωζώνης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα.
 
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε πως η παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ «αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα δεν βρίσκονται σε αδιέξοδο» και πως το Ταμείο συνεχίζει να διαβουλεύεται με τους Ευρωπαίους εταίρους, παρέχοντας τεχνικές συμβουλές.
 
Επιπλέον επανέλαβε πως το ΔΝΤ επιδιώκει για την Ελλάδα «πραγματική λύση» και «όχι σύντομη λύση», προσθέτοντας ότι είναι προς το ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο συμφέρον η Ελλάδα να έχει βιώσιμο χρέος. Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί «τεχνικοί τρόποι» για τη μείωση του χρέους. Επίσης, επισήμανε ότι ολοκληρωμένη εικόνα για το χρέος θα παρουσιαστεί στην έκθεση της τρόικας.
 
Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε ότι το ΔΝΤ έκανε ότι μπορούσε για τα ελληνικά δάνεια, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι εφικτό να χορηγηθούν δάνεια με μηδενικό επιτόκιο προς την Ελλάδα.