Δεν θα υπολογίζονται οι ημιυπαίθριοι που έχουν δηλωθεί και για τους οποίους έχει πληρωθεί το προβλεπόμενο πρόστιμο στον προσδιορισμό των τεκμηρίων διαβίωσης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την ταυτότητα κτιρίων και τις υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, το οποίο περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους χώρους.

Ads

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και περιλαμβάνει διατάξεις που καθορίζουν τις διαδικασίες ελέγχου κατασκευής κτιρίων, την ασφάλεια και τη συντήρησή τους καθώς και την καταπολέμηση πολεοδομικών αυθαιρεσιών και υπερβάσεων. Παράλληλα θεσπίζεται και η υποχρεωτική τήρηση «Ταυτότητας Κτιρίου».

Οι ιδιοκτήτες κτιρίων που έχουν μετατρέψει ημιυπαίθριους χώρους και υπόγεια σε χώρους κύριας χρήσης καθ’ υπέρβαση των όρων δόμησης, εφόσον καταβάλουν το ειδικό πρόστιμο, θα μπορούν να διατηρούν για 40 χρόνια τους χώρους αυτούς. Το πρόστιμο θα αποδίδεται στο «Πράσινο Ταμείο» και θα υπολογίζεται βάσει του εμβαδού του χώρου επί την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του κτιρίου, ανεξάρτητα από τη χρήση του και θα καταβάλλεται εντός 18 μηνών για τις κατοικίες και σε 24 μήνες για ακίνητα άλλης χρήσης εφάπαξ ή σε έξι ισόποσες δόσεις. Η πρώτη δόση του προστίμου θα πρέπει να καταβληθεί εντός εννέα μηνών από την ισχύ του νόμου ενώ σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής θα παρέχεται έκπτωση 10%.

Εφόσον εξοφλήσουν το πρόστιμο, οι ιδιοκτήτες δεν θα επιβαρυνθούν αναδρομικά με οποιονδήποτε φόρο μεταβίβασης, εισφορές σε ταμεία ή άλλες επιβαρύνσεις για την αλλαγή χρήσης που έχει συντελεστεί στους χώρους των ακινήτων τους ενώ θα διαγραφούν και τυχόν ανείσπρακτα βεβαιωθέντα πρόστιμα.

Ads

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ρύθμισης, ο φόρος που θα επιβάλλεται για την μεταβίβαση του ακινήτου, κατά το μέρος που θα αφορά τους χώρους αυτούς, θα αποδίδεται στο «Ταμείο Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου». Τα ποσά τα οποία θα συγκεντρωθούν από τα πρόστιμα θα διατίθενται αποκλειστικά για την εξισορρόπηση του ελλείμματος γης καθώς και για προγράμματα και δράσεις περιβαλλοντικής και πολεοδομικής αποκατάστασης.

Ιδιαίτερα «τσουχτερά» θα είναι τα πρόστιμα για όσους ιδιοκτήτες δεν υποβάλλουν αίτηση ρύθμισης των χώρων που περιγράφονται στο νομοσχέδιο. Έτσι, το πρόστιμο ανέγερσης θα φτάνει σε ποσοστό 30% και το πρόστιμο διατήρησης σε 5% επί της αξίας του αυθαιρέτου, για κάθε έτος από τη μετατροπή της χρήσης του μέχρι και το χρόνο κατεδάφισής του.

Μετά τη λήξη του χρόνου υποβολής των δηλώσεων, οι πολεοδομικές υπηρεσίες θα ελέγξουν τουλάχιστον το 10% των δηλώσεων που θα υποβληθούν και σε περίπτωση ψευδών στοιχείων θα εφαρμόζεται ο νόμος περί αυθαιρέτων.

Πηγή: Ελευθεροτυπία