Η νομική υπηρεσία της Προεδρίας της Δημοκρατίας απέστειλε σήμερα στην κυβέρνηση, χωρίς υπογραφή, τα δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, τα οποία αφορούσαν την επιλογή του Προέδρου και του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Ads

Από την στιγμή που δεν υπεγράφησαν από τον Προκόπη Παυλόπουλο αυτό σημαίνει πως δεν έχουν οποιαδήποτε νομική ισχύ και επομένως δεσμευτικό χαρακτήρα για την νέα κυβέρνηση. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιλέξει δικά του πρόσωπα για την ηγεσία της Δικαιοσύνης, τα οποία, όπως εξάλλου είχε προαναγγείλει σε μια απο τις τελευταίες του προεκλογικές συνεντεύξεις, έχει ήδη αποφασίσει.

Οι προθέσεις της ΝΔ είχαν διαφανεί εδώ και αρκετό καιρό και ιδιαίτερα ύστερα από την απόρριψη της πρότασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για επιλογή από κοινού της νέας ηγεσίας. Η πρόταση για συναινετική επιλογή είχε επικροτηθεί από τους δικαστικούς και τους εισαγγελείς ως κίνηση που υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ωστόσο η ΝΔ είχε αρνηθεί θέλοντας να τοποθετήσει δικά της “πρόσωπα” στην ηγεσία του ανώτατου δικαστηρίου. Η κίνηση της σημερινής κυβέρνησης γεννά πολλά ερωτήματα, ιδιαίτερα ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες σημαντικών υποθέσεων, όπως η Novartis, με την εμπλοκή και γαλάζιων στελεχών. 

Όπως εχει αποκαλύψει το Tvxs.gr, ο λόγος που επικαλέστηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος, στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να μην υπογράψει το διάταγμα δεν είχε να κάνει με ζητήματα αντισυνταγματικότητας – τέτοιο θέμα ούτως ή άλλως δεν υφίστατο, όπως είχαν αποφανθεί νομικοί και συνταγματολόγοι όλων των πολιτικών αποχρώσεων, αλλά και ο ίδιος ο Χάρης Καστανίδης – που είχε συντάξει το σχετικό νόμο. Όπως σημείωναν η απόφαση της κυβέρνησης ήταν καθόλα νόμιμη και θα μπορούσε να συντελεστεί ακόμα και με διαλυμένη τη Βουλή, κάτι που εν προκειμένω δεν συνέβη.

Ads

Διαβάστε επίσης:

Αντίθετα, σύμφωνα με πηγές, ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε επικαλεστεί ζήτημα πολιτικής δεοντολογίας καθώς η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, με την οποία προκρίθηκαν η Ειρήνη Καλού για τη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου  και της Δήμητρας Κοκοτίνη για την θέση της Εισαγγελέως, ελήφθη σε χρόνο κατ΄ ουσία προεκλογικό. Συγκεκριμένα, η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου είχε ληφθεί στις 31 Μαίου και αφού ήδη ο Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει, αλλά δεν είχε προκηρύξει, την διεξαγωγή εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω επιχειρηματολογία είχε αμφισβητηθεί έντονα αλλά ο Προκόπης Παυλόπουλος επέμεινε στις αντιρρήσεις του. Ο ίδιος, δε, φέρετο σε κάποια φάση να είχε προσφεθεί να διατυπώσει και γραπτώς τις ενστάσεις του αλλά τελικώς επέλεξε την οδό της «σιωπηρής άρνησης».

Οι επιλογές του Προκόπη Παυλόπουλου ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν είχαν αμφισβητηθεί έως και σε σημείο στοχοποίησής του από κορυφαία στελέχη της ΝΔ. Επιπλέον, ο Κυριάκος  Μητσοτάκης (ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω δεν είχε ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο στην προεδρική εκλογή από τη Βουλή το 2015) δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα προτείνει την ανανέωση της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μένει λοιπόν να αποδειχθεί κατά πόσο αυτή η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα έχει αντίκρυσμα σε ενδεχόμενη απόφαση Μητσοτάκη να στηρίξει την ανανέωση της θητείας του ή αν τελικά αυτός θα πάει σε άλλες επιλογές, όπως αυτή του Κώστα Καραμανλή ή του Βαγγέλη Βενιζέλου.  

ΣΥΡΙΖΑ: Σε πλήρη εξέλιξη απόπειρα κυβερνητικής χειραγώγησης της Δικαιοσύνης

Για «απόπειρα κυβερνητικής χειραγώγησης της Δικαιοσύνης» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι στην επιλογή των προσώπων για την ηγεσία του Αρείου Πάγου τηρήθηκε η συνταγματική νομιμότητα και η κοινοβουλευτική τάξη.  «Οι μεθοδεύσεις αυτές, προκαλούν τραύμα στη Δικαιοσύνη, και συνιστούν βαρύτατη προσβολή στα πρόσωπα δικαστικών λειτουργών εγνωσμένης αξίας και αποδεδειγμένης ακεραιότητας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει: «Σε πλήρη εξέλιξη απόπειρα κυβερνητικής χειραγώγησης της Δικαιοσύνης. Παρά το γεγονός ότι για τη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης τηρήθηκε η συνταγματική νομιμότητα και η κοινοβουλευτική τάξη, παρά το γεγονός ότι επιδιώξαμε την πολιτική συναίνεση στις επιλογές αυτές, παρά, επίσης, το γεγονός ότι συνταγματολόγοι και καθηγητές του Δικαίου δεν είχαν όλοι την άποψη που ευρέως, μέσω των φιλικών δικτύων και Μέσων της ΝΔ, διαδόθηκε, το σχέδιο για την απόπειρα κυβερνητικής χειραγώγησης της Δικαιοσύνης χωρίς ίχνος σεβασμού προς τους λειτουργούς της βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Είναι άλλη μια απόδειξη της υποκρισίας όσων παρίσταναν μέχρι χθες τους δήθεν υπερασπιστές των θεσμών. Οι μεθοδεύσεις αυτές, προκαλούν τραύμα στη Δικαιοσύνη, και συνιστούν βαρύτατη προσβολή στα πρόσωπα δικαστικών λειτουργών εγνωσμένης αξίας και αποδεδειγμένης ακεραιότητας.»